Пређи на главни садржај

Препорука за гледање: "Американци", шпијунска ТВ серија

Ових дана нисам баш нешто у могућности да дуго седим испред рачунара, тако да само претрчавам преко наслова, ретко који чланак прочитам, а о превођењу нема ни говора.

Углавном слушам музику (Паганинија) и, један за другим, гледам наставке серије "Американци". Из кревета, наравно.Зашто и вама предлажем да баците поглед на ову америчку продукцију?

Прво,зато што и ви можда делите мишљење које је, по мени, најбоље изразио Владан Ивковић:

"...Мени је тешко да навијам за то да се осрамоти српско име, дрес, химна, грб. Моја подршка не може ићи људима који, кријући се иза светиња, упропаштавају све на шта би Срби могли бити поносни, а за рачун мутних личних интереса. Моја подршка не може ићи људима који злоупотребљавају српску емоцију према националном тиму, тробојци, грбу, химни, да ушићаре, уништавајући истовремено реалне капацитете за побједу, за успјех, за развој, за понос." -Како навијати за Кокезину Србију – СРБИСТ

Али шта радити када у другој соби чак и мајка од 84 године гледа пренос (звука одврнутог до даске, јер слабо чује), а испод стана, из она три кафића, посластичарнице, кафане и кладионице (што је и слика чачанске "привреде" данас) сваки час допиру крици навијачког тела, мозга развијеног као и код гласачког?

Па, моје решење је да гледам серију. Као и све друге стране - без превода на српски, само са титловима на енглеском, за случај да не знам или не препознам неку реч или израз. Што захтева концентрацију и апстраховање шумова са стране. Још кад је то што се гледа напето и препуно детаља које не бисте хтели да пропустите...Који фудбал?

Друго, мање обавештени читалац / гледалац ће се можда зачудити, али "Американци" нису бљутаво-пропагандистички производ црно-беле слике совјетског и америчког друштва, већ изнијансирана прича о делатности шпијунског руског пара убаченог у САД, са личним и породичним проблемима - па чак и сукобима са претпостављенима - која вам допушта да заиста саучествујете са јунацима, макар били и амерички гледалац.

Дакле, прича је убедљива, бар са психолошке и драматуршке стране. Има и џемсбондовских сцена, али и оне су у оквиру могућег и "пију воду".

Треће, добрим познаваоцима и филмско-телевизијским професионалцима "Американци" дају прилику да уживају у тзв. епохи, играној продукцији са причом из минулог доба ("регановског", како га крсте коњокрадице) и да уче, између осталог како је и зашто телевизијска играна производња по квалитету претекла филмску, а што је у целом западном свету приметно бар десетак година. Такође:

"...У ствари, популарна америчка култура (авантуристички и полицијски романи, холивудски филмови...) увек је најближе одражавала актуелност америчког друштва и шире западног. На пример, романи и филмови из области научне фантастике педесетих година прошлог века били су значајни показатељи страха од нуклеарне катастрофе, као и суочавања са комунизмом. Телевизијске серије продужавају ту традицију, усуђујући се да постављају најважнија друштвена и политичка питања савременог друштва. „Симпсонови” су, на пример, доста радикална друштвена критика америчког начина живота, серија „Два метра под земљом” је критика утврђених породичних норми, а „Домовина” критика двосмислености америчких теза о тероризму..." - Политика Online - Да ли су ТВ серије уметност или забава

На крају, како доћи до серије и уз помоћ чега је гледати. Видим да је и нека наша ТВ кућа емитовала или емитује "Американце", али о томе немам појма, ништа више вам не могу рећи.

Уместо РТС-а и сл. користим часније куће, пре свега The Pirate Bay и 1337x.

Одатле скидам и филмове и серије, па и музику.

А за гледање (може и за слушање), предлажем вам програмчић што чак и "прозорашима", иако то не заслужују, омогућава скидање титлова директно, без потребе да инсталирате додатни подпрограм, додатак: SMPlayer.


Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Антикс Линуксу и Вордграјндеру

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de