Чега се паметан стиди...РТС: "Србија раме уз раме са светским дигиталним лидерима, али пракса "фали ти један папир" није искорењена"

Прво чланак па коментар.


Србија раме уз раме са светским дигиталним лидерима, али пракса "фали ти један папир" није искорењена

Србија је лидер у технолошкој модернизацији државе, оцењује Светска банка на основу "GovTech" индекса, који мери унапређење свих аспеката државне управе кроз дигитализацију. Србија се тако нашла раме уз раме са дигиталним лидерима попут Кореје, Естоније и Француске, и лидерима у настајању, као што су УАЕ и Саудијска Арабија.

У Европи, Србија је четврта после Естоније, Француске и Литваније, а са 89,5 одсто зрелости према "GovTech-у" - на 11. месту у свету, као један од лидера у технолошкој модернизацији државе. Светска банка оцењивала је 198 економија.



Председница Владе Ана Брнабић каже да је Светска банка индексом рангирала државе у четири категорије - државе са минималним фокусом на дигиталну трансформацију државне управе, државе са одређеним фокусом, државе са значајаним фокусом и "GovTech" лидере.

Доброј оцени је, каже министар финансија Синиша Мали, помогло увођење е-фактура, система "Искра" за умрежавање података о платама у јавном сектору, реорганизација Пореске управе и е-фискализација.

"Систем нове фискализације уведен је од 1. маја ове године и у овом тренутку имамо 240.000 локација, које су покривене у Србији с новим системом, и видели сте приликом одбране ребаланса буџета за ову годину, имамо 192 милијарде динара већу наплату прихода", наводи Мали.

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић подсетио је на дата центар у Крагујевцу, који је направљен по највишим безбедносним и техничким стандардима за чување података институција и грађана потребних за коришћење дигиталних услуга.

"Нисмо желели да грађани буду курири који иду од шалтера до шалтера и носе своја документа, већ држава да размењује те податке. И подаци су фантастични и већ сад смо разменили преко 125 милиона електронских података", наводи Јовановић.

Пракса "фали ти један папир" још није искорењена

Иако на недељном нивоу бројимо више од хиљаду нових корисника, тек четвртина грађана Србије регистрована је на порталу Е-управе. Пракса "фали ти један папир", поготову на локалу, још није искорењена.

"Постоји и даље одређен број службеника, посебно на локалу, који тражи још увек један папир, али тога је све мање, тако да и ово што данас радимо иде у прилог томе да и они разумеју уствари у потпуности шта су приоритети државне управе у том аспекту", истиче Брнабићева.

У области дигиталне интеракције државе са грађанима, Србија је трећа на свету, а према речима представника Светске банке, фокус треба ставити на потребе грађана корисника.

"Србија данас предводи у овој области и Светска банка уважава ове напоре и даје подршку даљем напредовању кроз дигиталне пројекте. Неопходна је стратегија којом ће се услуге стално развијати, али и да се привуку дигитални таленти и да се припреми буџет за то", каже Тиаго Пиексото, координатор Светске банке за дигиталне владе и "GovTech" за Западни Балкан.

Недавно су УН, у извештају за 2022. годину, препознале Србију као једну од 10 земаља које су највише напредовале у дигитализацији јавне управе.

Извор: РТС


Александар Јовановић: Ћирилизовано, СКЦ "Ћирилица" Београд:

Наравно, нико не пориче вредност и значај дигитализације, рецимо у чувању културног наслеђа. Потписник се чак поноси што му је родни град, Чачак, српска престоница у библиотечкој дигитализацији. Али има ту једна квака. Прочитајте на пример овај чланак:

Brnabić je zahvalila kompaniji Microsoft koja dovodi ljude iz celog sveta da rade u Srbiji, saopšteno je iz vlade


Прочитајте га, па се сетите шта је "Мајкрософт" и како је настао, какве идеје и праксу заступа и спроводи његов власник. А ми му, не њему него његовим старијима који су наши окупатори, све податке о Србији и Србима сада дајемо на тањиру, тако да не морају да се труде да их прикупе не би ли нас, још чвршће, држали у запту и на крају - затрли. 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!