недеља, 11. јануар 2015.

Нова рубрика: Плагирано и непотписано

Поштовани читаоци,

у тексту који смо спремили пре месец дана (и надали се да га нећемо употребити) можете видети чему ова нова рубрика, коју смо данас, нажалост, започели.

Баците с времена на време поглед десно, на страницу "Плагирано и непотписано", јер ту није реч само о лоповлуку и саучесништву, већ и о томе какве све изворе, као читаоци, користимо.

Плагирано и непотписано


После стотину и кусур плагираних и пренетих а непотписаних превода Ћирилизовано, и када сам у једном случају интервенисао, а добио одговоре које можете прочитати у коментарима испод овог текста, најавио сам на истом месту и касније у "Ћирилизовано: The Saker Српски одлетео, па, па" да ће "Ћирилизовано" почети да објављује случајеве плагирања и некоректног преношења свог рада и објаснио зашто. Речју, да заштитимо своје интересе, али и да допринесемо стварању каквог-таквог реда, пре свега у домаћој (неразвијеној) интернет продукцији и начину њеног коришћења на српским (углавном исеци-налепи) порталима.

На овој страници ћемо једноставно износити чињенице. У питању ће, како је искуство показало, углавном бити плагирани и непотписани радови, али има и варијанти, што ћемо истаћи. Наравно, надамо се да ће такве објаве помоћи да се, рецимо плагијат, повуче, и то ћемо такође објавити, али нам је највећа жеља да ова страница остане празна.

Шта је било, било је, почећемо са првим следећим плагијатом.

За Ћирилизовано: Александар Јовановић


1. Веб-сајт:Web-tribune
    Датум:10.01.2015.
    Чланак:P.K.Roberts: Kada se dovoljno podigne nivo straha, neće više pitati za Rusiju | webtribune.rs
    Изворни превод, датум и наслов:09.01.2015. Ћирилизовано: Пол Крејг Робертс: "Шарли ебдо" и суђење Царнајеву као питање "националне безбедности" Вашингтона
    Опис (не)учињеног: Плагијат превода с незнатним изменама. 
    Напомена:Ово није први пут да Web-tribune плагира рад Ћирилизовано, чак није ни први пут да је у питању чланак П.К. Робертса: Ћирилизовано: Пол Крејг Робертс: Отворена врата за Трећи светски рат  је особа Marko Urednik пренела као Kapije III svetskog rata se otvaraju: Vašington počinje naoružavanje Ukrajine za napad na ruski narod | webtribune.rs. И то је само за пример. Дакле, и ред је да ову рубрику (после дуже паузе, па се понадах...) започне Web-tribune тј. Marko Urednik

1.а Веб-сајт: INTERMAGAZIN
       Датум: 11.01.2015.

       Чланак: П.К. РОБЕРТС: Америка користи Русију да застраши своје грађане | Intermagazin
       Опис (не)учињеног: Преношење плагираног превода уз сопствени наслов.
       Изгледа да је уредништву INTERMAGAZINA Web-tribune омиљен извор.Пар пута сам интервенисао зато што су пренели Марка Уредника плагијате превода Ћирилизовано, али... С друге стране, после интервенције плагијат обично уклоне.

1.б Веб-сајт: PALO.rs
     Датум: 11.01.2015.
     Чланак: Vesti - P.K. ROBERTS: Amerika koristi... | Palo.rs
     Напомена: Извор плагијата за PALO.rs је INTERMAGAZIN, иако су ови навели свој извор. Дакле, двоструко непрофесионално. Такође, не први пут.

Утеривање Швеђана у НАТО

© Flickr/ Claudio.Ar

Ћирилизовано: Ако сте мислили да од српских политичара и њихових медијских сервиса и тзв. агенција за истраживање јавног мнења нема горих, и да нико на свој народ не гледа толико као на телад, онда сте се преварили. Ево пар примера како се Швеђанима "прелама мозак". Први чланак је "вест" шведске државне куће, а у другом Спутњик практично преноси како је шведски пропгандизам лишен ма и трунке маштовитости - опет подморнице.

Украјинске оружане снаге гранатирају Десни сектор (и о Бетмену)

Десни сектор
Последњих неколико недеља гледам извештаје с фронта... и нисам изненађен. За време климавог примирја између УОС и НОС (само се сетите ротација на аеродрому), када су се на интернету описивале борбе, врло често су се појављивали називи добровољачких батаљона и Десног сектора.

Према мом извору из Доњецка (Мајкл1), артиљерија УОС помаже Новоруским оружаним снагама да будућност Украјине очисте од "патриота" (можда "грешком"). Буквално сваког дана читам извештаје о погинулима на страни добровољаца и Националне гарде (на фронту нема мобилизованих) или преосталих батаљона територијалаца (оних који су остали независни и углавном их сачињавају добровољци). Што води до одређених закључака.

Телевизија - пуцањ у језик


 Техничка страна телевизије, телевизија као технички изум – употреба електричне струје за пренос слике и тона на даљину – је на понос људском роду. Програмска страна телевизије, поготово њен информативни и забавни део је – понижење за људски род. Телевизија је ексер укуцан у људски мозак. Телевизија је електронски чобанин који свом газди чува овце. Газда је онај који телевизијом располаже; чобанин је онај који програм уређује; овчарски пси су глумци, певачи, водитељи, спортисти и друге звезде које гледаоце држе на окупу, а овце су они који телевизију гледају. Медицина је отворила неке нове области лечења болести људске зависности: од алкохолизма, дувана, дроге, коцке, игара на срећу. Дошло је време да медицина отвори још једну грану лечења људске зависности – од телевизијског програма. Телевизија постоји због несамосталних личности, које су навикле да пред екран долазе по своје мишљење о догађајима у свету и око себе; које као уџбеник уместо књига користе телевизију; које се уместо са децом или унуцима забављају са телевизијом; које уместо са брачним партнером, ноћ проводе са телевизијом.