Пол Крејг Робертс: Западне елите презиру демократију

Аутор: Петер Шранк

Европским народима чијим владама је плаћено да суверенитет својих земаља продају Европској унији не дозвољавају да управљају сами собом.

Као резултат фрустрираности Италијана вишедеценијском влашћу своје саможиве елите, недавни демократски избори су на врх избацили две антиестаблишменстке странке, Покрет пет звезда и Северну лигу, које су освојиле солидну већину места у оба дома парламента. Међутим, италијански председник, оперативац ЕУ, покушао је да постави премијера независно од резултата избора, и да сам, игноришући исход демократског гласања, састави "технократски кабинет" и тиме спречи победнике избора да формирају владу за три месеца.

Функционер ЕУ Гинтер Етингер је рекао да се не може прихватити гласање за антиестаблишментске странке и запретио Италијанима запретио финансијском дестабилизацијом што ће их "научити гласању".

Пре тога, на почетку међународне економске кризе коју су изазвале банке "сувише велике да би се допустило да пропадну", Италијани и Грци су покушали да, на демократски начин, управљају сами собом, али им то није дозвољено. Европска комисија је на положајиталијанског премијера поставила банкара Марија Монтија, члана Међународног управног одбора "Голдман-Сакса", председника европског огранка Трилатералне комисије и члана "Билдерберга". А онда је "премијер", којег није изабрао народ већ га је именовала елита, саставио кабинет у коме није било ни једног јединог политичара за кога су гласали грађани. (Више о томе у мојој књизи The Failure of Laissez Faire Capitalism.)




И Грчку је задесила иста судбина. И њој је за премијера одређен банкар. Касније, када су Грци некако успели да изаберу антиестаблишментску владу, ЕУ је прибегла економским претњама и кажњававању, да би грчку владу спречила да управља Грчком како Грци хоће.

У Сједињеним Америчким Државама су Демократска странка, преститутке и деликатне службе уложили енормне "напоре" да се неутралише избор Доналда Трампа. Нису уепели да Трампа збаце, али им је пошло за руком да га спрече да нормализује односе са Русијом и повуче америчку војску са Блиског истока. Другим речима, Трампа су претворили у агента оних сила за које је у предизборној кампањи говорио да ће се против њих борити.

На Западу, од преститутки и такозваних невладиним организацијама које на рачун америчког пореског обвезника оперишу у Русији и Кини, стално слушамо причу о некаквом руском и кинеском ауторитаризму. А опет, чињенице говоре да је демократија много живља у Русији и Кини него на Западу.

Предсмртни ропац западне демократије траје већ дуго. Када је требало да се оснује Европска унија, неки народи су гласали против. Али, и тада је избор грађана проглашен за неприхватљив, па је, после неког времена снажвне пропаганде - утеривања страха од "искључености из Европе" - популус натеран да поново гласа, и да се, имунизован, помири са жртвовањем сопственог суверенитета Европској унији.

А да ли ће се спровести воља Британаца да изађу из ЕУ, то тек треба да видимо.

Западне елите презиру демократију. Толеришу је, али само као самопослугу, облик манипулисања народом у свом интересу. Али Руси, они међу њима што грцају за инклузијом у западну демократију, то не увиђају.

Имајући у виду каквоћу семена кризе што га засеја елита Запада, одговор на кризу ће бити пропаганда прихватања ауторитаризма.

То ће рећи, сасвим је могуће да ће демократском добу ускоро бити крај.


Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: О Путиновој политици уступака

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Democracy Is Fighting to Survive the Rise of Western Authoritarianism
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Бунсен лабс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!