Пређи на главни садржај

Техеран и Јереван ојачавају савез упркос Вашингтону

Пашињан је одслушао "предавање" Ајатолаха Хаменеија о суштинском непријатељству САД

Никол Пашињан током сусрета са јерменском дијаспором у Ирану. Фотографија преузета са www.primeminister.am

Јерменски премијер Никол Пашињан завршио је дводневну званичну посету Ирану. У Техерану је одржао низ састанака са највишим руководством Исламске Републике, разматрајући питања сарадње у области енергетике, саобраћаја и трговине. Стране су подробно размотриле питање повећања обима иранског снабдевања Јерменије гасом и могућност даљег извоза, у Грузију, као и пројекат саобраћајног повезивања лука Персијског залива са црноморским лукама. Осим тога, Пашињан се састао са члановима иранског парламента и представницима јерменске дијаспоре у овој земљи.

Не хајући за жеље Сједињених Држава, Никол Пашињан је иранском духовном лидеру ајатолаху Саједу Али Хаменеију рекао да односи између Техерана и Јеревана треба да буду чврсти, стабилни и пријатељски.

Према писању локалних новина "Мехр", Хамнеи је Иран и Јерменију
назвао добрим суседима, подржао наставак добрих историјских односа, али је нагласио потребу за повећањем нивоа економске сарадње, називајући то "нашом дужношћу у заједничком интересу обе земље". Хамнеи је изразио спремност да помогне у решавању питања Карабаха, "који се састоји у наставку преговора између званичника Азербејџана и Јерменије".

“Сједињене Државе су апсолутно непоуздане и увек покушавају да усаде корупцију, изазову побуну, сукобе и ратове; они су против односа између наших држава и супротстављају се интересима оба народа. Као одговор на то, наша сарадња мора бити ојачана ... Према нашим исламским учењима, сматрамо да смо дужни чинити добро суседним земљама, чак и ако амерички званичници, као што је Џон Болтон, не схватају шта је људско понашање ”, рекао је Хамнеи, још једном нагласивши да је уверен да тренутни ниво сарадње између Ирана и Јерменије не одговара стварним могућностима. "Надам се да ће се споразуми закључени током ове посете активно спроводити", рекао је духовни вођа Ирана, уверавајући саговорника да прати и "да је увек пажљиво пратио процесе у Јерменији, који су протекли мирно и у складу са демократским нормама".

Темељи садашњих иранско-јерменских односа постављени су под председницима Махмудом Ахмадинеџадом и Робертом Кочарјаном. Након њихових састанака и преговора потписани су споразуми о реализацији низа значајних пројеката који, поред добробити њихових директних учесника, могу донети промене у регионалној равнотежи. То укључује повезивање иранских и јерменских железничких система, као и изградњу рафинерије нафте у гпораничном делу Јерменије, која би радила на иранским сировинама, и електране у јерменском граду Мегри, која би радила на ирански гас, извозећи електричну енергију у супротном смеру преко ново инсталираних далековода, као и преференцијални тарифни режим за узајамни превоз робе у друмском саобраћају, те бесплатно коришћење за Јерменску страну услуга иранских лука Бендер-Ензели на Каспијском мору и Бендар Абас у Персијском заливу, и стварање зоне слободне трговине.

Међутим, велика већина пројеката или остаје на папиру или је још у повоју. Спровођење споразума, поред неких субјективних фактора, спречила је светска економска криза, пооштравање санкција против Ирана, недостатак адекватних средстава за тако велике пројекте и у Ирану и у Јерменији, низак инвестициони интерес итд. Шта се то данас променило на боље тешко је рећи. Међутим, ирански председник Хасан Рохани и премијер Јерменије Никол Пашињан истакли су на заједничком брифингу да су земље спремне да подигну ниво међусобне сарадње.

"Нове могућности за повећање обима трговине биће обезбеђене споразумом о слободној трговини између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Ирана", рекао је Пашињан. Према његовом мишљењу, документ може ступити на снагу током председавања Јерменије унијом, и за Јереван је важно да тај "споразум прође кроз процес ратификације у парламентима свих чланица уније". Пашињан је изразио интерес за повећањем увоза иранског гаса, али "морамо да дођемо до заједничког имениоца по питању цене...Ово је суштински важно питање у контексту привлачности трансакције. Надамо се да ће наши представници спровести делотворне преговоре“, рекао је премијер, додајући да је "Јерменија спремна да постане транзитна земља за ирански гас, а стварање енергетског коридора важно је и за Исламску Републику...За решавање ових проблема постоји политичка воља, и надамо се да ће се пројекти успешно остварити", рекао је Пашињан.

