ММФ би да посиса и оно мало преостале украјинске крви

Међународни монетарни фонд је Украјини поставио нове услове које мора испунити ако хоће кредите

© REUTERS/ Valentyn Ogirenko

Да би добила нове транше кредита, Украјина мора да уз постојеће испуни и додатне услове Међународног монетарног фонда. Међу њима су подизање опште старосне границе за одлазак у пензију, смањивање броја радних места у државној и јавним службама, отварање тржишта земљишта - како пише Экономическая правда.

Према речима директора одељења за комуникације ММФ-а Џери Рајса, представници ММФ ће наставити разговоре са Украјином о питањима на која још није одгогорено. У преводу, то значи да влада има добре шансе да добије нови кредит од једне милијарде долара, али ако испуни нове услове постављене Меморандумом о сарадњи између Украјине и ММФ-а.

Меморандум садржи дванаест структурних тачака, од чега седам нових:

1. Кабинет министара мора да о монетизацији субвенција донесе одлуку пре краја јануара.

2. Реформа пензијског система. Врховна рада мора да до краја марта 2017. усвоји реформу пензијског система којом ће се старосна граница за одлазак у пензију за мушкарце повећавати сваке године за четири месеца почев од јула 2017. године, а за жене - сваке године за по шест месеци почев од 2021. године. Тиме би 2027. године старосна граница за одлазак у пензију и за жене и за мушкарце била 63, године, док је сада 55 година за жене и 60 за мушкарце.

ММФ такође налаже да од јануара 2017. године минимални радни стаж за одлазак у пензију буде 25 година, при чему се морају поднети докази да је пензијско осигурање уплаћивано најмање 16 година. Сада је минимални радни стаж за одлазак у пензију 15 година. Кабинет министара се нада да ће избећи измене у овом погледу.

3. Реформа закона и прописа о пољопривредном земљишту. Нови рок - крај марта 2017. године.

4. Надзорни одбор "Приватбанке" мора именовати угледну међународну ревизорску кућу најкасније до краја јануара 2017.

5. Надзорни одбор "Приватбанке" мора именовати једну међународног ревизорску кућу за проверу реструктурирања које су спровели бивши банчини акционари. Крајњи рок је јун 2017.

6. Има се створити централизована банка података о свим примаоцима социјалне помоћи. Крајњи рок је јун 2017.

7. Врховна рада има да накасније до маја 2017. одобри законске амандмане за успостављање судова за борбу против корупције.

8. Уместо садашње пореске инспекције, најкасније до маја 2017. има се формирати финансијска полиција.

9. Владина пореска служба мора добити право приступа банковним рачунима Украјинаца да би могла да користи индиректне начине процене прихода грађана.

10. Украјинска страна ће се уздржати од предузимања било каквих мера које би могле да изазову стварање или задржавање пореских олакшица.

11. Украјина мора да активно спроводи приватизацију државних предузећа.

12. Украјинска страна има приступити ревизији Закона о државној служби и смањењу запошљавања државних службеника и намештеника. План је да се у 2017. број запослених у државној служби смањи за 4%, а до 2020. - за преко 10%.

"Понуда" се још разматра.

Новости - последние новости Украины и мира сегодня - Korrespondent.net
http://stalkerzone.org/

Изворни текст на руском: Продавайте землю: новые условия кредитов МВФ - Korrespondent.net
На енглески превео Никита Че
Извор: Sell Your Land: IMF Drains the Remaining Blood Left in Ukraine
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на
BunsenLabs Linux

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!