Румунија отвара случај корупције девет министара у куповини Мајкрософтових лиценци

Резиме: Румунски органи за борбу против корупцијe  испитују да ли је Влада преплатила препродаване Мајкрософтове лиценце.

Мајкрософт се ненамерно нашао у средишту једног од највећих случајева корупције у Румунији, пошто су власти започеле истрагу о лиценцама за Виндоус програме за школе продаване по надуваним ценама.

Румунска Национална дирекција за борбу против корупције (ДНА) покренула је истрагу о препродаји образовних лиценци, а Мајкрософт није осумњичен за умешаност. "У овом тренутку, Мајкрософт као компанија није обухваћен овом истрагом", рекао је портпарол ДНК за ЗДНет.

Орган за борбу против корупције је саопштио да је румунска влада од бројних препродаваца куповала лиценце Мајкрософтових програма намењених школама, по цени 30 до 40 одсто већој од просечне цене на тржишту. Влада је такође куповала рачунаре и програме и до 50 одсто скупље у односу на цену производа "на тржишту или цену сличних производа".

Уговор о куповини софтверских лиценци потписан је 2004., а сада тужиоци кажу да имају разлога да се верује да је неколико бивших министара примило новац,  да би утицали на затварање послова. Агенција за борбу против корупције сумњичи девет бивших министара - три из образовања, четири из ИКТ, бившег министра финансија и бившег секретара Владе - за дела која могу укључивати прање новца, злоупотребу службеног положаја и подмићивање у вези са послом.

Према саопштењу тужилаштва, пошто су лиценце део уговора с владом, Мајкрософт је понудио 47 одсто попуста на софтвер, али ово умањење су "појели" продавци. "Мајкрософт у потпуности сарађује са истрагом ДНК", рекао је портпарол Мајкрософта за ZDNet.com.

ДНК је саопштила, да је, како изгледа, од 54 милиона долара које је влада платила за лиценце на основу уговора, 20 милиона завршило у рукама државних функционера који су помогли "Фуџицу Сименс"-у  да администрира уговор. Контактиран од "ЗДНет"-а, "Фуџицу Сименс" је саопштио: "Ово питање је под истрагом надлежних органа и зато га не можемо коментарисати."

Агенција за борбу против корупције је затражила од Европског парламента, румунског парламента и председника државе да укину имунитет деветорици политичара и сада чека њихов одговор. Политичари без тога не могу бити кривично гоњени.

Ово испитивање корупције такође може да се протегне ван граница Румуније. У марту прошле године, "Вол стрит журнал" је објавио да су Министарство правде САД и Комисија за хартије од вредности истраживали Мајкрософтов однос са "извесним продавцима и консултантима у Румунији и Италији", због навода бившег кинеског високог службеника Мајкрософта у Кини. "Ми не можемо понудити информације у вези с територијалним проширењем истраге", рекао је портпарол ДНК за ЗДНет.

ДНК испитује и засебан посао формирања компјутерских лабораторија у школама и куповину хардвера и софтвера за њихово опремање. Орган за борбу против корупције је саопштио да су политичари фаворизовали локалну софтверску компанију "Сивеко", у уговору вредности 200 милиона долара.

"Сивеко" је поновио да није био укључен у посао с лиценцама Мајкрософта и да ће сарађивати с властима. "Кад год је то од нас затражено, пружили смо властима све информације о нашем учешћу у пројекту. Све активности су спроводене у складу са законом", саопштила је компанија.


Аутор: Андрада Фискутеан
Извор: Romania opens corruption case into nine ministers over Microsoft licensing deal | ZDNet
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!