Пређи на главни садржај

Пол Робинсон: Јасна ствар

Амерички план за повлачење из Авганистана. Извор (из 2016.): Political cartoon shows US's future role in Afghanistan - Business Insider

Понекад прочитате нешто толико очигледно да једино можете да реагујете са "јасна ствар!". Тужно је, међутим, да та јасна ствар почесто није јасна и очигледна онима који троше пореске доларе што смо их ми тешко зарадили. Зато је потребан неко ко ће прикупити чињенице и, црно на бело, доказати "јасну ствар", тако да народ више не може да окреће главу од онога што би морао да зна. Према томе, Богу хвала на Џону Сопкоу, америчком специјалном генералном инспектору за обнову Авганистана, о чијим извештајима сам овде често писао (Пол Робинсон: А од САД, козе и копнено бродовље). Сада је објављен најновији Сопкоов извештај под насловом "Развој приватног сектора и економски раст - лекције из искуства САД у Авганистану", ево неколико извода:

- Америчка помоћ у пракси понекад подстиче корупцију, усложњавајући сарадњу унутар и између америчких агенција, и одржава у животу неперспективне пословне субјекте.

- Америчким властима и деоничарима не успева да разумеју односе између корумпираних племенских главешина и представника локалних власти, нити знају којом брзином би Авганистан могао да спроведе транзицију, да се пребаци на тржишну економију западног типа.

- Стручњацима вишег нивоа често недостаје искуство, авганистанско па чак и оно стечено у раду у постконфликтним привредама, тако да не могу да усмеравају и дају подршку.

- Пуко постојање закона и прописа је недовољно - важно је како спроводе судови, власт и полиција. Многи закони који су уведени да промовишу економску активност нису пропраћени плановима за стварање или преобликовање институција потребних за њихову примену, тако да, због нејаког авганистанског правосудног система, чак и најбоље скројени закони подложни манипулисању.

- Директна финансијска помоћ предузећима често ствара од помоћи зависне и комерцијално неодрживе привредне субјекте, при чему их такође одвраћа од коришћења домаћих финансијских и техничких услуга.

- Помоћ авганистанским институцијама и фирмама углавном се заснива на западним технократским моделима, који најчешће не узимају у обзир да моћне авганистанске друштвене групе и институције суштински утичу на јавну политику и функционисање тржишта.

- Због недостатка разумевања и неуједначеног спровођења тржишних принципа, авганистанска тржишна економија делује барабар са нелојалном конкуренцијом, монополизацијом тржишта од стране фирми са јаким политичким везама, непоштеном трговинском праксом регионалних суседа и административном корупцијом.

- Брзо отварање за трговину јесте омогућило авганистанским потрошачима приступ јефтинијој увозној роби, али отварање граница земље пре него што је авганистанска роба могла да постане конкурентна увозној нанело је и наноси штету домаћим произвођачима.

- Страх од владиних регулаторних институција и институција за прикупљање пореза ојачава традиционалну склоност авганистанских фирми да остану неформалне и мале, и да се не упуштају у опасности ширења, што негативно утиче како на буџетске приходе тако и раст приватних инвестиција.

Па, јасна ствар! Чуди ме што их има који су мислили да ће другачије испасти. Какогод, наравоученија су:

- Обилна и обимна страна помоћ доводи до корупције код примаоца помоћи.

- Помоћ подстиче неефикасну економску праксу.

- Формалне институције, рецимо закони, зависе од неформалних институција као што су месни обичаји и друштвена структура.

- Неформалне институције у државама попут Авганистана нису исте као на Западу.

- Страни саветници не разумеју ове специфичности.

-  Сходно томе, претварање тих држава у копије Запада тако што им налепљују западне институције и засипају их западним саветницима и новцем - не функционише.

Па, јасна ствар!

Ништа од овога није посебно ново. Али америчком специјалном генералном инспектору за обнову Авганистана ипак дугујемо захвалност што је проблем америчко-авганистанске јасне ствари изнео у јавност, да привуче пажњу. На жалост, немам утисак да ико из власти слуша.


Пол Робинсон / IRRUSSIONALITY

Напомена преводиоца: Упоредите Робинсонов са прилогом "Гласа Америке" испод, који је, јасна ствар, кување жабе - а то су и Трампова администрација, и "западни званичници", и западнобалкански домороци - за још једно усрећивање Срба.

Karpenter: Ako ne obratimo pažnju na Balkan...Iz Vašingtona se ponovo upućuju apeli zapadnim zvaničnicima da ne zaborave Zapadni Balkan. To znači angažman na visokom nivou i ulaganje više novca i resursa u region, koji se suočava sa brojnim problemima, kaže u intervju za Glas Amerike bivši zvaničnik Pentagona Majkl Karpenter.


Milena Đurđić / VOA

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating SystemКоментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de