Гилад Ацмон: Јевреји, Израел и сиријски "мигранти"

"Сад сам белац! Хоћете ли ме депортовати? - Африканци у Израелу боје лице у бело да би избегли депортацију


Израелска штампа јутрос пише да је "Израел ноћас испоручио помоћ Сиријцима који су уточиште потражили близу границе".

Да човек помисли да је Израел у прави час уложио велики и значајан труд. Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су допремиле тоне и тоне хране, лекова и одеће Сиријцима који живе у страћарама и шаторима уз израелско-сиријску границу на Голану. Али, Израелске одбрамбене снаге су такође јасно ставиле до знања да "Сиријцима неће бити дозвољено да утекну у Израел, а ми ћемо наставити да штитимо израелске националне интересе." Дакле, може се рећи да је Израел упутио хуманитарну помоћ - превентивно, да обесхрабри сиријске избеглице да пређу у Израел. Или: "Даћемо вам хране и воде, али немојте случајно да потражите уточиште у Искључиво Јеврејској Држави."

Такав став Израела је у потпуној супротности с вапајима јеврејске дијаспоре. Пре само недељу дана чусмо да су јеврејске организације из САД "узнемирене политиком нулте толеранције америчке владе гледе имиграције", како стоји у писму упућеном Трамповој администрацији, где се још каже:

"Као Јевреји, ми разумемо све тегобе имиграната који траже уточиште од насиља и угњетавања...Ми сматрамо да су САД нација имиграната и да начин на који третирамо странце одражава моралне вредности и идеале ове нације."

Изгледа да овакво схватање "јеврејских вредности" не важи за јеврејску државу. До сада не чусмо ни једну једину организацију америчких Јевреја да апелује на Израел да своје двери отвори сиријским избеглицама. Штавише, иако америчке јеврејске организације изражавају "сућут" са избеглицама што "траже уточиште од насиља и угњетавања", такође не чусмо да је иједна јеврејска организација од Државе Израел затражила да палестинским избеглицама дозволи да се врате у своју земљу.

Виђење америчких јеврејских организација је да су "САД нација имиграната", али да је Израел нешто друго, искључиво јеврејска држава. Палестински "домороци" су или протерани, или живе у затворима на отвореном, или су, у најбољем случају, трећеразредни држављани Државе Израел. Када је реч о имигрантима и имиграцији, ниједна држава на свету није равна Искључиво Јеврејској Држави. Као што данас, и по ко зна који пут, видесмо, воли ближњега (Сиријца) свог није чак ни опција.

И онда? И онда се поставља питање није ли приступ институција јеврејске дијаспоре лицемеран. Очигледно, оне очекују и траже да гоји испуне своје обавезе и помажу имигрантима. Што је и разумљиво: Јевреји из дијаспоре би волели да их сматрају само једном мањином међу многима. Али, када је у питању јеврејска држава, став је драстично различит: Држава Израел је Искључиво Јеврејска Држава. И то је поглед свих јеврејских организација у целом свету. Из такве јеврејске политичке перспективе гледано, мултикултурализам важи за гоје и гојимске државе, док се Држава Израел види као једнонационална планета.

Можда би јеврејске организације у САД, исте оне што су забринуте због Трампове имиграционе политике која, по њима, не одражава "америчке вредности", могле да поразмисле колико начин на који се Израел односи према странцима одражава моралне вредности и идеале њихове сопствене националне државе.


Претходно од истог аутора: Гилад Ацмон: И диже се Израиље на Натали Портман и Џеремија Корбина

Аутор: Гилад Ацмон
Извор: Jews, Immigration, Syria and Israel — Gilad Atzmon
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу и Вордграјндеру

1 коментар:

  1. Одличан избор теме, она је суштинска... и објашњава шта смера и како се понаша чојзн пипл.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!