Пуковник Касад: О "оружју Уједињених Арапских Емирата" за Украјину

Председник Украјине Петро Порошенко је са властима Уједињених Арапских Емирата постигао споразум о испоручивању оружја Украјини.

Саветник министра МУП-а Украјине и члан Врховне раде, Антон Герашенко, је о овоме писао на својој ФБ страници.

Према њему, споразум је постигнут на састанку украјинског лидера и заменика врховног команданта оружаних снага УАЕ, престолонаследника емирата Абу Даби, Мухамеда ал-Нахајана. Преговори су се водили у престоници арапске државе, где је Порошенко отишао на Међународну изложбу оружја ИДЕКС-2015.

Герашенко је напоменуо да се не могу објавити количине и врсте оружја планираног за увоз.

"Арапи се за разлику од Европљана и Американаца не плаше Путинове претње да ће повести Трећи светски рат ако оружје буде испоручено Украјини. Очигледно је да и они имају своје проблеме са Путином, због скоро дупло ниже цене нафте и нестабилности у свету, што смета дугорочном развоју УАЕ. Стога ће ово бити њихова мала освета", пише саветник министра унутрашњих послова.

ПС. У ствари, и као што се и очекивало, хунта ће покушати да добије оружје од Запада, јер очекује обнављање војних дејстава на пролеће, а што показује какве су им намере "гледе мира". Обама, и поред притиска од стране Пентагона и Сената, још није донео одлуку, па се прелази на план са проксијем, када једна од земаља везаних за САД постаје нека врста медијума преко којег ће амерички оружани системи бити испоручивани. Шта више, могу се испоручивати као "оружје из УАЕ", па САД, је ли, у то нису умешане. Зашто су САД а не Француска испоручиле највећи део "УАЕ оружја"? Зато што су САД испоручиле антитенковске системе BGM-71 TOW ( ("Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided") Уједињеним Арапским Емиратима, о којима се прича у вези пумпања хунтине војске "одбрамбеним убојним оружјем". Ако су САД бринуле да савремене "Џевелине" могу заробити Новоруске оружане снаге (успут, хунта то схвата и антиципирала је одбијање да се испоруче "Џевелини", што се види по њеној причи да их може заменити украјинска "Стугна"), онда испоруке различитих верзија  TOW (осим можда најновијих) могу бити сасвим у складу с америчким интересима, јер ће УАЕ, ако оружје хунти испоручују преко луке у Одеси, моћи да осигурају да изгледа тако као да то нема везе са САД, како са америчким сопственим залихама, тако и са извозом тог оружја на територију УАЕ, да би га легализовале.

"Стугна"
Када се почне са испорукама, онда ћемо тачно видети шта ће се слати (ако буде слато), али ако оружје из УАЕ буде Украјини испоручивано преко Одесе, онда ће то бити управо амерички TOW.

Наравно, опасност од тог система не треба преувеличавати, али ако их хунта буде имала у значајном броју, очигледно је да ће антитенковска одбрана хунте моћи да зада више проблема оклопним јединицама НОС.



Извор: Colonel Cassad (in English) - Weapon shipments from the UAE to Ukraine
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!