Викторија Нуланд данас у мученом Београду

Ћирилизовано: Београд је херојски град, хиљадама година је свашта трпео и свачега се нагледао, преживеће и есенесовце, Вучића и његову "гошћу", али... стварно ће бити гадно. Сједињеним Америчким Државама треба рат, ми смо му на Балкану склони и без Немаца и Англоциониста, неће Нуландовој бити тешко да у предигри за "fuck the EU" поред Украјине, Македоније, Космета... употреби и Србију.

"Ћирилизовано" ће већ наћи нешто свеже и сочно о Нуландовој за превод, али ће, што се Србије тиче, тога бити тек наредних дана. За сада пар предлога за читање и превод кратког прошлогодишњег текста о брачном пару Каган-Нуланд, једном из серије у којој је магазин Политико - у најбољем маниру англоционистичког помпезног лицемерства - представио 50 најутицајнијих људи у Вашингтону.



Најмоћнији амерички брачни пар


Аутор: Мајкл Ховилер
Она: помоћник државног секретара САД за европске и евроазијске послове
Он: виши сарадник Брукингс института

Викторија Нуланд и Роберт Каган су се заљубили једно у друго "причајући о демократији и улози Америке у свету" на једном од првих састанака. Заједничка страст није временом избледела.

Пре само две године, председник Обама је сарадницима почео да прича о Кагановом есеју у којем историчар и аутор пише о прпадању Америке - теми о којој је Обама говорио у јануарском "Стању нације".  Ове године, Каган је у Њу рипаблик магазину избацио нови есеј, "Супериле не иду у пензију" (Superpowers Don’t Get to Retire), где инсистира на трајној обавези Америке да обликује светски поредак, и председнику упућује директан изазов, истом председнику који је своју спољнополитичку доктрину сумирао минималистичком "не прави срања" директивом. Обама је Кагана хитно позвао у Западно крило Беле куће на консултације, али је очигледно да је овај помогао и буђењу критика председника од стране републиканаца, који су почели да усвајају Каганов аргумент, да то што Америка већ деценију војује у Ираку и авганистану не значи да супер сила треба да подвије реп и седи кући док се помаљају нове кризе, у Ираку, Русији и Сирији.

Нуланд, испред Стејт департмента надзирући европске и евроазијске послове САД, била је, као и њен супруг, велики заговорник ангажованог приступа, кад је на њеном дипломатском терену почела да нараста криза у односима са Русијом. Ангажовани приступ је на прилично сензационалан начин објашњен фебруара месеца, када је у јавност процурео аудио снимак њене fuck-овањем оптерећене дијатрибе о некомпетентности Европске уније, коју је оптужила да се не понаша конструктивно у распламсалом украјинском сукобу. Нуланд је, као дипломата од каријере, била страствени заговорник изградње демократије у Источној Европи, па су САД , иако је Нуланд због свог "fuck the EU” коментара наилазила на противљење европских колега, предводиле у наметању санкција Русији, зато што је председник Владимир Путин узаптио украјинско Кримско полуострво и почео да  води прокси рат на истоку Украјине - и на том путу на сваком кораку морале да вуку санкцијама несклону Европу.

Нуланд и Каганово заступање асертивне Америке можда јесте непопуларно у земљи која се нерадо ангажује у далеким и забаченим земљама света, али са таквим појавама као што су Путин и Ал Каида, година 2014. је душу дала да се тестира доктрина "држ' се куће".

Предлози за читање:

- A Family Business of Perpetual War | Consortiumnews
- The Mess that Nuland Made:   Information Clearing House - ICH
- Senior US official urges end to Macedonia’s political crisis | WKRG
- Ћирилизовано: Викторија Нуланд


Извор: Politico
За СРБИН.ИНФО превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!