Пол Крејг Робертс: Америчка дистопија

Илустрација преузета из The Iron Heel, Dystopia under the American Oligarchy, Orwellian Nightmare Audiobook – Ufu

Свака част Путину. Уме човек. Погледајте с каквом лакоћом отре под с оним идотом Крисом Валасом:



Шта се то збава с америчким медијима па нису у стању да нађу бар још једног компетентног новинара да се придружи Такеру Карлсону? Зашто су сви, од оно мало преосталих добрих журналиста, на пример Крис Хеџис, сада у алтернативним медијима?

Све што могу да кажем, а што Путин вероватно већ зна, јесте да ту има више од оног што је рекао, да преститутке злоупотребљавају америчко-руске односе у интерној борби Демократске странке против председника Трампа. Јер, корумпирани амерички медији нису само пуки пропагандисти "демократа", него су у служби војно-безбедносног комплекса, који код њих и са њима, онако груписаним, остварује своје власничке интересе, који налажу, између осталог, да Русију непрестано бива приказивана као непријатељ, да би се оправдало 1 000 милијарди годишњег војног буџета. Без "руског непријатеља" не би било изговора за траћење свог тог силног новаца, док се истовремено стварне потребе једва или уопште не финансирају.

Другим речима, амерички медији су ем тупави, ем корумпирани до сржи.

Национални народни радио (National Public Radio - NPR, у даљем тексту НПР - прим. прев.) је данас сазвао егземпларне трампомрсце, у "напору" да спречи нормализацију односа америчког и руског руководства, до које треба да доведе Трампов и Путинов сусрет. Ал' опет иста песма, иако свако иоле информисан зна да није америчка "обавештајна заједница" закључила да се Русија јесте мешала у председничке изборе, него то тврде представници три обавештајне службе, а има их шеснаест, при чему ни они не кажу да је то доказана чињеница, већ да је "веома вероватно". Другим речима, подмеће се оркестрирано мишљење неколицине кооперативних агената, који заузврат очекују напредовање у служби.

Међутим, иако је све то општепознато, НПР-ове преститутке су оптуживале Трампа зато што верује "бандиту Путину", а не извештају сопствених, америчких, "обавештајних експерата". Антитрамповци су "Трампово слизавање са Путином" наглашавали мишљењем које је изнео о нередима у Шарлотсвилу, да су насиље користиле обе супротстављене стране, чиме се, је ли, "слизао са неонацистима".

Дакле, порука Националног народног радија је да се Трамп удружио с нацистима и руским бандитима - против Американаца.

А Трамп је о тобожњем руском мешању у председничке изборе у ствари рекао да оно, ако га је уопште било, није имало никаквог ефекта - као што су признали и Коми и Розенштајн - и да свакако није толико значајно као чињеница да се две нуклеарне суперсиле слажу да се морају избећи напетости које би могле да доведу до нуклеарног рата. Нормалан човек би очекивао да ће разумети чак и идиоти с НПР-а, али...

Оцрњивање Трампа потраја читав дан. У предаху, Русија је оптуживана за убијање цивила у Сирији током ваздушних удара по џихадистима питомцима Вашингтона, који се, по наређењу претпостављених, упињу да опстану на бар делићу сиријске територије, како би Израелу и Вашингтону пружили оправдање да поново започну рат. Можда се неко чуди глупости сорте што плаћа НПР за целодневно лагање. Али, добро рече Орвел, народ радије прихвата лажи Великог брата него истину.

НПР је некада био медијум за раличита мишљења и ставове. Но режим Џорџа В. Буша га је зауларио, сада је дисциплиновано - корумпиран. Национални народни радио и даље труби да га издржавају слушаоци, али истина је да је комерцијална станица као и све друге. НПР у ствари покушава да са "помогнут од" сакрије чињеницу да је увео плаћено оглашавање корпорација.

Некада је НПР-ово "помогну од" значило да се издржава од филантропских донација. Али како сада оправдати статус организације изузете од опорезивања када термине за оглашавање продаје? Нема разлога за бригу. Све док преститутски ентитет буде служио владајућој елити науштрб истине, биће и неопорезованих парица.

Очигледно је да очигледније не може бити да је сврха оптужнице против дванаест руских обавештајаца издата три дана пред Трампов и Путинов сусрет та да преституткама пружи прилику за нове нечасне ударце по америчком председнику. У моје време, новинари су били довољно паметни и са довољно интегритета да прозру и одбију такву "шансу". Али данас, данашње западне преститутке нит имају памети, нит часности и поштења.

Још доказа? Може ли "урадак" преститутке "Њујорк тајмса" Мишел Голдберг насловљен са " Трамп демонстрира целом свету да је Путинов лакеј"? Голдберг је згрожена: "Осупнута сам сервилним и кротким перфомансом америчкога предсједника". Изгледа да преститутче сматра да је требало да Трамп издевета Путина. "Вашингтон пост", некада новина а сада болесна шала, пак кричи: "Трамп је управо ушао у уроту с Русијом. Јавно!"

