Озбиљан сурфер? Како да користите Фајерфокс као професионалац

Постоји много избора у веб браузерима, и нећемо покушати да вас убедимо да је било који од њих – најбољи.


Може вам деловати да је Мозила заборављена, али ово је најприлагодљивији браузер

Међутим, Хромов стално растући тржишни удео сугерише да многи људи не знају како да извуку најбоље из браузера, јер још увек постоји доста ствари које не можете лако да постигнете у Хрому, а које су једноставне у Фајерфоксу и његовим сродницима. Неке од недостатака Хрома и његових деривата, као што је Мајкрософт Еџ, су наравно да своје податке и акредитиве предајете великим, профитабилним корпорацијама. Прегледачи засновани на Гугловом коду такође ограничавају оно што блокатори огласа могу да ураде. Брејвов маркетинг сугерише да је то избор који води рачуна о приватности, али ми смо скептични. Карактеристика коју Фајерфокс ради боље од већине браузера заснованих на Хрому су вертикални табови. Чак и ако нисте навикли на њих, ако много сурфујете, дугујете себи да покушате да се навикнете на вертикалну траку са табовима, јер имају читаву листу предности:

- Они ефикасније користе хоризонтални простор, којег има у изобиљу на модерним мониторима широког екрана

- Можете отворити десетине одједном и још увек читати њихове наслове, а хоризонтални табови би се смањили до неинформативних икона

- Опционо, можете их распоредити хијерархијски, груписати повезане картице и сакрити, открити или обележити групе као једну

- Већа минимална величина таба му омогућава да прикаже информације о статусу за сваку страницу

- Коначно, неки додаци вам омогућавају да претражујете или сортирате своје табове

Вивалди може нешто од овога, иако је тестирање показало да његови вертикални табови не функционишу добро са новим имејл клијентом. Мајкрософтов Еџ има прилично добру верзију. Постоје Хром додаци који то имитирају, али не на свим страницама, а што је још горе, не могу да сакрију уграђене хоризонталне табове на врху – тако да уместо да уштедите простор на екрану, само губите.

Пробајте недељу дана и можда ћете се и сами уверити. Али у понуди је и више алата. Ради јасноће, ово се подједнако односи и на тренутне Фајерфокс форкове Вотерфокс и Либревулф. Уз мало експериментисања, можете постићи слично и у Пејл муну, Базилиску или Симанкијy.

Ако би вас само један објективни доказ могао убедити, то је велики број различитих доступних екстензија које имплементирају ову функцију. Пробали смо пет. Vertical Tabs Reloaded  има једноставну имплементацију равног изгледа, али са једном великом препреком: Sidebery не можете извући таб из прозора и учинити га посебним прозором, нити можете да померате таб из једног прозора у други. Tab Center Reborn  доноси неке занимљиве нове функције, као што је интеграција букмарка у бочну траку.  ради и његови табови расту и показују два реда описа када их имате довољно отворених да има места. Tree Style Tab је једна од најстаријих ове врсте екстензија и толико је прилагодљива да чак има и сопствене екстензије. Ако вам се свиђа хијерархијска трака са табовима, то је она коју бисмо препоручили. Када изаберете једну и инсталирате је, приметицћете нови проблем: сада имате две траке са табовима. Несрецћна промена у недавним Квантум верзијама Фајерфокса је да екстензије не могу лако да сакрију или затворе уграђену траку са табовима. Међутим, постоји начин на који ипак можете то учинити. Све што је потребно је мала конфигурација фајла. Корисници Вотерфокса су спремни од прве инсталације, али ако користите апстрим Фајерфокс, прво ћете морати да омогућите таква прилагођавања. Унесите about:config у адресну траку и потврдите упозорење које се појави. Унесите legacy у поље за претрагу и требало би да видите поставку под називом toolkit.legaciUserProfileCustomizations.stilesheets. Обично је постављено на false; двапут кликните на ту реч да бисте је пребацили на true.

Сада морате пронаћи где да ставите филе. Модерне верзије Фајерфокса сакривају траку менија. Волимо традиционалне меније па их поново укључујемо: Притисните Alt да отворите меније, идите на View, а затим доле на Toolbars и означите Menu Bar. Сада идите на Help мени и изаберите More Troubleshooting Information. На овом екрану се налази линија која се зове Profile Directory  и она садржи Open Directory дугме. Кликните на то и отворицће се фолдер вашег Фајерфокс профила. Тамо направите нови фолдер, који се зове chrom (све малим словима). Идите у нови фолдер и креирајте нови фајл под називом userChrome.css. Овде иду подешавања за сакривање траке са табовима.

Отворите нови фајл у текст едитору и копирајте и налепите ово у њу:

/* to hide the native tabs */

#TabsToolbar { visibility: collapse !important; }

/* to hide the sidebar header */

#sidebar-header {

visibility: collapse;

}


Сачувајте датотеку и поново покрените прегледач.

Ако редовно користите више од једног рачунара, Firefox Sinc одржава букмарке, лозинке и друго, синхронизоване међу њима, а такође ради између Фајерфокса, Вотерфокса и Либре вулфа (иако у последњем прво морате да га омогућите у подешавањима). Мозилина страница са екстензијама има на десетине других.

UBlock Origin умањује ометање са веба. Multithreaded Download Manager је недавно заменио DownThemAll као наш омиљени менаџер преузимања. TabHunter ће брзо пронаћи табове изгубљене међу више прозора.  Disable Autoplay зауставља много досадних видео снимака који се покрећу аутоматски. Понекад, Firefox Sinc  може да доведе до више копија неких букмарка, у ком случају Bookmark Dupes  ће то решити. Једном када све то инсталирате, трака са алатима ће можда постати мало претрпана, али то је лако поправити. Кликните десним тастером миша било где на toolbar, изаберите Customize toolbar и можете да додате мање коришћене  add-on иконе у overflow мени. Вотерфокс има предност у неколико случајева, као што је интеграција са Unity-овом глобалном траком менија, али Фајерфокс ради на више различитих оперативних система. Ради на Винндоусуу, мекОС-у, Линуксу, свим БСД-овима, плус мобилним оперативним системима. Одржава сва подешавања синхронизованим, блокира многа ометања и користи мање ресурса.


Извор:  Theregister

НАПОМЕНЕ приређивача ћириличне верзије превода:

- Изворни, латинични превод PS PRESS-а је на овој адреси

- Пре приређивања ћириличне верзије, савет о уклањању траке са табовима сам испробао на Firefox ESR-у и  LibreWolf-у. На Фајефоксу успешно, на Либревулфу не.

- Све је обављено на Дебијан Линуксу, друге оперативне системе не користим, али знам да је препоручено, бар што се тиче додатака (add-on) за Фајерфокс и "форкове", корисно за рад који год ОС користите

- Препоручујем и коментаре испод чланка на енглеском. 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!