Путин признао: Руси немају шта да очекују од његове власти

Руска елита је кренула са друштвеним дарвинизмом и не занима је решавање проблема становништва


Фотографија: Владимир Смирнов/ТАСС

Председник Русије Владимир Путин је за време Сверуског* отвореног часа, одржаног 13. децембра, позвао све становнике Русије да се уздају само у себе и не очекују помоћ државе.
Према речима председника, 90% успеха сваког човека зависи од њега лично. "Не треба да чекамо подршку државе, треба је, наравно, користити, али ће помоћи само лична иницијатива и напоран рад на себи. И желим да вас подсетим на следеће. Сетите се старих бољшевичких песама: Нико нам неће помоћи - ни Бог, ни цар, ни јунак“, објаснио је он.
Владимир Путин је нагласио да сваки становник Русије треба себи да поставља амбициозне циљеве и такве задатке, које је лепо испунити: "У том случају постићи ћете велики лични успех, а лични успех сваког успех је целе земље".

Треба напоменути да су последњих неколико месеци чиновници више пута, на ту тему, давали изјаве које су се понављале и допуњавале као резонанса: "не треба вам држава".

Олга Глацких, директор Одељења за омладинску политику Свердловске области, која сматра да "држава младим људима уопште и не треба", била је укорена. Посланик странке Јединствена Русија из Саратовске области Николај Островски рекао је да "народ дугује држави", али је касније порекао своје речи. А пре неки дан, Анатолиј Чубајс, председник Управног одбора државног предузећа „Роснано“ (и потпредседник владе за време Јељцина, познат по шок терапији 1991-1992. године, која је осиромашила милионе Руса-прим.прев.), прогласио је "руско друштво инфантилним", јер није рекло "хвала" бизнису, за све што је он учинио за њега.

"У ствари, оно што је Владимир Путин рекао, испрва се чини исправно и лепо", каже Дмитриј Журављов, генерални директор Института за регионалне проблеме. "Али у контексту свих оних изјава које су дате пре тога, његова изјава, наравно, постаје двосмислена. Наша елита је дуго доживљавала људе као 'гомилу зелених људи' ** и сматрала себе посебнима. Ствар је у томе да је наша елита још у зачетку, а таква елита би у било којој земљи и у било ком времену била снобовска. Пошто је своју изузетност тек недавно стекла, она се и даље упиње да докаже да је она елита и да све своје користи и блага стиче с правом. Само што то тек сада излази на видело."

Зашто?

"Опустили су се. Сећате се анегдоте о Брежњеву: "Ти глупо дете, не могу бити два генерална секретара у земљи". *** Многи људи у руској елити, можда не они на врху, искрено верују да су њихови положаји и додељена им задужења практично феудални поседи, и то заувек. С тог становишта, они се односе према другим људима као према нижим бићима. Сада су почели да оно што одавно мисле говоре јавно. Вероватно мисле да за то нико неће бити кажњен. Чубајса, наравно, неће казнити, али ситније чиновнике кажњавају помало, због смиривања јавности и само ако су њихове изјаве одјекнуле далеко.

Чини се да је последњи и једини дан гласања (у Државној Думи - прим.прев.) показао да људи нису прогутали пензиону реформу и да је неће прогутати. Али уверење да ће људи прогутати све, код њих не ишчезава. А ако елита настави да се одваја од стварности, десиће се оно што се десило на крају перестројке - влада ће у начелу изгубити подршку друштва. Обично након тога, елита не живи дуго. Тако се добија политичка СИДА. Споља – изгледа као да нема болести, али најмања инфекција може бити смртоносна."

"Иза свих ових наизглед насумичних изјава избијају намере садашње власти", каже Љеонтиј Бизов, виши научни сарадник са Института за социологију Руске академије наука. "Оне су се уобличиле након председничких избора и пензијске реформе. Власти, ослањајући се на ригидне монетаристичке принципе, покушавају да исцеде из људи највише што је могуће, смањивањем свих друштвених гаранција. У некој мери, ово је повратак на идеологију с почетка деведесетих, када су Чубајс и Гајдар (председник владе за време Јељцина, познат са Чубајсом по шок терапији, 1991-1992. године, која је осиромашила милионе Руса-прим.прев.) тврдили да ће тржиште све регулисати само, а људи, пустите их да се сами сналазе, као одбачени слепи мачићи: ако преживе - добро, ако не преживе - још боље. Ова идеологија друштвеног дарвинизма је пропала, као што се и могло очекивати. И строго узевши, цео феномен Владимира Путина заснован је на чињеници да је до одређене мере започео политику против ове човекомрзачке идеологије. Људи су добили одређене гаранције. Као да су друштву дали на знање: нека силници грабе оно што могу, али нећемо ни одбацити слабе, помоћићемо им. Стварно, у одређеном периоду пензије су почеле изгледати као нормалне. Неке фирме које би пропале на слободном тржишту почеле су добијати подршку владе. И данас, друштвени уговор који је закључен на почетку Путинског доба, власт раскида."

Елита верује да је створила све услове и да људи сада могу бринути сами о себи?

"Упитао бих Чубајса, Силуанова и друге идеологе монетаристичке политике шта су учинили да подржите слободни бизнис у последњих 15-20 година. Можемо рећи да је слободан бизнис угушен. Он је потпуно зависан од државе, од свемоћних 'покровитеља' (државих чиновника који изнуђују заштиту - прим.прев.). И немогуће је, чак и уз добру пословну способност, тек тако бити без 'покровитеља', отворити своју радњу, фарму, фабрику. Увек ће пронаћи разлог за затварање и банкрот. И у овим условима, окривљавати друштво због пасивности и изјављивати да све зависи од човека, то је исмевање здравог разума. За четврт века организован је читав слој постсовјетске номенклатуре, која има огромне плате, 'захваћени' бизнис (који послује под њиховим покровитељством-прим.прев.) итд.

Навикли су се на предиван живот, навикли се на даривање јахти љубавницама и навикли се на то да их нико не сме такнути, а притом исисавају све сокове из најсиромашнијих. И људи су, наравно, огорчени. Једна је ствар када је општа беда, свако је вољан да трпи, то је урођено руском карактеру. Али када се једни башкаре у раскоши, док други живе све бедније, то у Русији никада нису прихватали и не желе да прихвате. Темељи социјалног мира на којем је било засновано путинско доба сада се урушава."

----

*У изворном тексту је Сверусијанског- Всероссийского а не Сверуског-Всерусского, као код нас србијанског и србског, али како такав израз не постоји у србском језику, преведено је као Сверуског -прим.прев.
** ликови из игрице "Цунами зомбији" - прим.прев.
***анегдота из тог времена гласи: У посети вртићу Брежњев пита дечкића шта ће бити кад порасте. Генерални секретар, одговара му дете. Ти глупо дете, не могу бити два генерална секретара у земљи, на то ће Брежњев - прим.прев.


Претходно од истог преводиоца: Сензација! У Русији се појављују Руси!


Аутор: Алексеј Полубота
Извор:  Новости дня: Путин признал: Россиянам от этой власти ждать нечего - Свободная Пресса - Новости сегодня
За Ћирилизовано превео: Драган Вукојевић

Коментари