Тројица стварних газда Америке

Изор за илустрацију: Гардијан


Зашто мегакорпорације прихватају "закључавање" због ковида?

Авиокомпаније, хотелски ланци...сви су сагнули главе кад је наређено закључавање. Зашто?

Требало би да су њихови директори тврдокорни и немилосрдни оперативци. А не побунише се. Зашто?

Могао бих да наведем више разлога. Али овде ћу се усредсредити на мало познату и запањујућу причу.

Почиње аналогијом. Замислите директора, запосленика компаније који је мотивисан да говори против закључавања и како би да са аргументима изађе у јавност. Али размишља о власнику компаније. А власник је у управном одбору чувене болнице.

Ух, јој. Па газда је медицински естаблишмент. Неверник што прича да је заључавање смешно, деструктивно и прекомерна цена неће му бити по вољи. Боље ћутати. Уклопити се и...терај даље.

ОК? Ваљда. Јер тројица најмоћнијих газда корпоративне Америке заиста имају чврсте везе с главним болницама, а управљају корпорацијама које поседују Корпоративну Америку.

Ајде?

Аха, та тројица су Лари Финк, Џозеф Хули и Мортимер Бакли.

Бакли је извршни директор (CEO) Вангард групе (Vanguard Group), Хули извршни директор Стејт стрита (State Street), а Финк извршни директор Блек рока (BlackRock).

Све три компаније су инвестициони фондови. Компаније за финансијске услуге.

Бакли је сада члан Управног одбора Дечје болнице у Филаделфији (Children’s Hospital of Philadelphia), а од 2011. до 2017. године био је његов председник. Хули је председник председничког већа Опште болнице Масачусетс (Massachusetts General Hospital). Финк је копредседник Управног одбора Њујоршког Лангон медицинског центра (NYU Langone Medical Center).

Да сад погледамо њихове компаније: Стејт стрит, Блек рок и Вангард - познате као Велика тројка (The Big Three). Нека нам извор буде чланак "Ове три фирме поседују корпоративну Америку", аутора Јана Фишнера, Елке Химскерка и Хавијера Гарсија-Бернарда:

"Заједно, Блек рок, Вангард и Стејт стрит имају скоро једанаест хиљада милијарди долара под својом управом (11,000,000,000,000)...

Открили смо да је Велика тројка, узета заједно, постала највећи акционар у 40% свих јавно објављених фирми у Сједињеним Државама...

Током 2015. године, тих 1 600 америчких фирми (40%) укупно је имало приход од око 9.1 билиона, тржишну капитализацију више од 17 билиона долара, и запошљавало више од 23.5 милиона људи...

По S&P 500 - референтном индексу највећих америчких корпорација - ситуација је још екстремнија. Заједно, Велика тројка највећи је појединачни акционар у готово 90% компанија уврштених у С&П 500, укључујући Епл, Мајкрософт, Ексон-Мобајл, Џенерал електрик и Кока-колу...

Оно што је неспорно је да Велика тројка има и остварује гласачка права везана за ове акције. Због тога их директори морају схватити као власнике дефакто...

Без обзира желела то или не, Велика тројка је накупила страшну акционарску моћ, а граби је и даље...

У многом погледу, процват индексних фондова претвара Блек рок, Вангард и Стејт стрит у нешто што подсећа на јефтине јавне сервисе са скоро па монополистичким положајем."


Стога, ако плаћени извршни директор корпорације чији је главни акционар Велика тројка ма и помисли да се побуни против консензуса медицинског естаблишмента, мора знати, а и зна, да су газде Велике тројке чврсто повезани са медицинским комплексом САД.

Што му, уз све остало, даје још један разлог и оправдање да заборави на своју некадашњу отреситост, да прогута бес кад му нареде да затвори радњу, да сагне главу и клима је кад му се каже, а нарочито на оно што проповедају Фаучи и Бил Гејтс.

И да мирно посматра економско разарање земље.


Извори (аутора):

https://theconversation.com/these-three-firms-own-corporate-america-77072
https://www.blackrock.com/corporate/about-us/leadership/larry-fink
https://www.bostonfed.org/people/bank/joseph-hooley.aspx
https://www.fnlondon.com/articles/meet-the-new-ceo-of-vanguard-20170714



Од истог аутора:

Да ли је "израелска" нафта на сиријској Голанској висоравни прави узрок рата у Сирији? 

Џон Рапапорт: Европска унија - наставак Другог светског рата другим средствима 

Џон Рапапорт: Десет основних елемената сваке тајне операције

 
https://blog.nomorefakenews.com/

 

Аутор: Џон Рапапорт
Извор: Dispatches from the War: Three men who control corporate America
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан Линуксу



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!