Али нису се размахале једино преститутке. Ту су и "експерти", примерице Ричард Хас, који је председник Савета за иностране односе, клике самовелеуважених на парама војно-безбедносног комплекса што усмерава, надгледа и води америчку спољну политику. Хас, доследно "наративу" војно-безбедносног комплекса, мантра: "Међународни поредак је већ четири века базиран на неинтервенирању у домаће послове и поштовању суверенитета других. Русија је прекршила ову норму присвајајући Крим и мешајући се у америчке изборе 2016-те године."

О чему Хас прича? Кад је па Вашингтон поштовао туђи суверенитет? Експерт сигурно зна за доктрину неоконзервативаца о хегемонији САД, која је и данас на снази. Такође, неће бити да му није познато да су проблеми са Ираком, Либијом, Сиријом, Северном Корејом, Русијом и Кином исисани из малог прста јер Вашингтону није била по вољи њихова сувереност. Откуд унилатерализам Вашингтона ако се тврди да САД поштују суверенитет других земаља? Зашто Вашингтон хоће униполарност света кад му је толико стало до суверенитета држава? Зар није инсистирање на униполарном свету од Русије начинило мету пропагандистичких лагарија? Кад Вашингтон толико уважава суверенитет, зашто разара суверене државе? Зато што Вашингтон, када Русију оптужује да је опасност за светски поредак, мисли на светски поредак који прописује Вашингтон. Је л' овај Хасов "перфоманс" обелодоњивање властите идиотије или поткупљивости?

Пошто су амерички медији доказали да нису независни него плаћени телали и бранитељи корпоративних и интереса Демократске странке, нема друге до да их се национализује. То је толико корумпирано да би чак и национализација била корисна ствар, побољшање.

Али мора се национализовати и војна индустрија. Јер не само да је већа сила од изабране владе, него је и неефикасна. Руска војна индустрија са средствима која су ситниш у односу на амерички војни буџет производи далеко надмоћније наоружање. Што рече председник Ајзенхауер, а ваљда је као генерал с пет звездица знао шта говори, војно-индустријски комплекс је претња америчкој демократији. Зашто је преститутска олош толико забринута због "руског мешања" када је очигледно да је војно-безбедносни комплекс толико моћан да без проблема може да преузме посао изабраних власти?

У нека давна времена, Републиканска странка је заступала интересе пословног света, а Демократска странка радничке класе. Равнотежа која је Америку чинила стабилном државом. Данас те равнотеже нема, пошто је, почев од Клинтоновог режима, један проценат америчког становништва почео да бива све богатији, док је 99 одсто сиромашило, а средња класа топила.

Демократе су издале радничу класу. Сада је називају "Трамповим јадницима" и, уместо ње, заступају подељеност и мржњу "идентитетске политике". У доба када је америчком народу јединство неопходно да би могао да се супротстави непрестаном хушкању на рат и похлепи, јединства нема. Пропагитају се расни и "џендерски" сукоби где год погледаш.

У поређењу са Америком моје младости, ова данашња је слаба, клецава. Једини "напор" да се учини уједињеном је труд да се од Русије направи непријатељ. Као у Орвеловој "1984"-ој. По другим аспектима, садашња америчка дистопија је и црња од Орвелове.

Ајд покушајте да се сетите ма и једне јавне или приватне институције вредне поштовања, да је часна, поштује истину, да делује саосећајући, праведно и придржавајући се и инсистирајући на закону. И? Једино што ћете од саосећања, праведности, деловања по и инсистирања на закону наћи је неумољива примена закона по којима се кажњава за критиковање израелског геноцида над Палестинцима или одавање података о неделима америчке владе. С таквим институцијама своје државе, није било друге, покварио се и амерички народ. Децу доносимо у корумпиран свет. Она за другачији не знају. И онда говоримо о некаквој будућности Америке.

Како Русија, Кина, Иран и Северна Кореја могу да пристану на компромис са владом која не зна ни шта компромис значи, са владом која од других држава захтева потчињавање, а ако га не добије, следи исто оно што су искусили Авганистан, Ирак, Либија, Сирија и Јемен?

Да ли је ико толико блесав да верује да ће Вашингтон поштовати договорено?

Путин би, уместо што гања споразум с Трампом, којег спремају за одстрел, требало да припрема Русију за рат.

Неумитан.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Чуперак плави и Розенштајнова оптужница против дванаест руских официра

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Putin Confronts The American Dystopia - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

2 коментара:

  1. Спасиба, готово 99% фајлова-мишљења овог Крејга су потпуно реална, и чуди ме како му "домаћи" до сада нису правили сметње и проблеме. Његов угао посматрања, а види се да ради усамљено, ипак показују да је обавештен, и да улаже силни труд да размакне масу америчког идиотског фејка да би се угледало бар зрнце истине.

    ОдговориИзбриши
  2. Јесте ли читали како тражи паре од читалаца?

    У стилу - све док ви испуњавате ваш део погодбе и ја ћу свој, а пишем јер треба вама, не мени, јер ја то већ знам.

    Нико елегантније - и духовитије - то не чини.

    Рекао бих и да нису у питању паре, већ принцип - мајстор мора да се плати.

    И да неко не помисли да овим наводим воду на своју воденицу, да још једном поновим да ја нисам мајстор-преводилац, већ преводим...како да се изразим, у недостатку стручних саучесника.

    Поздрав

    П.С. Добро сте се јавили. Подсетили сте ме да треба да помније погледам сајт на који сте упутили у прошлом коментару.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!