Техеран и Јереван ојачавају савез упркос Вашингтону

Пашињан је одслушао "предавање" Ајатолаха Хаменеија о суштинском непријатељству САД

Никол Пашињан током сусрета са јерменском дијаспором у Ирану. Фотографија преузета са www.primeminister.am

Јерменски премијер Никол Пашињан завршио је дводневну званичну посету Ирану. У Техерану је одржао низ састанака са највишим руководством Исламске Републике, разматрајући питања сарадње у области енергетике, саобраћаја и трговине. Стране су подробно размотриле питање повећања обима иранског снабдевања Јерменије гасом и могућност даљег извоза, у Грузију, као и пројекат саобраћајног повезивања лука Персијског залива са црноморским лукама. Осим тога, Пашињан се састао са члановима иранског парламента и представницима јерменске дијаспоре у овој земљи.

Не хајући за жеље Сједињених Држава, Никол Пашињан је иранском духовном лидеру ајатолаху Саједу Али Хаменеију рекао да односи између Техерана и Јеревана треба да буду чврсти, стабилни и пријатељски.

Према писању локалних новина "Мехр", Хамнеи је Иран и Јерменију
назвао добрим суседима, подржао наставак добрих историјских односа, али је нагласио потребу за повећањем нивоа економске сарадње, називајући то "нашом дужношћу у заједничком интересу обе земље". Хамнеи је изразио спремност да помогне у решавању питања Карабаха, "који се састоји у наставку преговора између званичника Азербејџана и Јерменије".

“Сједињене Државе су апсолутно непоуздане и увек покушавају да усаде корупцију, изазову побуну, сукобе и ратове; они су против односа између наших држава и супротстављају се интересима оба народа. Као одговор на то, наша сарадња мора бити ојачана ... Према нашим исламским учењима, сматрамо да смо дужни чинити добро суседним земљама, чак и ако амерички званичници, као што је Џон Болтон, не схватају шта је људско понашање ”, рекао је Хамнеи, још једном нагласивши да је уверен да тренутни ниво сарадње између Ирана и Јерменије не одговара стварним могућностима. "Надам се да ће се споразуми закључени током ове посете активно спроводити", рекао је духовни вођа Ирана, уверавајући саговорника да прати и "да је увек пажљиво пратио процесе у Јерменији, који су протекли мирно и у складу са демократским нормама".

Темељи садашњих иранско-јерменских односа постављени су под председницима Махмудом Ахмадинеџадом и Робертом Кочарјаном. Након њихових састанака и преговора потписани су споразуми о реализацији низа значајних пројеката који, поред добробити њихових директних учесника, могу донети промене у регионалној равнотежи. То укључује повезивање иранских и јерменских железничких система, као и изградњу рафинерије нафте у гпораничном делу Јерменије, која би радила на иранским сировинама, и електране у јерменском граду Мегри, која би радила на ирански гас, извозећи електричну енергију у супротном смеру преко ново инсталираних далековода, као и преференцијални тарифни режим за узајамни превоз робе у друмском саобраћају, те бесплатно коришћење за Јерменску страну услуга иранских лука Бендер-Ензели на Каспијском мору и Бендар Абас у Персијском заливу, и стварање зоне слободне трговине.

Међутим, велика већина пројеката или остаје на папиру или је још у повоју. Спровођење споразума, поред неких субјективних фактора, спречила је светска економска криза, пооштравање санкција против Ирана, недостатак адекватних средстава за тако велике пројекте и у Ирану и у Јерменији, низак инвестициони интерес итд. Шта се то данас променило на боље тешко је рећи. Међутим, ирански председник Хасан Рохани и премијер Јерменије Никол Пашињан истакли су на заједничком брифингу да су земље спремне да подигну ниво међусобне сарадње.

"Нове могућности за повећање обима трговине биће обезбеђене споразумом о слободној трговини између Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и Ирана", рекао је Пашињан. Према његовом мишљењу, документ може ступити на снагу током председавања Јерменије унијом, и за Јереван је важно да тај "споразум прође кроз процес ратификације у парламентима свих чланица уније". Пашињан је изразио интерес за повећањем увоза иранског гаса, али "морамо да дођемо до заједничког имениоца по питању цене...Ово је суштински важно питање у контексту привлачности трансакције. Надамо се да ће наши представници спровести делотворне преговоре“, рекао је премијер, додајући да је "Јерменија спремна да постане транзитна земља за ирански гас, а стварање енергетског коридора важно је и за Исламску Републику...За решавање ових проблема постоји политичка воља, и надамо се да ће се пројекти успешно остварити", рекао је Пашињан.

У свом говору, Хасан Рохани је више пажње посветио јерменском аутопуту север-југ, чија се изградња повремено суочава са финансијским проблемима, рекавши да је овај пројекат под непрекидном пажњом иранске владе. Техеран је, рекао је он, заинтересован за увођење поједностављених механизама у саобраћајни систем.

„Разговарали смо о билатералним и регионалним односима, догађајима у свету. Изразили смо задовољство ставом Јерменије у вези са неправичним санкцијама против Исламске Републике. Циљ наших земаља је да унапреде рад у корист наших интереса, да спречимо мешање било које треће земље у овај рад и нашу сарадњу. У погледу економске сарадње између Ирана и Јерменије, постоји потенцијал који треба боље искористити. Током разговора, такође смо скренули пажњу на питања везана за изградњу електране у Мегрију, ” наводе председникове речи тамошње новине.

Према речима Роханија, енергија је обећавајућа област за сарадњу, у којој је могућа сарадња у тространом формату уз учешће Грузије и четвоространом уз заинтересованост Русије. Он је такође изразио спремност да повећа обим испоруке гаса Јерменији и Грузији, као и да суштински размотри питања обезбеђења комуникације Персијског залива са Црним морем уз помоћ Јерменије. "Најважније је да у обе државе постоји жеља и воља за развојем односа", закључио је Хасан Рохани.


Претходно од истог преводиоца: Играле се делије Индија и Пакистан

Напомена преводиоца: Читаоцима је сигурно познато да се руска војна база у Јерменији снабдева и одржава искључиво преко иранског ваздушног простора. Грузија и Азербејџан не дозвољавају такве прелете, а о Турској не треба ни причати. С друге стране, постоје и оваква мишљења: Руска војна база у Јерменији - непотребна.


Аутор: Јуриј Рокс
Извор: Тегеран и Ереван укрепят союз вопреки Вашингтону / СНГ / Независимая газета 
За Ћирилизовано превео и приредио: Драган Вукојевић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!