Парада поноса у Монтреалу отказана неколико сати пре догађаја због недостатка волонтера

Организатор параде поноса у Монтреалу Симон Гамаш признао је да су забрљали када су у недељу у последњем тренутку отказали догађај. Гамаш је рекао да му је у 8 ујутро стављено до знања да немају ресурсе да наставе са препознатљивим догађајем, тзв. "Недељом поноса" која привлачи хиљаде људи у центар Монтреала. 


„У потпуности се са наше стране догодила  грешка“, рекао је Гамаш за ЦТВ Њуз Ченл у недељу. „Нисмо тражили све ресурсе који су нам били потребни за данас. Највећи проблем је, како је рекао, то што „нисмо на одговарајући начин планирали да се одржи парада“.

За правилно одржавање параде, организаторима је било потребно око 200 волонтера, а недостајало им је око 80, тј. трећина. Разочарање, изненађење и конфузија прохујали су Монтреалом након што је парада отказана неколико сати пре него што је требало да почне. 

Организатори догађаја објавили су твит нешто после 9 сати ујутру да је парада отказана због „недостатка особља које би обезбедило безбедност дуж руте“. Градоначелница Монтреала Валери Плант рекла је на конференцији за новинаре да је фрустрирана и разочарана. „Сазнала сам да је отказан као и сви други“, рекла је. „Не разумем зашто се отказује у року од пет минута. Не разумем како смо дошли до ове ситуације. Нисам срећна. Разочарана сам". Плант је прошла поред парада поноса и планирала је да се придружи догађају у недељу.

Фиерте Монтреал такође ставља у фокус захтеве ЛГБТК+ заједница „Још увек се борим да променим своје име“: Заговорници кажу да су транссексуалци „разводњени“ у покрету поноса. Да би се одржала одговарајућа парада, организаторима је било потребно око 200 волонтера, а недостајало им је око 80, трећина потребног. Разочарање, изненађење и конфузија прохујали су Монтреалом након што је парада отказана неколико сати пре него што је требало да почне. Организатори догађаја објавили су твит нешто после 9 сати ујутру да је парада отказана због „недостатка довољно особља које би обезбедило безбедност дуж руте“. 

Селесте Трианон која је организовала Монтреал Транс Марч у суботу је такође "више него разочарана" што је догађај који је обележио Прајд Монтреал отказан без претходног обавештења. „Нисам очекивла да ће транс марш постати једини марш поноса у региону Монтреала", рекла је Тријанон. 

Гамаш је такође рекао да се надају да ће ове недеље објавити да ће организовати нешто друго: „Ово је најгора могућа ствар која се може десити...Отказивање представе је једна ствар, а отказивање параде је апсолутно најгора могућа ствар. Парада дуга 2,9 километара дуж Булевара Рене-Левеске. у центру Монтреала требало је да буде прва пуна парада од 2019..."

Прошле године је такође одржана мања прослава због пандемије КОВИД-19. Прослава живота и културе ЛГБТК2С+ је једна од најпопуларнијих у Северној Америци и привлачи хиљаде учесника, познатих личности и политичара.



Као предлог властима за отказивање заказаног фестивала настраних у Београду, за Ћирилизовано превео и приредио:

Светолик Петровић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!