Правда.Ру: Главни светски догађаји 2014-те године


Завршава се 2014-та, година 100-годишњице Првог светског рата и 25 годишњица пада Берлинског зида. Према поукама ове године Русија ће се односити и у будућности. Русија је пружила отпор полицијској држави, која користи реч ``демократија`` за оправдавање агресије против других земаља. САД  су испровоцирале ``руско пролеће`` и оно ће да им се врати.

"Правда. Ру" предлаже топ-10 главних светских догађаја ове године.


1.      Главни догађај године, засигурно, се може назвати присаједињење Крима Русији. ``Руско пролеће`` је поставило основу за уједињење Руса, којих као да и није било за време СССР-а. Крим је породио самосазнање Руса, објединио цео руски свет, вратио Русији осећај достојанства, и показао тачно ко су пријатељи а ко непријатељи. БРИКС, ШОС, Евроазијски савез, Царинска унија, ЕАЕС – то су организације које су очврсле и направиле противтежу Западу.

А од чега је све почело? ``Све је почело од тога када је Јанукович променио своју орјентацију и рекао, то је све, ми не идемо у Царинску унију већ у ЕУ. То је иницијални пулс развитка тих догађаја на којима се Крим вратио у Руску Федерацију. Да тога није било, таквих тенденција вероватно и не би било", изјавио је кримски губернатор Сергеј Аксенов. Зашто је Јанукович ``променио орјентациу``? Зато што се то прохтело светском хегемону – САД. Али Путин је дејствовао умно и олучно, мора му се одати признање. Као резултат, Русија је повратила ``поклоњено" од Хрушчова, то јест страгешке територије, са бесконачним туристичким потенцијалом, и добила милион и по нових грађана.

2.      Санкције и контрасанкције. На почетку су санкције Запада биле као одговор за присаједињење Крима. Затим као одговор на то да се ствари у Украјини не дешавају како би то хтео Вашингтон. Затим за то што Русија брани свој суверенитет. Као апологија тог рата – недавно је председник САД, Барак Обама, потписао закон који дозвољава увођење антируских санкција без сагласности са Конгресом.

Али та спољна претња, поред тога што уједињава народ, има и дугорочне позитивне моменте. О томе говоре сви руски економисти, од неолиберала до патриота. Санкције доводе до замене увоза. Русија се нада, да ће сићи са нафтног жилета, увешће национални платни систем, и научиће како да се одбрани од непријатељског система. Контрасанкције ће дозволити руској пољопривреди да направи одскок.

Као што је изјавио председник Казахстана Нурсултан Назарбаев: "Не треба подцењивати моћ Русије. То је највећа држава и по територији  и по богатству. Због санкција она је, наравно, изгубила приход, али гас и нафта као и све остало је у Русији и ту остаје. Кризе не трају дуго, и сваки рат се завршава миром.``

3.      Пад рубље, недељна паника и радосно пророковање ``краха Русије``, од "светских аналитичара" и наше пете колоне. Догађаји су били испраћени подсећањем на 1998-у и 2008-у и како смо се тада спасли. Сада је све далеко оптимистичније. Држава 1998. године није била  платежно способна, а 2008. није била суверена. 

Приметићу, да се курс, после неколико дана панике, вратио на ниво који одговара паду цене нафте, што је узроковано не само објективним околностима. О "спољној претњи" као главном дестабилишућем фактору говори председник Путин. То се исто може рећи и о игри против рубље. О тој игри на снижење могао је да одигра само велики спољни играч, пишу многа СМИ. Па чак и Џорџ Шорош, који је својевремено на политичким мотивима оборио фунту да Британија не би ступила у евро зону.

4.      Проглашење Доњецке и Луганске Народне Републике. Југоисточни региони Украјине су одговорили на бендеровски пуч `"руским пролећем". У Одеси, Мариупољу и Харкову су (пролеће) угасили силом. Али Луганск и Доњецк су одстојали.

Сада је јасно да је то позиција за стварање Новорусије. Донбас ће се развијати успешније од Украјине, ако ни почему, а по томе зато што имају материјалне и индустријске ресурсе. И помоћ од родне Русије, можда не јавну али ефикасну. Као што говоре Руси, Русија на Новорусију "не пљује".  Шта рећи о западним покровитељима Украјине.