У свом говору, Хасан Рохани је више пажње посветио јерменском аутопуту север-југ, чија се изградња повремено суочава са финансијским проблемима, рекавши да је овај пројекат под непрекидном пажњом иранске владе. Техеран је, рекао је он, заинтересован за увођење поједностављених механизама у саобраћајни систем.

„Разговарали смо о билатералним и регионалним односима, догађајима у свету. Изразили смо задовољство ставом Јерменије у вези са неправичним санкцијама против Исламске Републике. Циљ наших земаља је да унапреде рад у корист наших интереса, да спречимо мешање било које треће земље у овај рад и нашу сарадњу. У погледу економске сарадње између Ирана и Јерменије, постоји потенцијал који треба боље искористити. Током разговора, такође смо скренули пажњу на питања везана за изградњу електране у Мегрију, ” наводе председникове речи тамошње новине.

Према речима Роханија, енергија је обећавајућа област за сарадњу, у којој је могућа сарадња у тространом формату уз учешће Грузије и четвоространом уз заинтересованост Русије. Он је такође изразио спремност да повећа обим испоруке гаса Јерменији и Грузији, као и да суштински размотри питања обезбеђења комуникације Персијског залива са Црним морем уз помоћ Јерменије. "Најважније је да у обе државе постоји жеља и воља за развојем односа", закључио је Хасан Рохани.


Претходно од истог преводиоца: Играле се делије Индија и Пакистан

Напомена преводиоца: Читаоцима је сигурно познато да се руска војна база у Јерменији снабдева и одржава искључиво преко иранског ваздушног простора. Грузија и Азербејџан не дозвољавају такве прелете, а о Турској не треба ни причати. С друге стране, постоје и оваква мишљења: Руска војна база у Јерменији - непотребна.


Аутор: Јуриј Рокс
Извор: Тегеран и Ереван укрепят союз вопреки Вашингтону / СНГ / Независимая газета 
За Ћирилизовано превео и приредио: Драган Вукојевић

Коментари

Популарни постови са овог блога

Гилад Ацмон: Вакси нација - изабрана нација

  Нетањаху: Моја основна мисија као премијера је да обезбедим 36 милиона вакцина против Короне у следећој години Пише: Гилад Ацмон Премијер Нетањаху је  изјавио  да је Израел спреман да обезбеди или произведе 36 милиона вакцина у следећој години. Ако се питате зашто нацији од девет милиона људи, која је половини свог становништва већ дала две дозе  Фајзерове вакцине  треба 36 милиона вакцина, одговор је поражавајући: масовна кампања вакцинације може помоћи Нетањахуу да обезбеди победу на предстојећим изборима, али је дугорочни утицај на здравље нације у најмању руку „непознат“. Да будемо мало реалнији, вероватно је катастрофалан. Током конференције за штампу Нетањаху је признао, „што се тиче вакцина које имамо, нико не зна колико трају ... Морамо се припремити за најгори сценарио. Најгори сценарио је да се морамо вакцинисати (два пута) сваких пола године “, што значи набавку чак 36 милиона вакцина, под претпоставком да се за свих 9 милиона Израелаца требују две дозе вакцина сваких шес

Стопа смртности експерименталним вакцинама за старије Израелце 40 пута је већа него од КОВИД-19

  Фотографија: Шатерсток Лајф сајт њуз је направио опсежну страницу о дешавањима у вези са вакцинама за КОВИД-19.  Погледајте овде   1. март 2021. ( Лајф сајт њуз ) -  Иако је група независних лекара у јануару закључила да експерименталне КОВИД-19 вакцине „нису сигурније“ од самог вируса, нова анализа стопе смртности због вакцина у Израелу показује да је заиста могуће да се случај подигне на драматичан ниво.  Поновна анализа података објављених од стране израелског Министарства здравља и др Хервеа Селигмана са Медицинског факултета за инфективне и тропске болести универзитета Екс-Марсеј и инжењера Хаима Јатива, укратко открива да је експериментална вакцина против мРНК из компаније Фајзер убила „око 40 пута више (старијих) људи него што би их сама болест убила“ током недавног петонедељног периода вакцинације.  Бројке истовремено показују да је стопа смртности код млађих људи 260 пута већа од оне коју би вирус КОВИД-19 изазвао у датом временском оквиру. Иако се пуна математичка анализа

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de