Да ли ће Русија стварно градити флоту суперносача авиона?

© Sputnik/ Oleg Lastochkin
Планове руских војних званичника за изградњу суперносача авиона разматрају и у земљи и у иностранству. Међутим, та идеја може имати и своју практичну страну.

Нови чланак Њусвика распламсава гласине од марта месеца да Русија гради нови суперносач авиона. У чланку се напомиње да Русија нема стратешку потребу за суперносачем и да би такав пројекат био расипање средстава.

Али има два разлога с којих би Русија могла да стварно жели носач: потпуно нова стратегија која би уследила после завршетка садашњег програма донаоружавања и замена старог "Адмирала Кузњецова"

Пуно обећања

У садашњем руском програму донаоружавања нема планова за изградњу никаквих носача авиона, а и завршетак програма може бити одложен због недостатка финансијских средстава. Командант руске морнаричке авијације је за радио Ехо Москве рекао да се нови носач не планира бар до 2030. године.

"Рад на дефинисању изгледа будућег носача авиона није прекинут. Ратна морнарица ће имати носач", рекао је марта месеца командант руске Ратне морнарице Владимир Чирков.

Међутим, "Адмирал Кузњецов" би могао отићи у бродоградилиште "Севмаш" већ 2017. године, и тада Русија бар три године не би имала никакав носач. Такође, то би могло значити да ће осавремењени "Адмирал Кузњецов" постати прототип новог носача авиона.

Нису предложена ни видљива проширења бродоградилишта, таква која би наговестила градњу суперносача. Председник Уједињене корпорације за бродоградњу Алексеј Рахманов је у марту рекао да компанији није поднет ни један захтев за развој новог носача.

Амбиције у погледу Арктика

Мартовски чланак у Real Clear Defense сугерише да би се носач могао користити за пројектовање силе на Арктику, а што се слаже са споменутим плановима за носаче авиона у 2030-им, када се очекује да ће Арктички океан бити без леда због климатских промена.

Међутим, нема потребе за пројекцијом копнене силе на Арктику, јер су све друге државе које полажу право на делове региона чланице НАТО-а. Иако је командант америчке војске у Европи Бен Хоџис оптужио Русију да покушава да у организацију унесе раздор, и чак да је то истина, нема очигледних унутрашњих контрадикција међу земљама НАТО-а које полажу право на Арктик.

Нити друге земље садашњи руски арктички безбедносни програм нешто нарочито оспоравају. Поред тога, осавремењени "Адмирал Кузњецов" вероватно би био довољан за све безбедносне потребе у региону, ако затреба носач.

Свет после носача авиона

ДАРПА је недавно објавила да САД могу напустити модел борбених група носача авиона и пребацити се на борбене групе засноване на дроновима. Према Нешенел интерес-у, одлука је заснована на чињеници да Кина и Иран имају и развијају балистичке ракете за уништавање носача авиоана.

"Учесници нашег програма "Фаза 2" пројектују беспилотне системе с циљем да омогуће раније недоступно: прво, да беспилотна летилица може да узлеће и слеће на веома ограниченом простору објекта на површини мора (elevated sea states); друго, да беспилотна летелица може да извршава задатке дуготрајног крстарења", рекао је у марту шеф програма ДАРПА-е, Ден Пат.

Према саопштењу ДАРПА-е, програм "Терн" ће бродовима омогућити да за извиђање и прикупљање обавештајних података користе наоружане дронове. Међутим, такав програм ће такође ограничити могућности САД у слању тактичких група са носача.

Нема познатих програма за дронове који би се супротстављали ловцима. Ратна морнарица САД развија пројекат дрона који би био подршка ловцима са посадом, али ће њихова употреба на мору захтевати присуство носача.

И, шта сада?

Руски носач авиона "Адмирал Кузњецов" © ITAR-TASS/Lev Fedoseyev
Иако су планови за руски носач још у фази нацрта, руска Ратна морнарица је изразила жељу да има носач у свакој флоти - један на мору и један у резерви, што значи укупно осам нових носача до 2040, док их САД сада имају десет, а Кина наводно планира да их има пет.

Нови носач би такође морао да одговори читавом комплексу нових изазова, од нових вишенаменских подморница до балистичких ракета и, вероватно, јуришних дронова. Према томе, трошкови система за одбрану носача авиона би могли надмашити трошкове самог носача.

У том смислу, амбициозни планови руске Ратне морнарице за суперносач имају више политички значај. Захтев за градњу осам носача и развој ефикасних мера одбране које чак ни америчка Ратна морнарица није била у стању да развије после деценија труда, па чак и планови за "суперносач", могу бити део политичке стратегије за изградњу резервног брода за "Адмирал Кузњецов".

Такав аранжман би био и практичан: руска Ратна морнарици би добила осавремењени носач у складу са могућностима морнаричке авијације. Плус што програм због којег политичари и јавност не би на идеју о носачима гледали као на беспотребан а огроман трошак оставља отвореним врата за будуће планове за ширење програма.

Користан линк: Ћирилизовано: "Дипломат": Да ли Русији заиста треба нови носач авиона?

Извор: Спутњик
За Ћирилизовано, Магацин и СРБИН.ИНФО превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!