Нова имиграциона политика Русије


Министарство унутрашњих послова ће Влади Руске Федерације ускоро доставити предлог за вођење миграционе политикеЈекатаринбург: Службеница општег миграционог центра врши дактилоскопску обраду страног држављанина приликом израде докумената. Фотографија: Алексеј Булатов

Тим поводом, у новинској агенцији "Русија данас" одржана је конференција за новинаре Министарства унутрашњих послова. На већину питања одговорала је вршилац дужности начелника Главне управе за миграције, генерал-мајор полиције Валентина Казакова.

Колико је миграната? И ко су они?

На дан 1. јануара 2019. године у Русији је било 9,7 милиона страних држављана. Највише Украјинаца: 1 862 400. На другом месту су држављани Узбекистана: 1 833 300. На трећем месту је Таџикистан: 1 067 000 људи. На четвртом и петом месту су Киргистан и Азербејџан: 688 700 и 669 300 људи.

Из Европске уније их је у Русију дошло 446 200. Највише из Немачке, скоро 100 000, остатало су европски мигранти из Финске, Естоније, Француске и Литваније. Из свих осталих земаља на свету дошло је 446 200 људи.

Колико је нових руских држављана?

Према подацима службе за миграције, тенденција стицања држављанства из године у годину расте. 2018. године 277 000 страних држављана је добило држављанство Руске Федерације.

Да ли нам је потребно толико радних миграната? Како су регулисани токови људи?

У 2018. години издато је 1 700 000 радних дозвола. Приходи у буџетима субјеката Руске Федерације су 57 милијарди рубаља (1 евро вреди око 75 рубаља, око 760 милиона евра - прим.прев.). Субјекти имају право да регулишу миграционе токове - ограничавају давање радних дозвола. За све време постојања радних дозвола ово право су користила само два субјекта. На пример, Калињинград пре Светског првенства у фудбалу 2018. године. То јест, ако вам се не свиђа број миграната у вашем подручју, поставите питања својим властима. С друге стране, само једна десетина странаца легално ради, па проблем неумитно улази у сферу деловања Министарства унутрашњих послова. Према речима представнице Министарства унутрашњих послова, генерал-мајора Валентине Казакове, нови тренд је организовање гостујућих радника изван Русије, а ова политика се тренутно спроводи у Узбекистану, где то ради Државна агенција за унутрашње радне миграције Узбекистана).

Шта брине руску службу за миграције?

1. Одлив становништва из источних области земље.
2. Ниске квалификације радника које привлачи руска привреда у европском делу Русије.
3. Миграциона активност у близини зоне интереса Руске Федерације која собом носи претње по националну безбедност.

Шта ће бити учињено?

По мишљењу миграцијске службе, миграциони ток је, по квалитету, подељен у две категорије.

Прва категорија су наши сународници (буквалан превод био био саотаџбинци- «соотечественники», па је преведено као сународници - Руси се, иначе, као и ми Срби, муче да кажу да су Руси, па увијају «соотечественники», а ми увијамо «наши» - прим.прев.) који се враћају у Русију и желе да остану овде да би добили држављанство. Према речима генерал-мајора полиције Валентине Казакове, главни задатак је да се тим људима олакша прилагођавање на живот у Русији и стицање држављанства.

Друга категорија: страни држављани који долазе у Русију да раде. Задатак миграцијске службе је њихово прилагођавање у друштву, спречавање криминала и међунационалне мржње.

Главни задатак је да се свима помогне. Истовремено, треба јасно раздвојити две категорије страних држављана - гостујуће раднике и сународнике који у Русији виде своју историјску домовину. Поједноставити бирократске процедуре за стране држављане како би брзо могли да се запосле. И поједноставити и чак укинути неке дуготрајне и бирократизоване процедуре за сународнике.

Шта ће бити у новом концепту миграционе политике коју Министарство унутрашњих послова предлаже влади?

Дословно, поједностављене процедуре за свакога.

