Добровољна претплата - зашто и како



Поштовани читаоци и сарадници,

на овим страницама сте од 6. септембра месечно до данас, 21.децембра, 2014.,имали на располагању скоро 400 наших превода текстова стране производње и ауторских текстова наших пријатеља и сарадника који знају чему борба за ћирилицу. Било је бесплатно, биће и надаље за оне који не могу или не виде разлога да месечно издвоје 250 динара (два евра) за добровољну претплату за "Ћирилизовано", али вам предлажемо да размотрите следеће чињенице, односно наше виђење тих чињеница, и план за стварање обимније и квалитетније продукције "Ћирилизовано":

Вилијам Блум: Срећна Нова Година. Ево шта можете очекивати у 2015.

Вилијам Блум
25. јануар: Пријављен нестанак 467 људи са универзитета у Мексику. Амерички Стејт департмент окривљује Русију.

1. фебруар: Војна хунта руши председника Николаса Мадура. Вашингтон оштро осуђује гушење демократије у Венецуели.

2. фебруар: САД признале нову венецуеланску војну хунту и понудиле јој 50 млазних ловаца и тенкова.

3.  фебруар: У Венецуели избила револуција и угрозила војну хунту. У Каракас слетело 40 000 америчких маринаца да угуши устанак.

16. фебруар: Бели полицајац у Чикагу смртно ранио шестогодишњег дечака који је држао пиштољ-играчку.

6. март: Конгрес донео нови закон који каже да се нека особа мора презивати Буш или Клинтон да би постала председник САД.

Сједињене Америчке Државе појачавају напад на Северну Кореју

Радници уклањају плакат филма "Интервју" са билборда у Холивуду

Обамина администрација је у петак повећала притисак на изоловани стаљинистички режим Северне Кореје, којег је ФБИ формално оптужио да је одговоран за хакерски напад на "Сони пикчерс енертејнмент" (Sony Pictures Entertainment), а Обама изјавио да ће америчка влада (неспецификовано) "сразмерно одговорити" Пјонгјангу "у време и на месту по нашем избору".

Обама није поменуо наводни сајбер напад Северне Кореје у уводној речи на конференцији за штампу Беле куће која се традиционално одржава крајем године. Чекао је да му медији поставе пригодно питање да би о томе говорио.

ФБИ није понудио никакав доказ о умешаности Северне Кореје у хакерски напад на "Сони", који је довео до тога да студио откаже планирану премијеру филма Сета Рогена "Интервју" (The Interview), комедије засноване на претпоставци да је ЦИА ангажовала два америчка новинара да изврше атентат на севернокорејског лидера Ким Јонг Уна.

Празнична честитка латиничарима са пропратним писмом


Пред нама су божићни и новогодишњи празници који се користе и као прилика да кажемо шта желимо у наступајућој години. Наше жеље су истовремено и наше "изјаве о намерама" шта ми желимо. Као поштоваоци ћирилице целисходно је да и "латиничарима" пожелимо срећне празнике и да им јасно кажемо шта од њих очекујемо у 2015. У овом посту је једна могућа честитка са пропратним писмом фирмама које користе латиницу. Наша је жеља јасна "Желимо да у јавној употреби користе ћирилицу". Фирме које желе да буду препознате као оне које негују ДОБРО ПОСЛОВАЊЕ на тржишту Србије сигурно ће пажљиво прочитати ово писмо. За оне друге које су непоправљиво доследне у неговању вредности ЛОШЕГ ПОСЛОВАЊА у Србији арогантним коришћењем латинице мораћемо да им помогнемо да промене ставове снажним и добро организованим кампањама да схвате на ком тржишту послују. 

Ако вам се свиђа модел писма прокопирајте га и пошаљите електронском поштом препознатим фирмама које искључиво користе латиницу. Прави је тренутак да се чује глас ћириличара.

Владимир Максимовић: Српска културна доминација као начин одбране

Sv. Sava hram

Културом треба срушити непријатеље, начети их, разорити им психологију, утерати им синдром страха када чују реч српски, српска, српско. Доминацијом Београда над малим балканским подлацима повратити нашу величину, вредност и сами дух. Национална култура у свим својим видовима много лакше од политике препознаје разараче и њихово погубно деловање.

Култура, књижевност, уметност, историја, филозофија морају бити преузети из окупационих руку невладиних организација. Да би нас сломили отели су нам културну сцену, начели духовност, затворили музеје. Сећате се колико су година држали затворену Народну библиотеку Србије. Ништа није случајно. Направили су своје издаваче, своје дистрибутере књига, своје писце, своје новинаре, своје уметнике, своје парауниверзитетске школе. Али све је то ништа, то су људи гмизавци чији је садржај интелигенције крпа.

Кубо, чувај се!

Читам ситну књигу мог колеге, врхунског пуковника Горана Јевтовића којом пита генерала да ли у НАТО? Док читам натруковано сећам оне наше старе војне, са неким си класић, колега, а са неким си ишао у школу. Сада бих то проширио. Понеки пут се запитам да ли сам и ишао у Војну академију или у Маршал центар. Пошто знам да сам ишао у ВВА и ГШШ, онда се запитам да ли смо као питомци сви чистили  пушке М-48, које су нам и са 70% оштећеним цевима биле драге. Тим добрим танџарама смо за крај чачкалицом скидали прљавштину. 

Колико видим, неки су изгледа чистили М-16, или можда сада служе за чишћење њихових цеви њихових власника. 

Запитам се да ли смо стварно завршавали исте више школе? Вероватно Горан и ја нисмо ишли са њима, јер смо ми већ годинама у пензији.

Шта рећи о гостима емисије? Црну тројку је ипак надвисио Давинић, не само интелектом већ и војном писменошћу. У своје време залагао се за сателитско осматрање непријатељске територије, које стање даје после 24 часа тј. по обради. Значи човек се залагао за те стандарде кад ови из његовог емисијског тима нису ни знали шта је Лајка, а камоли сателит. Ипак да се подсетимо да је "застарели"  МиГ-21 то радио за мање од два сата, у шта је било укључено и развијање аеро-фото снимка.

Др Раде С. Н. Рајић: О цару Душану, витешком реду и првом ордену у Српству

По природи ондашње организације државе и војске у Немањићкој, односно средњовековној Србији до времена владавине цара Душана, највероватније је постојао витешки ред, али је он сигурно постојао у његово време. На ту чињеницу је Сима Ћирковић указао кроз податак из Историје ДубровникаЈакова Лукаревића са почетка седамнаестог века, у којој се спомиње витешки ред цара Душана „Стуб Светог Стефана”.
 
О појави витештва у Немањићкој Србији говори постојање витешких игара на коњима које су биле сличне онима на западу. Константин Јиречек наводи: „Витешке игре на коњу сличне беху играма на западу.“ О постојању витешких игара на Двору цара Душана: „...Орбини прича да су дворјани цара Стефана приређивали пред њим витешке игре и турнире, те да би цар победиоце даривао богатим поклонима.“ (Константин Јиречек, Историја Срба, с. 305.)

Крунисање цара Душана. Дело славног чешког сликара Алфонса Мухе из циклуса словенске епопеје.