Јерменски ратни пораз и грантољуби

 

Јерменски премијер Никол Пашињан предводио је јерменске снаге у слому у Нагорно-Карабашком рату и изгубио Шуши јер је одбијао да прими руске мировњаке и дозволи повратак азербејџанским избеглицама - открио је руски председник Владимир Путин током сусрета са представницима медија 17. новембра.

„Од 19. до 20. октобра имао сам низ телефонских разговора и са председником Алијевим и са премијером Пашињаном. А онда су азербејџанске оружане снаге повратиле контролу над безначајним јужним делом Карабаха. Генерално, успео сам да убедим председника Алијева да је потребно зауставити непријатељства, али обавезан услов са његове стране био је повратак избеглица, укључујући и град Шуши“, рекао је Путин. 

Предложени мировни споразум требао је да дозволи јерменским снагама да задрже контролу над својом страном линије додира, укључујући Шуши, и да омогући повратак цивила под надзором руских мировних снага. Међутим, Пашињанова влада је рекла да је то за њих неприхватљиво јер би такав потез наводно угрозио јерменске интересе. У наредним недељама након одбијања да прихвате размештање руских мировних снага, јерменске снаге су се повукле из бројних области у јужном и средишњем Карабаху, изгубиле симболичног значења град Шуши и на крају прихватиле много гори мировни споразум. После тоталног пораза у рату са Азербејџаном, била је обавезна да преда области Лачин, Калбајар и Агдам. Шуши је у рукама азербејџанске војске. На хиљаде Јермена је погинуло. И све је то цена дејствовања Сорошевих питомаца, Пашињанове клике, опседнуте тежњом да удаљавањем од Русије удовољи својим западним творцима, а не одбраном Јермена.

Што се тиче тренутног статуса Нагорно-Карабаха, он није решен и, по Путину, стране су се сложиле да се „одржава статус кво“. „Значајан фактор“ који је играо улогу у Другом карабашком рату и који сада утиче на могући процес нагодбе је чињеница да ни сама Јерменија није признала Карабах као независну државу нити као део Јерменије.

„Искрено речено, након несумњиво злочиначких потеза бивших грузијских вођа, мислим на нападе на наше мировне снаге у Јужној Осетији, Русија је признала независност Јужне Осетије и Абхазије. Исказану вољу људи који живе на Криму да се поново уједине са Русијом прихватили смо као оправдану, изашли народу у сусрет, и учинили то отворено. Некима се то може свидети, другима се можда не допада, али ми смо то урадили у интересу људи који тамо живе и у интересу Русије и не стидимо се да о томе отворено говоримо.

То се није догодило са Карабахом и то је, наравно, значајно утицало на тамошњи развој догађаја“, рекао је Путин.

У међувремену, јерменски премијер и његов серкл ридајући оптужују претходне владе, оружане снаге, па чак и јерменски народ за изгубљени рат. Јерменија је постала још један тужан пример како обојене револуције и освајање власти проглобалистичких грантољуба на крају доводе до уништења државности и великих територијалних и економских губитака за земље у којима се то догађа.


Уместо напомене преводиоца

Јерменски политичар позива на "ограничавање односа" Јерменије с Москвом

 

Извор: Јужни фронт
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан Линуксу



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!