The Saker: Пример руске пете колоне на делу

У Русији је последњих неколико дана било прилично лоших економских вести: цене хлеба, сира, лекова, меса и многих других производа су отишле на горе, неке веома. Истовремено, рубља је достигла најнижи ниво у односу на долар, што је натерало Централну банку Русије да интервенише и брани рубљу.

Нема сумње, Обама би рекао да санкције делују.

Осим једног проблема: нема тог економиста које би био у стању да директно повеже санкције САД / ЕУ са оним што видимо. Стварност је много једноставнија.

У случају цена робе оно што се дешава заиста јесте једноставно: руске компаније користе прилику која им се указала овим санкцијама да нагло подигну цене и остваре екстра профит. У реду. Предвидиво. У ствари, и руска влада и Путин су то предвидели и упозорили да ће држава пажљиво пратити таква повећања цена и да ће применити законске мере против свих шпекуланата.

Ово је место где ствари постају интересантне.

Особа задужена за то праћење, Аркадиј Дворкович, заменик премијера Дмитрија Медведева, све је то лепо одбацио, рекавши да, када он иде у куповину хлеба не примећује никаква поскупљења. Ко је уопште тај Дворкович ?

Аркадиј Дворкович
Испоставило се да је он чист продукт Атлантског интеграционистичког клана. Сам је прилично скроман олигарх (његова званична примања у 2011. била су само 4 милиона рубаља), али је ожењен за много већег олигарха, Зумруд Кандадашевну Рустамову, која је, према руској Википедији, члан одбора директора великих компанија попут Магнитогорског металуршког комбината, Групације "Пољус золото", односно главног московског аеродрома "Шереметјево". Њен званични годишњи приход је већ здравијих 42 милиона рубаља. Дворкович, који је похађао Универзитет Дјук у САД, такође има учешћа у свакаквим мање или више сумњивим компанијама и работама, укључујући злогласни пројекат Сколково.

У ствари, мислим  да је Дворкович толико типичан за Атлантске интегратионисте да би им могао бити "poster boy". Саботирајући напоре Кремља у спречавању руских фирми да профитирају од санкција, Дворкович стоји добар не само за подмићивање, већ и за допринос петоколонашком труду да се јавност убеди да западне санкције сакате Русију.

Добра вест је да Евроазијски суверенисти узвраћају и да је неколико руских ТВ канала већ известило о овим ненормалним поскупљењима и чињеници да Дворкович изгледа баш ништа не ради на томе.

Опет и изнова видимо исти феномен: председник нареди премијеру и његовој влади да ураде нешто, а ови га после просто игноришу. Ово је типичан пример деловања пете колоне у Русији и, у будућности, планирам да овде за то пружим више примера.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: An example of the Russian 5th column at work
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!