Играо на Маракани! Зоран Гајић испунио свој сан у редовима јерменског Пјуника


Зоран Гајић је испунио сан сваког српског фудбалера: одиграо је на београдској Маракани. Било је то када се његова екипа, јерменски Пјуник, у трећем квалификационом колу Лиге шампиона, сусрела са Црвеном звездом.

Као малог, отац га водио на утакмице Црвене звезде. Даље, играо је у јуниорском тиму Партизана, после чега је мењао више клубова у Србији и иностранству. Као професионалски фудбалер, не жели да искаже превасходну симпатију према било ком клубу. Али стварно је био његов сан (како у сваког српског фудбалера) да игра на Стадиону Рајко Митић (београдској “Маракани”). Његов сан је испуњен када је тамо одиграо утакмицу са својим садашњим тимом, јереванским Пјуником.

Зоран Гајић трећи слева у горњем реду

“Атмосфера је била супер. Да се ломио резултат утакмице, била би још боља. Али то је то”, каже.

Пјуник је, први пут у својој историји, доспео до трећег квалификационог кола Лиге шампиона, где је изгубио од Црвене звезде (5:0, 0:2).

У првој утакмици, на Маракани, Пјуник није желео да се брани, већ супротно, да напада. То је омогућило фудбалерима Звезде да искоришћавају предност у брзини и да одговарају контрнападима, које су реализовали из сваке ситуације.

“Хтели смо да затворимо леву страну њиховог напада, где су Иванић и Катаи главни играчи, како и Родић, одбрамбени играч, који је и врло офанзиван. Али они су нападали по десном крилу. Ми смо такође имали шансе, Јуричић је у другој утакмици имао је и бољу шансу, него они против нас, али, нажалост, није дао гол, а они су нам из мање изгледних ситуација давали голове”, каже Гајић.

“Мислим да је Црвена звезда сада најјача екипа на Балкану, последњих двадесет година нису били јачи”, каже Гајић, подсећајући да су последње три године стизали у групну фазу Лиги шампиона и да су подигли рејтинг српском фудбалу, тако да че следеће године две српске екипе играти у Лигу шампиона, једна директно у групну фазу, друга у фазу квалификације. Још три екипе ћу ићи у Лигу Европе или Лигу конференција. 


На прагу Лиге Европе

Сада, после испадања из Лиге шампиона, Пјуник ће играти са Шерифом из Молдавије у плејофу квалификационог кола Лиге Европе.

“Оно што знам из медија, Црвена Звезда преговара са њима за њиховог играча Адоа. Знам да се доста играча код њих променило, чешки медији пишу да имају много нових играча који су квалитетом добри индивидуално, али још нису формирани као екипа. Сада због рата не играју у свом граду, Тираспољу, већ у Кишиневу), тако да ће нам можда и то да помогне”, каже Гајић.


Лоша одбрана? Не код Пјуника

Код јерменских навијача уврежено је мишљење да је одбрана слаба тачка јерменске репрезентације и клубова. Код Пјуника бар не, каже Зоран.

Са Звездом нисмо имали среће, јер су били повређени играчи одбране Никита Баранов из Естоније, Украјинац Антон Братков, Србин Борис Варга и још један Украјинац, Сергеј Вакуленко, који игра у везном реду. Повређен је и сам Гајић. Није познато, ко ће од них моћи да се придружи екипи у утакмицама против Шерифа.

“Током првенства, имали смо одличну одбрану, мало смо голова примали. Цео тим се брани стварно добро, зато и одбрана долази до изражаја.”

Сам Гајић, иако игра у одбрани, у првом колу Лиги шампиона дао је два гола у другој, одлучујућој утакмици са румунским Клужом. Први гол је дао после корнера, као један од виших играча.

“Посљедњих десет минута додатног времена одлучили смо, пошто нисмо имали шта да изгубимо, да идемо у напад, гађамо и дуге лопте. Од једне такве одбите лопте дао сам гол."

Исто тако је Гајић ишао у напад и на утакмицама другог кола, са луксембуршким Дуделанжом, као и у бројним мечевима првенства Јерменије.


“Такви смо, идемо само за златом”

Можда на Светском првенству Србија и неће бити фаворит, али такав је менталитет Срба: “Идемо само за златом и за ништа више”. Победили су Португалију, били су први у групи, окупљена је добра, млада екипа. Али прво треба проћи групу, где су са Камеруном, Бразилом и Швајцарском. Са потоње две репрезентације играли су и на прошлом првенству, где је судија, у значајном степену, покрао резултат у утакмици са швајцарском. Било је и провокација од стране Гранита Џаке и Џердана Шаћирија, швајцарских играча албанског порекла. Овога пута са Швајцарцима ће бити озбиљан меч.

Зоран Гајић ће светско првенство пратити као навијач, али желимо му да има таквих успеха у Јерменији да једног дана добије позив у српску репрезентацију. 


Аутор: Арам Гарегињан

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!