Пређи на главни садржај

Спасавање Јордана: Могу ли Иран и Катар бити решење?

Поводом вести Protesti u Jordanu nastavljeni uprkos ostavci premijera Mulkija


Извор: Мидл ист ај

Јордану су потребни потпуно нова влада, нов парламент и стриктно усмерење на регионална савезништва


Петог дана жестоких протеста, увече, јордански престолонаследник Хусеин бин Абдулах је изашао на улицу и од безбедносних служби затражио да заштите демонстранте и њихово право на изражавање мишљења.

Очигледно, то је била порука самог краља, што значи да су се режим и краљ сложили да збаце владу и њеног контроверзног шефа, који не одустаје од наметања већег пореза.

Краљ, његови саветници и службе безбедности - па чак и влада и парламент - схватили су да Јорданци кључају од беса због никад виших цена, а ниских плата.


Тврдоглава влада

Ово је први пут да су читав Јордан захватили такви протести. Због поскупљења хлеба су 1996. године избили протести у сиромашним градовима на југу, док су немири 1989. били ограничени на Маан, а краљ Хусеин је успео да их неутралише.

Најновији протести су почели у среду прошле недеље, када су синдикати и струковна удружења позвали на генерални штрајк, а протестанти захтевали од владе да повуче предлог закона. Влада је захтев одбила, с образложењем да је нови закон један од услова које је ММФ поставио Јордану да би краљевини одобрио нове зајмове.

Захтев демонстраната да се повуче предлог закона убрзо се претворио у захтев краљу да распусти владу.Неки су отишли још даље, тражећи и распуштање парламента и реформисање политичког система у циљу спречавања корупције. шефинжењерског синдиката је рекао да ће се следећи протести оджати у среду, свеједно да ли ће влада поднети оставку, "зато што се мора променити приступ, а не народ".

Све у свему, очигледно је да уклањање владе и одбацивање предлога закона о порезу на приход неће задовољити Јорданце, јер је терет кризе постао превелик. Јер Јордан је, уз економску, захватила и политичка криза, тако да њихово превазилажење и спашавање Јордана захтева захтева низ обухватнијих и радикалнијих мера.


Бес народа

Први потез би требало да буде формирање нове владе са новим лицима, распуштање парламента и расписивање нових избора, пошто је народ бесан и на владу и на парламент. Не би било паметно неког од садашњих министара задужити да састави нову владу, јер да је Омар Разаз имао решење за економску и политичку кризу, изложио би га влади чији је био члан, не би чекао њено урушавање.

Даље, један од главних разлога јорданске економске кризе је обустава финансијске подршке Саудијске Арабије и УАЕ, при чему Уједињене нације не дају довољно новца за палестинске и сиријске избеглице.

Јордански краљ Абдулах Други и премијер Хани ал-Мулки на званичном састанку у Аману, 1. маја 2018.г. Фотографија: АФП

Решење, делом, лежи у обнављању односа са Катаром. Стајати између раја и пакла не може бити угодно; мере које је Јордан предузео против Катара за време Заливске кризе су биле недовољне да би задовољиле Ријад и Абу Даби, па је једино што се успело то да је изгубљена њихова подршка.

Економски и политички притисци којима је изложен могли би да Јордан наведу да спас потражи у савезништву са Ираном. Није могуће да Јордан остане неутралан у том бурном региону, а да сам плаћа цену неопредељености. Али, кад би наговестио да ће морати да уђе у савезништво са Техераном, па чак и да ће само поправити односе, вероватно би успео да поврати наклоност старих пријатеља.


Спољни односи

Укратко, унутрашња криза у коју је запао могла би да Јордан натера да преиспита своје односе са другим земљама. С обзиром на садашње завађености и непријатељства у региону, Јордан би се могао наћи присиљеним да хитро уђе у савезништво са Катаром, Ираном и Турском - што би објаснило и срдачно руковање краља Абдулаха Другог и иранског председника Хасана Руханија у Истанбулу на недавном исламском самиту, а и дало одговор на питање шта је разлог поновног слободног деловања катарске "Ал Џазире" у Јордану, иако су јој канцеларије биле позатваране.

Јордану је такође неопходна помоћ да би могао да поднесе терет огромног броја палестинских и сиријских избеглица. Агенција УН за помоћ избеглицама је саопштила да јој је за избеглице у блискоисточном региону потребно 5,6 милијарди долара, а да је добила само четвртину тог износа.

Ако не измени, и то битно, своју спољну политику, Јордан ће морати да настави са наметањем све већих пореза и цена. Сиротиња и средња класа ће на такве мере одговорити протестима, а онда ће на месту премијера искрснути какав харвардски експерт за економију и кризни менаџмент...

http://www.middleeasteye.net/

Препорука (изузетно информативна анализа, без обзира што је извор исламистичко гласило БиХ-турадије): U sjeni američko-izraelsko-saudijske osovine: Jordan se bori za strategiju preživljavanja


Аутор: Мухамед Ајеш

О извору: "Мидл ист ај" је катарско гласило са седиштем у Великој Британији. Директор му је бивши уредник спољнополитичке рубрике "Гардијана", главни и одговорни уредник Џамал Басасо, бивши директор за планирање и људске ресурсе "Ал Џазире". Не нађох потврду да је у родбинским односима са МИ-6, а тиме и Мосадом. Више: Middle East Eye.

Изворни текст: Saving Jordan: Could Iran and Qatar be the solution?
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу и програму Вордгриндер

Коментари

  1. Иако свеприсутан англијски језик је потпуно безвредан и надасве глуп, те екстремно препуњен јудаизмом до врха. Један појам нагласићу, али има их сијасет, а тиче се "Middle East Eye" на овом примеру задње треће речи. За оне који недовољно познају јудаизам напомињем да сваким "писањем" и "изговарањем" те речи ви кличете и глорификујете јудеотворевину свевишњег бога који се пише са тетраграматоном о којем нећу мантрати да не прљам ово писаније и такође, ваш сајт. То је њихово "око свевидеће". Евреји су друге боје крви (о томе нећете добити медицинску потврду), превасходно месоједи, нема веганства, и по захтевима своје религије дужни су свим средствима уништавати и убијати неевреје (гоје). Сваке године добијају опрост за сва зла начињена гојском народу (превасходно бела раса). То нема унутар себе нити једна вера, нити религија.
    Позз

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de