Нови командант украјинских специјалаца - алава пребегуља

 


Kомандантa украјинских специјалних јединица заменио је Григорије Галаган.

Галаган је чувен по свом покушају 2014. године да пређе на страну Доњецке Народне Републике.

Ово је објавио WarGonzo канал на Телеграму, позивајући се на изворе у обавјештајним службама ДНР.

Галаган се 2014. понудио утицајном команданту милиције ДНР, коме се обратио преко својих веза  у кримској "Алфа групи" (огранак Службе безбедности Украјине), где је служио до исте, 2014. године.

Тамо је био снајпериста, до референдума о поновном уједињењу полуострва са Русијом, после чега је отишао у Кијев.

Детаљи преласка новог шефа елитних украјинских специјалних јединица на страну ДНР требало је да буду разматрани у непосредном сусрету, у Истанбулу.

"Преговори су пропали због суме коју је Галаган тражио као награду. Била је неразумна", рекао је извор.

Након прекида преговора, Галаган, који се међу колегама сматра за једног од најбољих снајпериста Заједнице Независних Држава, је кренуо у "лов" на високо рангиране кримске добровољце који су се борили у источној Украјини, наводи се у саопштењу.

Садашњи председник Украјине Владимир Зеленски је 25. августа именовао Галагана за командантa Јединице за посебне операције Oружаних снага Украјине. Пре именовања Галагана, Зеленски је са тог положаја сменио Игора Лунева. Генерал-мајор Лунев именован је за команданта Јединице за посебне операције у јануару 2016.године.

Украјински поглавник је именовање објаснио променама у задацима Операције здружених снага у контексту прекида ватре у источној Украјини.

"Провокација проруских милитаната ће бити још, тако да и команда, и људство Јединице за посебне операције треба да ради више на њиховом спречавању - и спречи их", рекао је Зеленски.

Зеленски је такође скренуо пажњу на потребу увођења агресивнијих мера за сузбијање насталих изазова и прикладног одговора на провокативне потезе противника.

Од мера које нови командант специјалаца треба да предузме, Зеленски је истакао наставак развоја свих делова Јединице за посебне операције.

Као такав, нови и још агресивнији став уопште нема смисла с обзиром на прекид ватре, али показује колико Кијев планира да се придржава међународног договора.

На крају крајева, није прошло ни месец дана, а Зеленски већ тврди да од ДНР и ЛНР очекује "провокације", па би, истовремено, Кијев требало да спроводи агресивније акције "као одговор". По свему судећи, неуслишени пребег је био најбољи од кандидата које Украјина за тако одговоран положај у овим условима.


Извор: Јужни фронт

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Бунсен Лабс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!