Влада САД жели да балканизује Блиски исток

Влада САД следи дугорочну стратегију "дестабилизације" региона изазивајући "сталне конфликте" на Блиском истоку, како би "балканизовала" земље у региону, каже међународни адвокат из Индонезије.

"Америчка следи дугорочну стратегију дестабилизације региона промовисањем сукоба и, исто као Израел, била би више него срећна да види Ирак и Сирију балканизоване", рекао је Бари Гросман у телефонском интервјуу за Прес ТВ у среду.

"Оно што је некада вероватно био резервни план сада је очигледно постала жива, високоприоритетна операција, иако извршна власт није нужно део повезаног процеса доношења одлука", додао је он.

"Очигледно постоје елементи унутар и безбедносног и политичког апарата за које су дестабилизација, стални сукоб и, на крају, балканизација Ирака и Сирије, веома пожељни у остваривању интереса које представљају", истакао је он.

Овај приступ: " ... сигурно одговара ономе што се генерално признаје као примарни амерички спољнополитички циљ у региону; то јест, обезбеђивање дотока нафте и гаса на тржиште, спречавање пролиферације наоружања и обуздавање било које групе или државе која се опире међународном систему којим доминирају САД", рекао је Гросман.

"Прљави елементи, често са двојном лојалности, рутински манипулишу и јавним мнењем и политичком опозицијом, спинујући или просто фабрикујући чињенице, које се, потом, користе за стварање утиска о новој државној безбедносној кризи, која увек потиче са Блиског истока, што обично захтева америчку војну интервенцију и, наравно, стално војно присуство", тврди он.

"У стварности, они проблеми што постоје, а често их и нема, на овај или онај начин су у великој мери америчка продукција и најбоље би било када би их решавале регионалне силе чији су непосредни интереси у питању", тврди Гросман.

"Америчка спољна политика је постала толико апсурдна да више чак ни не крије да пружа трајна решења за краткорочне проблеме", рекао је међународни адвокат.

"Они спинују краткорочни проблем, којим се, иначе, већим делом да управљати, како би код јавности изазвали представу о дуготрајном и хитном проблему, а затим САД предлажу одговор - који је, уместо да буде решење, сам по себи много озбиљнији проблем за регион, него онај чије се решавање наводно жели. Што се тиче разних побуњеничких франшиза које послују у региону, изгледа да САД имају великих потешкоћа у одлучивању да ли желе да се боре против, или иду руку под руку с њима", изјавио је Гросман.

"Амерички приступ спољној политици је као кад човек оболео од рака покушава да се излечи узимајући секиру да уклони мали тумор са груди свог суседа", закључио је он.


Извор (са звучним записом разговора с Гросманом): PRESS TV
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!