Дебкафајл: И слизаше се Вашингтон, Асад, Иран, Либан и Хезболах (уз малу помоћ Русије)

Амерички специјалци се против израелских штићеника и Ал Каидине филијале, Ал Нусра фронта, боре раме уз раме са сиријским и либанским снагама, и проксијем Ирана, Хезболахом 





"Дебкафајл" сазнаје да је израелска дипломатија, без много буке, Вашингтону предала демарш због учешћа америчких снага у заједничким дејствима са сиријском и либанском војском и јединицама Хезболаха, којима је циљ да либанско-сиријску пограничну област очисте од сиријске испоставе Ал Каиде, Ал Нусра фронта, побуњеника који се боре против елемената Исламске државе. Операција против побуњеничке групе под заповедништвом Абу Мухамеда ал-Џавланија се састоји из три фазе.

Трећа фаза, што ће ускоро бити започета, испланирана је тако да ова "коалиција" доспе на израелску границу. У првој фази, Хезболах је вршио нападе на јединице Ал Нусре које држе област Арсал, на обе стране стране врха северног дела границе. За Хезболах се тврдило да се против непријатеља бори једном слободном руком, али и ово, као и сва друга саопштења Вашингтона и Москве о Сирији, захтева помнији поглед на чињенице. Јер, онда се да видети да је Хезболах имао подршку сиријске артиљерије, док је либанска војска имала задатак да побуњеницима пресече одступницу.

Побуњенички борци, видевши да су опкољени са свих страна, пристали су да се повуку, тако да је њих око 7000, углавном бораца Ал Нусре са породицом, током викенда из пограничног подручја евакуисано у северну сиријску покрајину Идлиб уз границу са Турском.

Али испоставило се да трилатерална "Операција Арсала" има и своју америчку димензију.

Либански премијер Саад ал Харири је прошле недеље отишао у посету Вашингтону, где је, у Белој кући, разговарао с Доналдом Трампом. Одмах после сусрета, амерички председник је изрекао оштре речи на рачун Хезболаха, назвавши га претњом миру у свету. Али пре тога, у разговору "у четири ока", Харири је успео да Трампа убеди да либијска војска није у стању да брани север земље без помоћи Хезболаха, па стога мора да садејствује и са Хезболахом и Асадовом Арапском војском Сирије.

Харири је успео у још нечему - да убеди америчког председника да Ал Нусра фронт са својим огранцима буде проглашен за терористичку организацију против које се треба борити исто као против Исламске државе.

Израел тада није протестовао, иако је упозоравао да је прва фаза операције у којој заједнички дејствују снаге Башара Асада, ирански прокси Хезболах и либијска војска у ствари "зелена карта" за искорак Хезболаха преко либанске границе.

Израел, чији је премијер опхрван својим проблемима, није приговорио ни на одлуку Американаца да мрежу Ал Нусре прогласе легитимном метом у америчком рату против тероризма, иако таква одлука Трампову администрацију  удаљава од позиције Јерусалима.

Израел је става да су побуњеничке групе које држе сиријске пограничне области Кунеитра и Хермон наспрам израелског Голана аутохтони бранитељи својих села, иако један део њих, суштински безначајан, можда и има везе са Ал Нусром. Овакав став је Израелу омогућио да има барем узак безбедносни појас, тампон зону која спречава наступање Асадове војске, иранских милиција и Хезболаха на израелску северну границу.

Вашингтон се правио да не примећује да Израел толерише присуство Ал Нусра фронта и да се према побуњеницима покровитељски опходи, али је Хариријева интервенција натерала Белу кућу да "прогледа". Последице нису изостале.

Портпарол Пентагона Ерик Пахон је већ 3. августа признао: ""Наше специјалне снаге пружају обуку и подршку Оружаним снагама Либана." И додао, да појасни шта "подршка" подразумева: "То се не односи само на задатке типа операције, него и на тактичке и стратешке задатке. Такође смо присутни и у специјалним јединицама либанске војске, у свим аспектима обуке и специјалних операција."

Тешко да би се порпарол Пентагона усудио да овако нешто открије без одобрења "одозго", од секретара одбране Џејмса Матиса у најмању руку, можда и од председника лично.

Какогод, одмах се кренуло с речи на дела.

У недељу 6. августа започета је друга фаза заједничке операције Асадове и либанске војске и Хезболаха против Ал Нусриних и снага Исламске државе у градовима Рас Балбек и Ал Факија на северу долине Бека. Овога пута, у борбама су, раме уз раме са либанским специјалцима, учествовали и припадници америчких Специјалних снага - што је новина од стратешког значаја, и то не само за Израел, него и цео Блиски исток.

Ово је прва заједничка операција Специјалних снага Војске САД, Хезболаха и либанске владе.

Неко ће можда рећи да Војска САД непосредно сарађује једино са војском под контролом либанске владе. Међутим, оперативни планови нису могли да буду сачињени без учешћа представника Генералштаба Арапске војске Сирије и Хезболахових поглавица из Бејрута - проксија Иранаца, који су и сами, у то нема сумње, учествововали на "округлом столу" за планирање заједничке операције против сиријских побуњеника.

Пошто се одвија у пограничној области између Сирије и Либана, ова операција је много више од пуке операције чишћења Ал Каидиних филијала - то је зачетак новог савеза, спремног да крене у трећу фазу операције фокусиране на сиријско-јорданску и сиријско-израелску границу.

Ова комбинација је резултат договора Американаца и Руса да сарађују по питању Сирије, што смо први открили и од самог почетка вас обавештавали - ми, "Дебкафајл". Тако и знамо да су обе силе чврсто одлучиле да наметну своје "деескалационе зоне" одмах уз голанску границу, па куд пукло да пукло, допадало се Израелу или не.


DEBKAfile, Political Analysis, Espionage, Terrorism, Security

Извор: US troops fight with Syria, Hizballah, Lebanon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

1 коментар:

  1. U kojoj to epizodi ovi iz Nusre i Al Kaide postase dobri momci? Mora da sam mnogo toga propustio... Pa onda moramo ove iz Hezbolaha da grdimo sto su postali teroristi. Nevaljalci. Pa kad tako kaze Netanjahu, ili ne?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!