Доњецка Народна Република национализује украјинска државна предузећа

Некадашња украјинска државна предузећа су "већ де факто национализована", изјавио је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Алекандар Захарченко. Тамо где је Украјина делимични власник, ДНР ће имати контролу само над тим акцијама, каже он.


ДОЊЕЦК, 26. децембра (Спутњик) - Украјинска државна предузећа која се налазе на територији самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) су национализована, рекао је за Доњецку новинску агенцију лидер републике, Александар Захарченко .

Некадашња украјинска државна предузећа су "већ де факто национализована", новинска агенција цитира Захаренкову изјаву од петка.

Према Захарченку, тамо где је Украјина делимични власник, ДНР ће имати контролу само над тим акцијама.

Што се тиче национализације приватне имовине, ово питање треба третирати "са великим опрезом, пажљиво проучавајући сваки појединачни случај", рекао је Захарченко.

Захарченко је у октобру изјавиовио да власти Доњецке Народне републике планирају да национализују дестилерије. Рудници који се налазе на територији републике су били под привременом управом локалних власти.

Влада отцепљене републике је почетком децембра саопштила да не намерава да национализује украјинска државна предузећа у ДНР, али је речено и то да је компанијам потребан менаџмент.

Луганска и Доњецка област су прогласиле независност после фебруарског пуча и одбиле су да признају нове украјинске власти. Републике су прогласиле суверенитет на основу резултата референдума одржаног у мају.


Извор: Спутњик
Превод: Ћирилизовано за Магацин - национални портал

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!