Пређи на главни садржај

Јерменски ратни пораз и грантољуби

 

Јерменски премијер Никол Пашињан предводио је јерменске снаге у слому у Нагорно-Карабашком рату и изгубио Шуши јер је одбијао да прими руске мировњаке и дозволи повратак азербејџанским избеглицама - открио је руски председник Владимир Путин током сусрета са представницима медија 17. новембра.

„Од 19. до 20. октобра имао сам низ телефонских разговора и са председником Алијевим и са премијером Пашињаном. А онда су азербејџанске оружане снаге повратиле контролу над безначајним јужним делом Карабаха. Генерално, успео сам да убедим председника Алијева да је потребно зауставити непријатељства, али обавезан услов са његове стране био је повратак избеглица, укључујући и град Шуши“, рекао је Путин. 

Предложени мировни споразум требао је да дозволи јерменским снагама да задрже контролу над својом страном линије додира, укључујући Шуши, и да омогући повратак цивила под надзором руских мировних снага. Међутим, Пашињанова влада је рекла да је то за њих неприхватљиво јер би такав потез наводно угрозио јерменске интересе. У наредним недељама након одбијања да прихвате размештање руских мировних снага, јерменске снаге су се повукле из бројних области у јужном и средишњем Карабаху, изгубиле симболичног значења град Шуши и на крају прихватиле много гори мировни споразум. После тоталног пораза у рату са Азербејџаном, била је обавезна да преда области Лачин, Калбајар и Агдам. Шуши је у рукама азербејџанске војске. На хиљаде Јермена је погинуло. И све је то цена дејствовања Сорошевих питомаца, Пашињанове клике, опседнуте тежњом да удаљавањем од Русије удовољи својим западним творцима, а не одбраном Јермена.

Што се тиче тренутног статуса Нагорно-Карабаха, он није решен и, по Путину, стране су се сложиле да се „одржава статус кво“. „Значајан фактор“ који је играо улогу у Другом карабашком рату и који сада утиче на могући процес нагодбе је чињеница да ни сама Јерменија није признала Карабах као независну државу нити као део Јерменије.

„Искрено речено, након несумњиво злочиначких потеза бивших грузијских вођа, мислим на нападе на наше мировне снаге у Јужној Осетији, Русија је признала независност Јужне Осетије и Абхазије. Исказану вољу људи који живе на Криму да се поново уједине са Русијом прихватили смо као оправдану, изашли народу у сусрет, и учинили то отворено. Некима се то може свидети, другима се можда не допада, али ми смо то урадили у интересу људи који тамо живе и у интересу Русије и не стидимо се да о томе отворено говоримо.

То се није догодило са Карабахом и то је, наравно, значајно утицало на тамошњи развој догађаја“, рекао је Путин.

У међувремену, јерменски премијер и његов серкл ридајући оптужују претходне владе, оружане снаге, па чак и јерменски народ за изгубљени рат. Јерменија је постала још један тужан пример како обојене револуције и освајање власти проглобалистичких грантољуба на крају доводе до уништења државности и великих територијалних и економских губитака за земље у којима се то догађа.


Уместо напомене преводиоца

Јерменски политичар позива на "ограничавање односа" Јерменије с Москвом

 

Извор: Јужни фронт
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан ЛинуксуКоментари

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Како красти без учинка: "Србин инфо"

Јооој ти Срби... Не наилази увек на разумевање код читалаца, али бука што је дижем кад неко покраде или другом припише продукцију "Ћирилизовано" даје резултате - крађа је све мање и мање, што се да видети на страницама Плагирано и непотписано (1) и Плагирано и непотписано (2 ) . Али лоповлука ипак има. Зашто је то важно, да крађа преводилачке продукције не буде?