Швајцарски суд осудио писца на затвор због хомофобичних изјава

Француско-швајцарски писац и коментатор Ален Боне, познат као Ален Сорал, осуђен је пред швајцарским судом на 60 дана затвора због клевете, дискриминације и подстицања на мржњу. Оптужбе произилазе из видео снимка на Фејсбуку у којем је Сорал циљао швајцарску новинарку Катрин Макрол, користећи увредљив језик, назвавши је „дебелом лезбејком“.


Швајцарски суд изрекао је затворску казну од 60 дана француско-швајцарском писцу и коментатору Алану Бонеу, познатом као Ален Сорал, због клевете, дискриминације и подстицања на мржњу.


Соралова осуда произилази из видео снимка на Фејсбуку, у којем је критиковао швајцарску новинарку Катрин Макрол, називајући је „дебелом лезбејком“, преноси Фокс њус.


Муриел Вегер, кодиректор групе лезбејских активиста, рекла је да је „Осуда Алена Сорала снажан сигнал да се хомофобична мржња не може толерисати у нашем друштву“.


Соралов адвокат, Паскал Жуно, исмејао је осуду као „злочин мишљења“, сугеришући да је циљ да се испита да ли су појединци „згрешили против догме једноумља“.


У извештају се такође наводи да Сорал намерава да уложи жалбу на одлуку швајцарском савезном суду и, ако буде потребно, Европском суду за људска права.


Ово није први Соралов сусрет са правним проблемима везаним за његове изјаве. Претходно се суочио са вишеструким осудама у Француској због негирања холокауста, што се у тој земљи сматра злочином. Године 2019. осуђен је на затворску казну због својих активности порицања холокауста, наводи се у извештају Фокс њуза.

 

Извор: Тајмс оф Индија 

Превод: Ћирилизовано за СКЦ "Ћирилица" Београд

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!