Граматички неправилан говор изазива стрес код слушаоца

 


Да ли вам лоша граматика и физички смета? Британски научници су у студији објављеној у часопису "Неуролингвистички журнал" открили физиолошки одговор слушаоца када чује да искварену енглеску граматику.

Истраживачи са Универзитета у Бирмингему узели су 41 одраслу особу која је говорила енглески и подвргле их 40 узорака говора на енглеском, од којих је половина била прожета граматичким грешкама. Учесници су били прикључени на монитор који је пратио варијабилност откуцаја срца (ХРВ), што је размак између откуцаја.

Када је неко опуштен, ХРВ (Heart rate variability, променљивост срчане фреквенције - прим. прев.) му има тенденцију да буде променљив, док особа под стресом има ХРВ у редовним, стабилним интервалима.

Научници су открили „статистички значајно смањење... као одговор на стимулусе који садрже грешке“.

У суштини, изгледа субјекти постају физички под стресом када чују граматичке неправилности - што их мучи не само у међуљудским односима, већ и физиолошки.

„Резултати овог истраживања стављају у фокус нову димензију замршеног односа између физиологије и когниције“, рекла је професорка Универзитета у Бирмингему и водећи аутор студије Дагмар Дивјак. Резултати, рекла је она, сугеришу да "когнитивни напор одјекује кроз физиолошки систем на више начина него што се раније мислило".

 

Извор: Неоскоп 

Превод: Ћирилизовано / СКЦ "Ћирилица" Београд

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!