Пређи на главни садржај

Неоколонијализам и "мигрантска криза"

Препорука: Migrants [Voltaire Network]

Посвуда, од САД до Европе, такозвана мигрантска криза изазива огорчене домаће и међународне расправе о томе какву политику спроводити у погледу поплаве миграната. Али тај процес се представља клишеом неутемељеним на чињеницама и стварности - да "богате земље" обавезно пате од, стално све већег, притиска масовног прилива миграната из "сиромашних земаља". Овакво лажно представљање прикрива основни узрок проблема - светски економски систем који омогућава екстремно малом броју људи да гомилају богатство на рачун све бројније већине, при чему је додатно осиромашују и принуђавају на емигрирање.

Што се тиче бујице миграната у Сједињене Америчке Државе, илустративан је случај Мексика. Мексичка пољопривреда се урушила када је мексичко тржиште - по основу Северноамеричког споразума о слободној трговини (NAFTA) - преплављено америчким и канадским јевтиним пољопривредним производима, јевтиним због субвенција државе произвођача. Милиони мексичких пољопривредника су остали без посла, чиме је увећан резервоар радне снаге из кога се снабдевају maquiladoras - хиљаде углавном америчких индустријских ентитета дуж границе САД са Мексиком, код којих су наднице врло ниске а синдикална права непостојећа.

У земљи у којој приближно половина становништва живи у сиромаштву, таква ситуација повећала је масу људи који желе да уђу у Сједињене Америчке Државе. Због тога је подигнута ограда дуж границе, што је 1994. године покренуо тадашњи председник Демократске странке Клинтон, када је на снагу ступио Северноамерички споразум о слободној трговини, који је испословао републиканац Буш а касније оснажио демократа Обама. И то је тај border wall (гранични зид) што га републиканац Трамп хоће да заврши, дуж читаве, 3 000 км дугачке, америчко-мексичке границе.

Што се тиче бујице миграната ка Европи, пак, илустративан је случај Африке.Афрички континент је пребогат сировинама: златом, платином, дијамантима, уранијумом, колтаном (колумбит-танталитом),бакром, нафтом и природним гасом, племенитим дрветом, какаом, кафом, итд.

Ти ресурси су некада експлоатисани кроз европски колонијалистички систем ропског типа, а сада путем европског неоколонијализма у сарадњи са афричком елитом на власти, јефтине радне снаге и унутрашњом и међународном контролом тржишта.

Природна богатства подсахарске Африке вредна више од 1000 милијарди долара (годишње производње? - прим. прев.), експлоатише тек нешто преко стотину, британских и осталих, компанија регистрованих на Лондонској берзи.

Француска контролише монетарни систем 14 афричких бивших колонија преко ЦФА франка (CFA Franc, изворно скраћеница од Colonies Françaises d’Afrique, сада "ребрендовано" у Communauté Financière Africaine). У циљу очувања паритета с евром, ових 14 афричких држава су обавезне да половину својих монетарних резерви уплате Француском трезору. (Детаљније, у једном од најзначајнијих превода "Ћирилизовано": Да се не заборави: Африка Француској још увек плаћа колонијални порез - на "бенефите француске колонизације"- прим. прев.)

Либијска држава, која је настојала да створи аутономну афричку валуту, уништена је у рату 2011. године. У Обали Слоноваче (регион ЦФА), француске компаније контролишу већи део производње, прераде и продаје какаоа,којег је Обала слоноваче водећи светски произвођач - малим фармерима остаје тек 5% вредности крајњег производа, тако да већина њих живи у сиромаштву. Ово су само неколико примера неоколонијалне експлоатације афричког континента.

Африка, тобоже зависна од стране помоћи, неоколонијалистичким државама годишње мора да плати нето 58 милијарди долара. Сосијалне последице су разорне. У подсахарској Африци,са више од милијарду душа, од којих 60% деце и младих до 24 године, око две трећине становништва живи у сиромаштву, а 40%, то ће рећи око 400 милиона људи, у беди, крајњем сиромаштву.

Дакле,такозвана мигрантска криза у ствари је криза неодрживог економског и неодрживог друштвеног система.


Претходно од истог аутора:

План Пентагона за Европу


Аутор: Манлио Динучи

Основни извор:

Neocolonialismo e «crisi dei migranti»

Превод на енглески: Пит Кимберли
Извор:

Neocolonialism and the « migrant crisis », by Manlio Dinucci

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Антикс Линуксу и Вордграјндеру

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de