Пређи на главни садржај

Физичка мултимедија у добу стриминга

 

Одрастао сам кроз 2000.-те и 2010.-те, стога сам навикнут на мултимедију у физичком облику. Врло добро се сећам добрих старих дана, снимање “Змајеве Кугле” (Популарни “Гоку”) на кућном видео рекордеру, слушање очеве позамашне колекције аудио касета и компакт дискова. Могу рећи да ми сакупљање свакаквих врста ствари није страна работа тако да није чудно што радије бирам да поседујем своју мултимедију у физичком облику. Међутим, у минулим годинама родила се иновација медијске индустрије која прети да у потпуности истреби физичку мултимедију, стриминг.

Разуме се, стриминг је веома приступачан. Месечна претплата на Нетфликс, Дизер или Спотифај кошта колико и један “Blu-Ray” филм или албум на компакт диску. Ипак моје мишљење ме наводи на другачији закључак, закључак да овакве врсте интернет сервиса имају више мана него предности. Замислите ситуацију, желите да слушате неку песму или погледате неки филм, постоји добра вероватноћа да сервис неће имати баш оно што тражите у својој библиотеци. Другим речима остављени сте на милост и немислост стриминг сервиса. Замислите такође, да желите да подржите уметника новчано за улошени труд и утрошено време. Нажалост коришћење стриминг сервиса је један од најгорих начина да то учините. Након свих плаћених лиценци и дажбина уметнику на крају остане тек по која пара.

Ипак најзначајни разлог за поседовање мултимедије у физичком облику је, управо, поседовање. На стриминг сервису нисам власник ни једне песме, ни једног филма, у суштини сам само потрошач. Управо из овог разлога реших да поново кренем у обнову сопствене колекције.

Испоставља се да овај приступ има више предности него што би се првобитно помислило. Могу да копирам све своје албуме и филмове са дискова и ускладиштим их на свом кућном серверу за брзи приступ на свим својим клијентским уређајима. Како се све налази у локалној мрежи приступ интернету није потребан. Доступне су и различите опције за кодирање садржаја у облик погодан за мобилне уређаје или шта више стриминг преко интернета. Вреди поменути да је једна од највећих предности у односу на стриминг квалитет саме мултимедије. На пример, компакт дискови и дан данас пружају најбољи могући квалитет аудио сигнала (Технички постоје кодери са и до три пута већом веродостојношћу, примера ради “FLAC-HD”, међутим моћ запажања те разлике је дискутабилна). “Blu-Ray” и “DVD” врло често долазе са 5.1 или 7.1 аудио могућностима, а такав технички подухват једоставно није могућ на стриминг сервисима због ограниченог протока.

Мањи детаљ, али детаљ који сигурно употпуњава искуство, је наравно необјашњиви осећај склада док у руци држите ствар која је опипљива, на пример књигу или филм. Да би се боље продала Физичка мултимедија такође долази са додатним садржајем. Текстови песама, постери, ексклузивне фотографије и друго.

За крај бих додао да сам се на овај подухват одлучио као резултат узбуђења, носталгије и других утицаја. Ако имате средства моја је искрена препорука да и ви кренете у авантуре сакупљања физичке мултимедије. 

 

Аутор: Душан Митровић

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Како красти без учинка: "Србин инфо"

Јооој ти Срби... Не наилази увек на разумевање код читалаца, али бука што је дижем кад неко покраде или другом припише продукцију "Ћирилизовано" даје резултате - крађа је све мање и мање, што се да видети на страницама Плагирано и непотписано (1) и Плагирано и непотписано (2 ) . Али лоповлука ипак има. Зашто је то важно, да крађа преводилачке продукције не буде?