"Дебијан је права загонетка, тежак"


Дебијан је права загонетка, тежак. Овакву и сличне изненађујуће изјаве често сам чуо у прошлонедељним разговорима са групом нових студената рачунарства и њиховим професорима.

Па да изложим шта сам још сазнао и закључио.

С времена на време, а што је у оквиру мог посла у Информатичко-научном центру Андалузије, отварамо врата нашег дата центра за студенте рачунарства из читаве Андалузије, оне који желе да сазнају шта и како овде радимо. Сва наша инфраструктура и сервери углавном су на ФЛОСС-у (слободни и софтвер отвореног кода - прим. прев.), мада има и неких изузетака, као што су најважнији рутери и свичеви. Али најважнији сервери су на Дебијану.

Приликом разговора са групом у посети, обично питам које и какве технологије уче и користе. Чланови последње групе рекоше да углавном користе Убунту, понеко Федору.

Када упитах а зашто не Дебијан, одговорише да је веома тежак за инсталирање, одржавање и рад. Покушао сам да сазнам и нешто конкретније, али нисам успео, јер Дебијан бије зао глас код професора и, преко њих, студената, па има проблем са "репутацијом" и зато га не користе. Недостатак знања, а не обична предрасуда, рекао бих. 

Користећи задужења и овлашћења која имам као неко ко ради на развоју Дебијана, љубазно замолих за повратне информације, да бисмо побољшали наш инсталер или шта год нађу да је тешко, али ево прође недељу дана а не добих ни једно једино е-писмо.

Дакле, оно што сам сазнао и што могу да заључим није ништа ново:

- вероватно нам је потребно више повратних информација;

- требало би да се више позабавимо маркетингом и брендирањем;

- Дебијан има веома јаку конкуренцију,

- па би требало дати најбоље што умемо и можемо у његовом унапређивању.

И сам сам недавно морао да користим Убунтуов инсталер на неком лаптопу, али не бих рекао да се много разликује од Дебијановог: исти кораци и избори као код инсталирања других оперативних система.

Замолићу вас да и ви мало разгласите да Дебијан није тежак. Савршен није, али не бих рекао да је "загонетка".


Да придода и преводилац: Ево како ће отприлике изгледати следеће издање што-просто-кад-може-компликовано дистрибуције ГНУ/Линукса,  Дебијан (са ИксФЦЕ радним окружењем):

Debian 9 "Stretch" Alpha 8 - Xfce - YouTube




П.С. После видех и овај чланак, прочитајте поготово ако имате старији рачунар. Не спомиње се Дебијан, иако је у смислу захтева за ресурсима, тј. РАМ-ом, далеко захвалнији од Убунтуа, може да тера и на...толико стару машину сигурно немате: Linux vs. Windows: Which One Uses Less RAM?

Аутор - склон анонимчењу, честој појави код пингвиниста, али ево шта ради...About
Извор: Debian is a puzzle: difficult
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, тренутно на  MX Linux - у, "спину" Дебијана

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!