Пол Робинсон: Јасна ствар

Амерички план за повлачење из Авганистана. Извор (из 2016.): Political cartoon shows US's future role in Afghanistan - Business Insider

Понекад прочитате нешто толико очигледно да једино можете да реагујете са "јасна ствар!". Тужно је, међутим, да та јасна ствар почесто није јасна и очигледна онима који троше пореске доларе што смо их ми тешко зарадили. Зато је потребан неко ко ће прикупити чињенице и, црно на бело, доказати "јасну ствар", тако да народ више не може да окреће главу од онога што би морао да зна. Према томе, Богу хвала на Џону Сопкоу, америчком специјалном генералном инспектору за обнову Авганистана, о чијим извештајима сам овде често писао (Пол Робинсон: А од САД, козе и копнено бродовље). Сада је објављен најновији Сопкоов извештај под насловом "Развој приватног сектора и економски раст - лекције из искуства САД у Авганистану", ево неколико извода:

- Америчка помоћ у пракси понекад подстиче корупцију, усложњавајући сарадњу унутар и између америчких агенција, и одржава у животу неперспективне пословне субјекте.

- Америчким властима и деоничарима не успева да разумеју односе између корумпираних племенских главешина и представника локалних власти, нити знају којом брзином би Авганистан могао да спроведе транзицију, да се пребаци на тржишну економију западног типа.

- Стручњацима вишег нивоа често недостаје искуство, авганистанско па чак и оно стечено у раду у постконфликтним привредама, тако да не могу да усмеравају и дају подршку.

- Пуко постојање закона и прописа је недовољно - важно је како спроводе судови, власт и полиција. Многи закони који су уведени да промовишу економску активност нису пропраћени плановима за стварање или преобликовање институција потребних за њихову примену, тако да, због нејаког авганистанског правосудног система, чак и најбоље скројени закони подложни манипулисању.

- Директна финансијска помоћ предузећима често ствара од помоћи зависне и комерцијално неодрживе привредне субјекте, при чему их такође одвраћа од коришћења домаћих финансијских и техничких услуга.

- Помоћ авганистанским институцијама и фирмама углавном се заснива на западним технократским моделима, који најчешће не узимају у обзир да моћне авганистанске друштвене групе и институције суштински утичу на јавну политику и функционисање тржишта.

- Због недостатка разумевања и неуједначеног спровођења тржишних принципа, авганистанска тржишна економија делује барабар са нелојалном конкуренцијом, монополизацијом тржишта од стране фирми са јаким политичким везама, непоштеном трговинском праксом регионалних суседа и административном корупцијом.

- Брзо отварање за трговину јесте омогућило авганистанским потрошачима приступ јефтинијој увозној роби, али отварање граница земље пре него што је авганистанска роба могла да постане конкурентна увозној нанело је и наноси штету домаћим произвођачима.

- Страх од владиних регулаторних институција и институција за прикупљање пореза ојачава традиционалну склоност авганистанских фирми да остану неформалне и мале, и да се не упуштају у опасности ширења, што негативно утиче како на буџетске приходе тако и раст приватних инвестиција.

Па, јасна ствар! Чуди ме што их има који су мислили да ће другачије испасти. Какогод, наравоученија су:

- Обилна и обимна страна помоћ доводи до корупције код примаоца помоћи.

- Помоћ подстиче неефикасну економску праксу.

- Формалне институције, рецимо закони, зависе од неформалних институција као што су месни обичаји и друштвена структура.

- Неформалне институције у државама попут Авганистана нису исте као на Западу.

- Страни саветници не разумеју ове специфичности.

-  Сходно томе, претварање тих држава у копије Запада тако што им налепљују западне институције и засипају их западним саветницима и новцем - не функционише.

Па, јасна ствар!

Ништа од овога није посебно ново. Али америчком специјалном генералном инспектору за обнову Авганистана ипак дугујемо захвалност што је проблем америчко-авганистанске јасне ствари изнео у јавност, да привуче пажњу. На жалост, немам утисак да ико из власти слуша.


Пол Робинсон / IRRUSSIONALITY

Напомена преводиоца: Упоредите Робинсонов са прилогом "Гласа Америке" испод, који је, јасна ствар, кување жабе - а то су и Трампова администрација, и "западни званичници", и западнобалкански домороци - за још једно усрећивање Срба.

Karpenter: Ako ne obratimo pažnju na Balkan...Iz Vašingtona se ponovo upućuju apeli zapadnim zvaničnicima da ne zaborave Zapadni Balkan. To znači angažman na visokom nivou i ulaganje više novca i resursa u region, koji se suočava sa brojnim problemima, kaže u intervju za Glas Amerike bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter.


Milena Đurđić / VOA

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating SystemКоментари