5.      Државни преврат у Украјини, почиње од Мајдана 21 новембра, а завршава се бекством Јануковича 22 фебруара.  То је узрок наведених догађаја, али је "изгубио" значај за русе.

Преврат је био извршен под неонацистичким бандеровским знамењима ``Десног сектора``. На њега је по светочењу Викторије Нуланд потрошено пет милијарди долара. Мајдан је обећао Украјинцима слатке перспективе евроинтеграција и економски раст. Као резултат, они су добили суноврат, раст рачуна и пад прихода. Украјина је на граници банкрота. Фабрике које су остале у власништву државе ће бити предане америчким инвестиционим фондовима, изјавио је пре неки дан министар из Литваније. Поздрављамо нашу украјинску браћу, Украјина постаје колонија САД, али можда за њих то и није тако лоше?

6.      Олимпијада у Сочију. Поставили смо је у средини, али могуће, требало је на почетку. Сочи – то је наша одскочна даска у будућност, Русије, која се, показујући снагу власти, из безнадежног банкрота у почетку 2000-их преобратила у државу способну да достојно одржи Олимијске игре.  То је добро искуство у развоју националних пројеката, који ће да подигну привреду државе, обезбеде радна места и домове својем народу.

7.      Гасни и други уговори са Кином. То представља добијање партнера тамо где је до недавно говорено о  несигурном партнеру.  И ево прошле недеље , саопштење објављено од стране министра иностраних послова о томе да ће Кина дати Русији помоћ, кроз финансијске инструменте ШОС и БРИКС, довели су до моменталне стабилизације рубље. Русија ће се престојавати на источна тржишта, на трговину у националним валутама, а кроз пола године тачније јула 2015-те треба да проради међународна банка БРИКС, алтернатива ММФ и ФРС САД.

Веза са Кином је савез који плаши САД. То је војна моћ Русије плус економска Кине.

8.      Пребацивање  "Јужног тока" у корист Турске. То је друго судбоносно и смело решење Владимира Путина после Крима. Оно је довело до тога да ЕУ поразмисли о грејању својих кућа и о томе да не треба ``притеривати руског медведа у ћошак``, јер он има начине утицаја, а гасни вентил, је један от таквих.

Амерички економиста и политиколог Пол Крејг Роберс је рекао, да Русија има два ``црна лабуда`` за Запад. То је привремени отказ отплате дуга (играте против рубље – ето вам) и затварање гасног вентила. Приметимо да ни председник Турске не верује Западу и да гушење "турског пролећа"  од стране Реџепа Ердогана није прошло без утицаја "украјинског искуства``.

9.      Проглашење ИДИЛ. Зар није тамо све по Тарасу Шевченку? Отац је родио сина, које га је престао да слуша  и обећао да ће га убити. Погледајмо тај ``исламски калифат`` о којем су дуго говорили као квазидржави, која није способна  да се бори против Запада, она је очврсла и издржава удар ``широке коалиције``.

До сада ИДИЛ не прети Русији, али исламисти могу да освоје неке провинције Авганистана и да их укључе у ``Исламски калифат``. Владимир Путин је опоменуо савезнике и колеге у ОДКБ, да ``терористичке и екстремистичке групе већ покушавају да распростране активност на Централну Азију``.

10.  Догађаји у Фергусону су показали да је САД недемократска, полицијска, расно нетолерантна држава, која је спремна да угуши устанак црне Америке.

У полицију иду да раде ``психопате и социопате, хулигани, којима се свиђа да имају власт над другима. Има неких назнака тога, да одабир персонала, иде на привлачење психопата``, изјавио је за "Правда.Ру" Пол Крејг Роберс..

У САД нису само незаштићена права црних, него и белих. ``У САД нема демократије. Власт у САД представљају јаке интересне групе, који финансирају политичке кампање, то су на пример Вол стрит, војни комплекс, комплекс одбарне, израелски лоби, који добивају делове индустрије и агробизнис.  Власт не представља народ. `Демократија` - то јер реч, коју Вашингтон користи за оправдавање агресије против других земаља``- изјавио је амерички стручњак.


Аутор:Љубов Љулко
Извор: Самые главные события 2014 года - Правда.Ру  
Превод. Брат Канадски - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!