Пређи на главни садржај

Ратне припреме Израела за рат против Ирана - детаљ из ангажовања америчког подизвођача (ВИДЕО)

Бивши заменик шефа генералштаба израелске војске каже да ће Израелу бити потребна америчка војна помоћ да би се суочио са Ираном по предстојећем избијању непријатељстава


Фотографија генерал-мајора Јаира Голана, који је од децембра 2014. до маја 2017. био заменик шефу Генералштаба Израелских одбрамбених снага Гадију Ајзенкоту, преузета је из изворног чланка са веб-сајта "Тајмс оф Израел"-а

У говору што га је у четвртак одржао у вашингтонском Институту за блискоисточну политику, генерал-мајор Јаир Голан је рекао да регионалне џихадистичке групе које су Израелске одбрамбене снаге успеле да неутралишу нису биле опасне у мери у којој је опасан Иран.

"Живимо у свету у коме не можемо дејствовати сами, али не само због тога што ми у Израелу немамо експедитивне снаге...Можемо остварити одлучујућу победу над Хезболахом...можемо потући сваку шиитску милицију у Сирији...али се не можемо сами борити против Ирана", рекао је Голан у свом говору на енглеском језику.

Израел је недавно позвао на узбуну због повећаних активности либанске терористичке групе Хезболах, иранског проксија, и проиранских милиција и бораца послатих из Техерана на израелску границу са Сиријом.

"У реду, они нама могу да науде, можемо и ми да наудимо њима. Али то би биле само чарке...Ако бисмо желели да остваримо нешто темељније, не бисмо то могли да учинимо сами. И то је непобитна чињеница....Боље је признати да ствари тако стоје, морамо спознати своја ограничења", рекао је Голан.

Генерал-мајор Јаир Голан није прецизирао на какву врсту војне операције мисли, али је Израел, наводно, раније разматрао напад на иранска нуклеарна постројења, што је замисао за чије би остварење, у чему су се сложили званичници из Вашингтона и Јерусалима, Израелу била потребна помоћ.

Голан је одржао свој вашингтонски говор само неколико сати после израелског ваздушног напада на сиријску ракетну базу, због чега многи сматрају да је то порука Ирану, Русији и другим државама с дејствима у Сирији, да је Израел спреман да и сам дејствује у одбрани својих интереса.

Прошле недеље, шеф иранског генералштаба Мухамед Хусеин Багери је упозорио да ће било какав напад на Иран изазвати пожар у читавом региону:

"Непријатељи Ирана могу да одлучују о започињању рата, али сигурно нече одлучивати о времену и масту његовог окончавања", изјавио је Багери, како наводи новинска агенција Фарс.

Шеф иранског генералштаба је такође рекао да противнике Исламске Републике зауздава свест о могућностима Ирана за вођење рата, и да се плаше да своју копнену војску покрену на Иран због вероватних великих губитака.

У вести иранске новинске агенције није наведено на ко су ти "непријатељи Ирана" које је споменуо генерал, али се зна да иранске политичке и војне главешине имају обичај да прете израелу и Сједињеним Америчким Државама.

У августу је Међународна агенција за атомску енергију Уједињених нација саопштила да Иран наставља да се придржава нуклеарног споразума из 2015. године, који би требало да ограничи ирански нуклеарни програм, али је истовремено одбацила захтев Техерана да његови војни објекти буду недоступни за инспекцију, уз образложење да је Агенцији потребан приступ свим "релевантним локацијама" уколико постоје сумње да има тајних активности на нуклеарном програму.
Препорука, јер се такође односи на ратне припреме за напад на Иран: Mediji: Saudijski princ u tajnoj posjeti Izraelu | Al Jazeera Balkans

Чему служи и америчко "затварање радње" у Сирији: Syrian conflict is ending but US stays put – Indian Punchline 

Аутор: Тамара Пилеђи
Извор: Israel would need US military help to confront Iran, ex-deputy IDF chief says | The Times of Israel
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de