Пређи на главни садржај

Гилад Ацмон: Јевреји, Израел и сиријски "мигранти"

"Сад сам белац! Хоћете ли ме депортовати? - Африканци у Израелу боје лице у бело да би избегли депортацију


Израелска штампа јутрос пише да је "Израел ноћас испоручио помоћ Сиријцима који су уточиште потражили близу границе".

Да човек помисли да је Израел у прави час уложио велики и значајан труд. Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су допремиле тоне и тоне хране, лекова и одеће Сиријцима који живе у страћарама и шаторима уз израелско-сиријску границу на Голану. Али, Израелске одбрамбене снаге су такође јасно ставиле до знања да "Сиријцима неће бити дозвољено да утекну у Израел, а ми ћемо наставити да штитимо израелске националне интересе." Дакле, може се рећи да је Израел упутио хуманитарну помоћ - превентивно, да обесхрабри сиријске избеглице да пређу у Израел. Или: "Даћемо вам хране и воде, али немојте случајно да потражите уточиште у Искључиво Јеврејској Држави."

Такав став Израела је у потпуној супротности с вапајима јеврејске дијаспоре. Пре само недељу дана чусмо да су јеврејске организације из САД "узнемирене политиком нулте толеранције америчке владе гледе имиграције", како стоји у писму упућеном Трамповој администрацији, где се још каже:

"Као Јевреји, ми разумемо све тегобе имиграната који траже уточиште од насиља и угњетавања...Ми сматрамо да су САД нација имиграната и да начин на који третирамо странце одражава моралне вредности и идеале ове нације."

Изгледа да овакво схватање "јеврејских вредности" не важи за јеврејску државу. До сада не чусмо ни једну једину организацију америчких Јевреја да апелује на Израел да своје двери отвори сиријским избеглицама. Штавише, иако америчке јеврејске организације изражавају "сућут" са избеглицама што "траже уточиште од насиља и угњетавања", такође не чусмо да је иједна јеврејска организација од Државе Израел затражила да палестинским избеглицама дозволи да се врате у своју земљу.

Виђење америчких јеврејских организација је да су "САД нација имиграната", али да је Израел нешто друго, искључиво јеврејска држава. Палестински "домороци" су или протерани, или живе у затворима на отвореном, или су, у најбољем случају, трећеразредни држављани Државе Израел. Када је реч о имигрантима и имиграцији, ниједна држава на свету није равна Искључиво Јеврејској Држави. Као што данас, и по ко зна који пут, видесмо, воли ближњега (Сиријца) свог није чак ни опција.

И онда? И онда се поставља питање није ли приступ институција јеврејске дијаспоре лицемеран. Очигледно, оне очекују и траже да гоји испуне своје обавезе и помажу имигрантима. Што је и разумљиво: Јевреји из дијаспоре би волели да их сматрају само једном мањином међу многима. Али, када је у питању јеврејска држава, став је драстично различит: Држава Израел је Искључиво Јеврејска Држава. И то је поглед свих јеврејских организација у целом свету. Из такве јеврејске политичке перспективе гледано, мултикултурализам важи за гоје и гојимске државе, док се Држава Израел види као једнонационална планета.

Можда би јеврејске организације у САД, исте оне што су забринуте због Трампове имиграционе политике која, по њима, не одражава "америчке вредности", могле да поразмисле колико начин на који се Израел односи према странцима одражава моралне вредности и идеале њихове сопствене националне државе.


Претходно од истог аутора: Гилад Ацмон: И диже се Израиље на Натали Портман и Џеремија Корбина

Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Jews, Immigration, Syria and Israel — Gilad Atzmon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу и Вордграјндеру

Коментари

  1. Одличан избор теме, она је суштинска... и објашњава шта смера и како се понаша чојзн пипл.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de