1. Држављанима Русије ће се скратити рок за добијање пасоша. У наредним годинама сви држављани Руске Федерације ће имати један електронски документ, јер је Русија једна од последњих земаља чији грађани имају папирне пасоше. Развија се пројекат електронског пасоша.

2. За оне који у Русији живе са привременом боравишном дозволом, сада има нова врста визе. Виза је претходно издавана на годину дана, сада на 3 године.

3. Грађани који су депортовани са територије Крима у 40-им годинама прошлог века могу одмах добити дозволу боравка.

4. Страни студенти који су дипломирали у Руској Федерацији, на универзитетима са државном акредитацијом, моћи ће добијати радне дозволе мимо квота.

5. За сународнике - добијање боравишне дозволе без добијања радне дозволе.

6. Председник ће бити овлашћен да из хуманитарних разлога одреди категорије страних држављана који ће добити руско држављанство по поједностављеној процедури.

7. Биће повећане накнаде за оне који се пресељавају у посебне области у земљи. Сада, пресељеник на Далеки исток, учесник у програму “сународник” добија за себе 240 000 рубаља и 120 000 за чланове породице (око 3200 евра, односно 1600 за члана породице-прим. прев.).

Како ће изгледати борба против илегалних имиграната?

Административна одговорност за обезбеђивање аутопревоза илегалним имигрантима. Регистрација страних држављана биће дозвољена само у стамбеним просторијама у којима они стварно живе. Министарство унутрашњих послова ће добити овлашћење да одреди поступак за депортацију страних држављана и моћи ће да испита сврху њиховог уласка у Русију. Обавезе и одговорности ће пасти на странку која их прима. Радна дозвола за лица у браку са руским држављанином могу се добити само у региону пребивалишта супружника - то ће отежати лажне бракове. Преко портала државних служби ће се наставити са преносом миграционих докумената и спровођењем разних заморних процедура. За лица без држављанства ће се појавити посебан електронски пасош.

Шта је већ остварено?

1. Повратници у Русију у оквиру програма "сународници" моћи ће да поднесу захтев за стицање држављанства у месту пребивалишта, а не у месту становања. У случају развода брака учесника у програму, његово деловање се наставља. Од 2007. године, више од 800 хиљада људи се доселило у Руску Федерацију по овом програму.

2. За држављане Украјине, становнике региона Доњецка и Лугањска, период боравка на територији Руске Федерације се повећава на 180 дана.

СТАВ РЕДАКЦИЈЕ

Можда је, по први пут, миграциони ток квалитативно подељен на два неједнака дела - условно „туђи“ и „сународници“. Још пре неколико година, примењиван је концепт "нашег заједничког дома СССР-а", "дедови су се борили" и "они су људи попут нас". Али, када је половина средње Азије спремна да се пресели у вашу земљу (чак и са са најбољим намерама), од муке ћете почети да просејавате госте кроз густо сито. Нажалост, са скривеном незапосленошћу и растућом незапосленошћу, 10 милиона радних гостију је велико оптерећење за земљу која пролази кроз тешка економска времена. Ради се о 10 милиона радних места, то је дампинг миграната на тржишту рада и, као резултат, све мања куповна моћ осталих руских држављана. То је одлив огромних износа новца из земље у иностранство.

Истовремено, непријатно нас је погодила чињеница да се давањем радних дозвола баве неки тамо обласни чиновници, управљајући тако миграционим токовима. То јест, да на највишем државном нивоу још увек немају представу колико је страних радника заиста потребно Русији? Ова појава још није истражена, чак не постоји ни жеља да се пресече тај доток "сувишних" људи. Последица тога је да ће се у Русији и надаље за једну лопату грабити тројица и да ће из свих мање профитабилних подручја неквалификованог рада дошљаци истискивати мештане.

https://www.balkans.kp.ru/

Претходно од истог аутора: Хоће л' бити Сибирског калифата? (3. део)Коментари