Пређи на главни садржај

Министарство одбране Русије ствара ултралаке бригаде

Моторизована пешадија на УАЗ-овим пикаповима "патриот“ ће заобилазити непријатеља, пролазити кроз његову борбену формацију и наносити муњевите ударе


Фото: РИА НОВОСТИ/ Николай Хижняк

У руској копненој восци ће се формирати јединствене ултралаке моторизоване пешадијске бригаде, чији војници ће се превозити и борити са непријатељем у УАЗ-овим пикаповима "патриот“. Нове војне јединице формиране на искуству борби у Сирији, за разлику од конвенционалних мотострељачких пукова и дивизија на БТР и БМП ће изводити брзе маршеве од више стотина километара.
 

Главна ударна сила нових војних јединица ће постати мотострељачки батаљони (МСБ), опремљени пикаповима „патриот“. Свако возило ће превозити до седам војника са личним наоружањем, као и различит терет, укључујући додатну муницију, храну и резерве воде и горива. Мотострељачки „патриоти“ ће бити опремљени са 12,7 мм митраљезима „корд“, 30 милиметарским бацачима граната АГС-30 или антитенковским ракетним системима „корнет“ или „конкурс“. У минобацачкој батерији, "патриоти" ће превозити минобацаче 82 милиметара „поднос“ и бојеви комплет граната.

"Формирање нових јединица је у току" - каже за „Известију“ представник војног руководства, упознат са ситуацијом. По једна јединица ће се ускоро појавити у Јужној и Централној војној области. Организациона и кадровска структура нових бригада ће бити различита од традиционалне. Оне ће имати мање личног састава и технике, али ће „ултралаке“ бригаде бити покретљивије и брже.

Према подацима „Известије“, поред малих и средњих МСБ на пикаповима, у новим бригадама ће бити и традиционални мотострељачки батаљони, опремљени са БТР-82. Такође, у новим војним јединицама ће бити и артиљеријске јединице, међу њима и ракетна артиљерија опремљена ракетним система плотунске паљбе „град“. Ултралаке бригаде ће имати противтенковске дивизионе, опремљене противтенковским ракетама монтираним на возила. „Противтенкисти“ могу не само зауставити и уништити непријатељске тенкове, већ и неутралисати ватрене тачке, утврђења а такође уништити непријатеља, који врши одбрану градских објеката.

Ови батаљони се формирају на основу искуства стеченог током војних операција у Сирији, - каже војни аналитичар Владислав Шуригин. За један дан, обични мотострељачки батаљон, опремљен оклопним транспортерима и борбеним возилима пешадије, може да изврши марш на удаљености од не више од 100 км. А МСБ са УАЗ-овим „патриотима“ ће моћи да за дан пређе растојање од неколико стотина километара. При том дејствујући у малим групама, мотострељачки водови и чете у пикаповима могу да продру у непријатељски борбени поредак противника и наносе брзе ударе. Али овакви батаљони су ефикасни само у пустињским, степским и полупустињским областима. У шумама и шумским деловима степе аутомобилизована пешадија по својим борбеним способностима је слабија од пешадије на борбеним возилима пешадије и оклопним транспортерима.

Руско министарство одбране је већ покушавало да створи бригаде чији састав је требало да дејствује са аутомобила. У 2009. години, у оквиру најаве бившег министра одбране Анатолија Сердјукова руске реорганизације Оружаних снага у „нови изглед“, 56. самостална десантно јуришна бригада је била опремљена са УАЗ-овим теренским возилима „хантер“. Истина, касније је бригада предала своје „хантере“ и вратила се традиционалним гусеничним и борбеним возилима са точковима.

"Вежбе извршене у то време су показале да су овакве бригаде веома потребне" - каже представник Министарства одбране. У степама Волгограда падобранци су дејствовали врло добро. Али су предали возила. У кабину „хантера" је било тешко сместити војнике и превозити тешко наоружање, додатна резервна средства и терет. Војници су седели у задњем делу, лицем у лице у веома скученим условима. Чак је требало, у оквиру тог експеримента, 56. бригаду дооружати са камионима ГАЗ-66.

Према речима нашег саговорника, са појавом пикапова „патриот“ тај проблем је решен. Теретни део аута је довољно простран за терет и војнике, а простор у кабини је довољан да се удобно сместе три војника и један возач.

У оружаним снагама НАТО-а, пешадијске јединице на аутомобилима су веома честа појава. Посебно, у армији САД сви пешадијски батаљони се превозе на наоружаним џиповима и оклопним возилима.


Известия

Препорука преводиоца:
UAZ

Аутор: Алексеј Рам
Извор: Минобороны формирует сверхлегкие бригады - Известия
Превод: мајор авијације у пензији Мирослав Младеновић, пилот / Ћирилизовано 

Ово је био 100. превод "пензионера" Мирослава. Хвала!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de