петак, 20. април 2018.

Добродошли у Ојропу: Власти Келна наредиле уклањање споменика Сећање на Јерменски геноцид

Cartoon Movement - Merkel, Erdogan & the Armenian Genocide

Александар Јовановић / Ћирилизовано: На опасност од Саргасјанове издаје - пре свега издаје интереса сопственог народа, али и Русије (ма колико траљавог, но опет искреног, старог и, у новије време, када дође до стани-пани, ипак ефикасног), заштитника, овај блог је упозоравао одавно, нпр. септембра прошле године: Весник Кавказа: Јерменија жели да остави Русију због Европске уније.

Извор тог чланка је "Весник Кавказа", где је синоћ објављен нов, оштар и очигледно оправдано алармантан, текст Јерменија потписала антируски споразум са Европом / Armenia signs anti-Russian agreement with Europe | Vestnik Kavkaza.

Требало је да и то преведем. Не зато да бих својим критичарима (погледајте коментаре испод септембарског превода) набијао на нос да сам био у праву, него зато што је писаније испод назива блога (и патриотско-русофилски некоректно, и транспарентно нетолерантно, и недемократски, па другде нема) не само додатна информација о "Ћирилизовано" и себи, него и обећање, обећање читаоцима. Требало је превести, али ето, нисам, иако нисам био баш толико малаксао од пута у Београд због предстојећих хируршких радова на срцету ("Срце ме је откуцало", што рече некадашњи ми уредник на РТС-у, Милован Витезовић) у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње", да не бих, из фотеље као и друге јуноше информативног рата, могао да учиним још један напор од пар сати куцкања. Али, мрзело ме. За шта оправдања нема.

Нема оправдања ни што нисам хтео да, опет, по ко зна који пут, реагујем на блентаву пропаганду "Спутњика" и спутњиковских, опростите на изразу, експерата, који су, полуистинама, покушали да забашуре да су протести  од 13. априла почели два дана по потписивању "антируског споразума са ЕУ", сасвим довољно да се руске деликатне службице досете шта им је посао - који је требало свршити давным-давно, што ће рећи да се јерменски вучићи почисте, а не да им се допусти да дотерају цара до дувара. О чему говорим? Извол'те, на:

- Запад покреће удар на Јерменију — разбиће се о моћан бедем - Спутњик Србија

- Протести широм Јерменије: Туча грађана и полиције - Спутњик Србија

А сад да пређемо на оно што "Спутњик" није пренео, можда услед необавештености, можда због уређивачке политике која не сме да допусти подсећање на Вучићеву податност Меркеловој и, вазда антисрпској, Немачкој, и друге врсте "напада" на, тобоже проруског, скота и његов апарат издаје, толико налик јерменској нечисти.

Пошто "Ћирилизовано" није у опасности да прође као "Фонд стратешке културе", ево шта објавише Асирци, тј. њихов портал, још пре четири дана...

Власти Келна наредиле уклањање споменика Сећање на Јерменски геноцид


Фотографија:Hayoress

Келн, Немачка (АИНА) - Меморијал посвећен геноциду над Јерменима почињеном 1915. године је на истакнутом месту у граду Келну. Према јерменском порталу HAYPRESS | Armenische Nachrichten, то је први споменик којим се признаје геноцид а да је подигнут на неком јавном месту у Немачкој, иако су Турци геноцид починили уз помоћ Немаца.

Related: The Assyrian Genocide

Геноциди у Турској су однели животе 750 000 Асираца (75%), 1 000 000 Грка и 1 500 000 Јермена.

Немачки Бундестаг је 2. јуна 2016. године усвојио резолуцију о признавању масакра над Јерменима из 1915. године од стране османске владе као геноцида (АИНА 06. 06. 2016.). Резолуција садржи и изричито признање да су и Асирци и понтски Грци били погођени депортацијама и масакрима.

Представници међународне групе Сећање на геноцид су у недељу, на левој страни Хоенцлорен моста у центру града, открили споменик, скулптуру келнских уметника Штефана Кајзера и Макса Шолца. Иначе, Келн има најбројнију јерменску заједницу у Немачкој, од 5000 Јермена.

Скулптура је висока око 1,80 метара: на левој страни врха зарубљене пирамиде је зарезани шипак, чија "крв" симболизује почињени геноцид над Јерменима. Натпис "Ова патња се тиче свих нас" је на јерменском, немачком, турском и енглеском језику.

Према одлуци Градског већа од 16. априла, споменик мора бити уклоњен "schnell", брзо. Разлог? Зато што "акција" није била најављена градским властима, па тиме ни одобрена.

Градске власти су у образложењу истакле да у Келну већ постоји једно спомен-обележје жртвама Јерменског геноцида. У питању је хачкар постављен новембра 2017. године на гробљу Лембахер вег у Келн-Бруку. Јерменска заједница, међутим, не сматра гробље прикладним местом за споменик оваквог типа, већ да треба да се налази у јавном простору.

Келнски хачкар. Извор: Armenian Genocide monument raises Turks’ anger in Cologne   - Armenian News - Tert.am

Са преко милион грађана, Келн је дом и за више од 60 000 миграната из Турске. Јерменска заједница се пита није ли град подлегао притиску турских организација.

Assyrian International News Agency

Пише: Бар Дајсан
Извор: Cologne Orders Armenian Genocide Memorial Removed
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на MX LinuxНема коментара:

Постави коментар