Меркелова копа сопствени гроб кладећи се на антируске тртљарије

Као да би урадила све што Вашингтон од ње затражи.Из убеђења или глупости ?
Та жена је просто неподношљива.

Колико ће још бомбардовања дечијих вртића покушати да оправда пре него што је Немци шутну ?


Као што смо известили прошле недеље, Ангела Меркел је на удару три своја претходника - Шредера, Кола и Шмита - због свог бескомпромисног става према Русији.

Они који су се питали како ће реаговати на овакве критике нису морали дуго да чекају.

"Велт ам зонтаг" је управо објавио њен интервју под насловом. "Ангела Меркел окривљује Москву за дестабилизацију источне Европе"

Глупости ?


А они који су се надали да су њене речи биле некако двосмислене, или чак погрешно преведене, сада ће морати да се суоче са чињеницом: Ангела Меркел је одани слуга Америчке империје.

Речи Ангеле Меркел не остављају простора за дијалог и компромис. Она је у праву, њени критичари нису у праву, а Путин је злочинац који мора да плати цену за своје поступке.

"Уверена сам да је одговор ЕУ на руске акције исправан", каже она. "Путин дестабилизује Источну Европу." Овде нема опасности од погрешног превода.

У офанзиву: "... то што је Русија прекршила Будимпештански меморандум о суверености и територијалном интегритету Украјине из 1994. не може се оставити без последица."

Иако је време Божића, а не Први април - Дан будала, Меркелова би да се шали. Само, њеним вицевима се нико не смеје : "Молдавија, Грузија и Украјина су донеле потпуно суверену одлуку о потписивању Споразума о придруживању са ЕУ."

Ало ?! Већ заборави шта се десило у Кијеву, чим је бивши - легитимни и демократски изабран председник Украјине, Јанукович - одбио да потпише Споразум о придруживању ?

А што се тиче Будимпештанског меморандума из 1994. године, њиме се Украјина одрекла статуса нуклеарне силе у замену за гаранције у погледу свог суверенитета и територијалног интегритета.

Зато Русија није смела да отме Крим - омиљени Меркелкин аргумент. Непрестано га понавља, последњи пут недавно у Милану и то пред самим Путином. У ствари, била би у праву, да су невоље тако почеле.

Али, Европска унија и САД су биле те које су, организовањем државног удара у Кијеву, прекршиле слово и дух Будимпештанског меморандума.

Петљати са опозицијом до те мере да бираш следећег премијера, што су САД несумњиво урадиле - што је документовано чувеним "Јебеш ЕУ" телефонским разговором Викторије Нуланд - није исто што и поштовати суверенитет једне земље.

Би ли нам Меркелка могла рећи када су се то последњи пут страни политичари ангажовали у демонстрацијама, чак и насилним, у Паризу, Лондону или Берлину - или било где друго у ЕУ - охрабрујући их да крену у обарање легално изабране владе ?

Крајње је време да се престане с том причом о Криму. Кримом није почела међународна криза. Апсурдно је претварати се да јесте, како то Меркелова иначе ради.

Серђо Романо, уважени италијански коментатор, и бивши амбасадор у Совјетском Савезу и НАТО, погодио је право у мету, када је 20. новембра у "Коријере де ла сера" написао:

     "Пре него што је Русија модификовала географску карту Украјине, САД су већ биле модификовале геополитичку карту Европе, ширењем НАТО-а на све бивше чланице Варшавског пакта. Током самита у Букурешту 2008., САД су предложиле чланство у НАТО-у двема новим државама: Украјини и Грузији."

     "НАТО није организација за колективну безбедност читавог европског континента. То је политичко-војни савез створен за супротстављање потенцијалном непријатељу."

     "Да ли је стварно било толико тешко предвидети каква ће бити руска реакција на прогресивно проширивање организације рођене током хладног рата ? "

    
За Ангелу Меркел очигледно јесте. Без обзира на то колико њене колеге Немци - бивши канцелари, високо рангирани политичари, пословни лидери, па чак и "Шпигл" - покушавали да је натерају да види ствари и из руске перспективе.

Али њена вика овај пут није усмерена само на украјинску кризу. Иде она даље, спремна је да отвори нови фронт. Боље рећи, два.

Она заиста критикује Русију због тога што "ствара проблеме" Молдавији и Грузији, чим је друга потписала Споразум о придруживању ЕУ.

Wie bitte ? Moldava ? Georgia ?

Чек мало, каква случајност, зар то нису исте оне земље за које је амерички Конгрес рекао да су предмет руског "настављања политичке, војне и економске агресије" ?!

"Молдавија годинама пати због сукоба у Придњестровљу. Уложили смо велике напоре не би ли помогли, али, авај, до сада узалуд. И Грузија исто тако годинама трпи, због замрзнутих сукоба у Јужној осетији и Абхазији."

Што се тиче Украјине, ни једне једине речи о ратним злочинима неонациста из "Десног сектора". Патња коју парамилитарне групе наносе народу Доњецка и Луганска очигледно није привукла њихову пажњу.

Ни помена о сталном гранатирању свим врстама муниције забрањене међународним законом - од касетних до фосфорних бомби - и то цивилних циљева, као што су куће, школе и болнице.

Али хеј, "Украјину су задесиле анексија Крима и борбе на истоку земље".

Као да Украјина није сама започела тај сукоб! Као да председник Украјине Порошенко колико прошле недеље није одбацио компромис - федерализацију.

Меркелова такође отворено пребацује што "Русија покушава да успостави економску и политичку међузависност у неколико земаља Западног Балкана".

Ето ти сад. Потпуно изолована од остатка Европе, Русија би према томе требало да не остварује никакав утицај на све, чак и оне земље, попут Србије, са којима има јаке историјске везе !

Јасно је да, без обзира на (лажне) саосећајне речи о Молдавији, Грузији и Украјини које "пате" од етничких сукоба које су наводно подстакли Руси, оно што заиста смета Ангели Меркел - тј њеном америчком господару - јесте то што Русија одбија да буде сатерана у ћошак, и уместо тога кује нове савезе.

Иако је Русија дочекивана као респектабилна европска сила барем од Бечког конгреса 1814., сада Меркелова види само Берлин, Брисел и Вашингтон као легитимне "европске" играче.

За остале на Западу постоје буџетска смањења - она у свом интервјуу такође налаже "реформе" у Француској и Италији - и споразуме са ММФ-ом, дакле опет смањења буџета, на Истоку.

Русија једноставно не треба да брине о томе шта се дешава на њеним границама, нити, Боже сачувај, да штити Руса од страних ултра-националистичких поглавника, подржаних (или чак инсталираних) из иностранства.

Шта год се десило Русији - укључујући државни удар, нацистички препород и инсталирање противракетног система  -  то нису њене ствари. Никада у историји се од било које земље није очекивало да се понаша тако глупо.

Ангела Меркел није могла да изговори јасније и истовремено мрачније речи.

Уобичајена охолост пред пад.

     "Оне које богови желе да униште прво направе лудим."

Геополитички погледи Ангеле Меркел су управо то - једноставно луди.


Аутор: Данијел Поцати
Извор:Russian news: Merkel Digs Own Grave, Doubles Down With Harsh Anti-Russia Rhetoric - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!