Пређи на главни садржај

Дебкафајл: Москва би хтела да Израел убрза повлачење САД из Сирије, али не и да испуни шта је Путин обећао


Уклањања Ирана из Сирије неће бити све док се Американци не повуку - порука је двојице високих руских државних функционера, коју су у уторак 29. јануара у Јерусалиму саопштили премијеру Бењамину Нетањахуу.

Поруку председника Владимира Путина су пренели заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин и специјални изасланик председника за Сирију Алекандар Лаврентијев. Иако је Москва ову мисију описала као део заједничког руско-израелског труда да се постигну заједничка решења за политичке и војне проблеме који се појављују у Сирији, њихови израелски домаћини схватили су да се од Нетањахуа тражи да искористи свој утицај на америчког председника Доналда Трампом и његове саветнике, да би ови повукли америчку војску из Сирије што је пре могуће. У ствари, господа Вершињин и Лаврентијев једва да су распаковали свој багаж када су се суочили с генералним директором Министарства спољних послова Израела Јувалом Ротемом и испоручили му захтев да Израел натера Вашингтон да напусти базу маринаца у Ал Танфу.

Москва је први пут изнела овај захтев пре шест месеци. Од тада га понавља кад год се председник Путин или његов министар спољних послова Сергеј Лавров сретну са председником Трампом или било којим америчким војним или дипломатским званичником, али до сада није добила јасан одговор. Бела кућа је само саопштила да је напуштање Ал Танфа могуће једино у склопу свеобухватног повлачења америчких војника из Сирије, којег ће бити - кад га буде.

Ал Танф је од кључне важности за планове и интересе како Москве, тако и Ирана, Израела и Јордана, јер се налази у срцу енклаве у југоисточној Сирији на 55 км. удаљености од сиријско-јорданско-ирачке тромеђе. Стога, амерички гарнизон који одатле контролише тромеђу, стоји на путу уласка ирачких шиитских милиција под патронатом Ирана у Сирију. Вашингтон још увек није одлучио да ли ће америчку базу у Ал Танфу учинити трајном или је затворити. Израел и Јордан здушно притискају Американце да тамо остану.

Москва, све хотећи израелско посредовање код Трампове администрације, не помаже себи непридржавајући се Путинових обећања Трампу и Нетањахуу из 2017. године у погледу ограничавања иранског присуства у Сирији. У ствари, од тада, под носом руске команде, снаге лојалне Техерану, укључујући и Хезболах, наступају све ближе израелској и јорданској граници са Сиријом.

Стога ће, и у то не треба сумњати, Путинови изасланици од премијера добити одговор, да Израел, пре него што се поведе реч о Ал Танфу, жели да види како Москва испуњава дату реч и обавезе. Извори "Дебкафајл"-а израелски став сумирају као три захтева:

1. Иранске и проиранске снаге у Сирији имају се повући на 80 км. од њених граница, у складу са Путиновим обећањем из 2017. године.

2. Техеран има бити спречен да ваздушним путем испоручује оружје Сирији и Хезболаху. Москва никада није пристала на овакав израелски захтев, мада је исти поновљен приликом сваког израелско-руског сусрета протекле године.

3. Постројења у сиријским базама намењена постављању уређаја за прецизно навођење Хезболахових ракета земља-земља имају одмах бити уклоњена.

Руси су начули да премијер и начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага генерал-пуковник Авив Кочави добијају савете да промене оријентацију. Образложење: израелска војна дејства у циљу протеривања Иранаца из Сирије - колико год била ефикасна - неће уродити плодом све док се Москва у том смислу политички не заложи код Техерана. Овакав савет је први пут јавно изнет у понедељак 28. јануара, упутио га је бивши командант Ратног ваздухопловства Меир Ешел. Тиме је Ешел први израелски официр највишег ранга да отворено каже да би Израелу било боље да се ослања на Москву, а не Вашингтон, у остваривању својих циљева у погледу Ирана и Сирије.https://www.debka.com/

Претходно из истог извора: Дебкафајл: Нетањаху и Путин још једном изразили одлучност да сарађују у погледу Сирије

Предлог: Tehran-Moscow Cooperation Goes Beyond Syria

Извор: Moscow wants Israel to help speed US exit from Syria, but won’t stop Iranian arms shipments - DEBKAfile
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de