Центар за стратешка изучавања "Бегин-Садат": Библија, секуларизам и антисемитизам

Begin-Sadat Center for Strategic Studies

РЕЗИМЕ: Антисемитизам је најподмуклије мрзилаштво свих времена. Нетрпељивост према Јеврејима је "цветала" у толико различитих околности да је тешко наћи заједнички именитељ свих облика антисемитизма. Али било је и временских раздобља када су нејевреји показивали и склоност и солидарност према Јеврејима. Савремена Америка је можда најилустративнији такав пример.


Има преседана који говоре да америчка подршка Јеврејима није јединствен случај у историји. Калвинистичка Холандија и пуританска Енглеска такође су биле склоне и солидарне са јеврејима, иако је њихова преданост хришћанској вери била исто тако јака и неупитна као код католика који су јеврејске конвертите спаљивали на ломачама или православног свештенства које је прогањало Јевреје у Источној Европи.

Разлика у односима пуританаца, католика и православаца према Јеврејима није била доктринарне природе. Све три хришћанске струје су прихватиле теологију Св. Аугустина, по којој је хришћанство нови савез с Богом, с тим да су калвинисти и пуританци прихватили јеврејску Библију, док католици, лутерани и православци на Тору гледају као на реликвију напраситог и осветољубивог израелитског божанства.

Многи амерички Јеврејин је збуњен кад види да су тамошњи хришћани углавном благонаклони према Јеврејима и Израелу, јер зна да су његови преци морали да страхују од прогона и увреда хришћанских верника "старе државе". Овај парадокс се да објаснити супротним ставовима северноамеричких и континентално-европских хришћана према јеврејској Библији. Амерички хришћани су страсни и саосећајни читаоци Старог завета, док су хришћани континенталне Европе, историјски гледано, одувек игнорисали Тору.

У ствари, идеолошки и културолошки ставови су најбољи предиктор односа према Јеврејима. Нацисти и комунисти јесу били на супротним крајевима политичког спектра, али мржња према етичкој и идејној поруци Торе учинила их је, и једне и друге, заклетим непријатељима јеврејског народа. Данашњи секуларни левичари и постмодернисти заговарају антиционизам и флертују с антисемитизмом, што је феномен који запрепашћује Јевреје, васпитаване на аксиому да прогресивност подразумева саосећајност са Јеврејима. Али овај анимозитет је лако објаснити моралом јеврејских верских списа супротним  етичким основама постмодернизма.

У антисемитизму и ислам има своје место. Све док су Јевреји били верни кафири послушни гордим муслиманским властима, антисемитизам је имао релативно малу улогу у исламској мисли. Уосталом, јеврејски верски списи и јеврејска кроткост доказују да је ислам вера надмоћнијих, је л' тако? Али, када су се Јевреји вратили у своју постојбину и победили освајачке муслиманске војске, Тора у очима муслимана напрасно постаде неморални текст којим се правдају свакакви злочини, међу којима и расизам, супрематизам и геноцид. Резултат: дивљачки антисемитизам.

Антијеврејство у европским и америчким државама временски се поклапа са секуларизацијом друштва. Жаришта су универзитетски кампуси у урбаним центрима, што није случајно, јер у тим срединама има најмање библијски писмених.

Западне силе никада не би подржале оснивање јеврејске државе (1948.) да њихови лидери лидери нису учили веронауку и знали за библијске приче чија се радња одвијала у Ханану и Јудеји. Речју, библијска писменост је основа културног идентитета и етичког саморазумевања - и заједнички именитељ већине гоја који саосећају са јеврејским народом и подржавају га несебично и спонтано.

Секуларизација Запада и свођење хришћанске културе на дајџестирано јеванђелистичко мантрање су егзистенцијална претња јеврејском народу. Секуларизација еродира традиционални ицентитет Американаца, који су, у читавој својој историји, саосећали са Јеврејима и подржавали Израел. Поред тога, скуларизација, брисањем различитости између Јевреја и хришћана, јача и асимилационистичке трендове.

Судбина јеврејског народа у великој мери зависи од престижа Торе. Да би се оснажили подршка и помагање Државе Израел и јеврејског народа, Библија и њен етос морају бити обновљени у америчком образовном систему и културној индустрији. Таква рестаурација ће ефикасније подрити антисемитизам него сва предавања о људским правима и опасностима од расизма.


Претходно са истог извора: Центар за стратешка изучавања: "Бегин-Садат" Нове стратешке димензије Источног Средоземља

Препорука: Хришћански ционисти у САД

Аутор: Рафаел Кастро
Извор: The Bible, Secularism, and Anti-Semitism / BESA Center Perspectives Paper No. 877, June 28, 2018
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу и Вордграјндеру

2 коментара:

  1. 1."Калвинистичка Холандија и пуританска Енглеска" ТОЛКОВАЊЕ:
    *калвинизм етимологија: иврит: каль=1. лёгкий (по весу) 2. лёгкий (нетрудный) 3. маловажный (смеће, отпад)+ вин-међуеврејски назив за трговца евреја из Виене (Беча, буљаве очи или избечене по сербски)+изм- по ивриту-лажна наука
    *лутерани иврит: "лут"-писмени документ+ер-эр=1. бодрствующий 2. бдительный, внимательный 3. активный (серб.бодар, будан, опрезан)+ани-прост, безвредан -односно "све из јуда-кувиње", заборави крст, то њима не значи ништа до буква(слово) иврита ТАВ- ознака за робове (било некада до Веспасијана, хероја).
    *пуританац- то знате у реводу "чистунац" односно остали су нижа класа јер су прљави, а ми пуританци смо чојзн пипл (слично је и у односу словенаца и крвата према србима где они вековима глуме "пургере" или по јудишу-чистунце

    цитат "Нацисти и комунисти јесу били на супротним крајевима политичког спектра, али мржња према етичкој и идејној поруци Торе учинила их је, и једне и друге, заклетим непријатељима јеврејског народа." -представља најкрупнију еврејску лаж у целом тексту (паре за пројекат "Nazi" је стигао из Швице, од евреја циониста, без тих новаца (на то и камата) не би било војне и пропагандне индустије Ибер аллес ( у преводу Евреји изнад... наравно да је теже "проваљиво", но немачки је творен из јудиша (јуда+иш-човек=јудиш). Комунизм је такође идејно осмислио високопостављени равинов син Мордехај Леви акаа Карло Марх, први удар извели еврејски агенти на челу Леиб Троцки са 300 људи, и са новцима из Америке (данашња протвведност 2млрд $ у готовом) и правац Русија.

    Треба подвући безвредност већег дела Библије, која само говори о еврејима, и историји евреја, а не спомињу се други народи. Друго жидови имају својих 7 заповести Ноја, а нама су наметнули 10. Њихове заповести се потпуно разликују од хришћанских. Хришћанство је настало из обореног јудаизма, иначе никад не би ни настало!!
    Хвала на простору.



    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Рекох да нећу да коментаришем зашто сам нешто изабрао да преведем. Вама је, сигуран сам, очигледан разлог за овај чланак.
      Нарочито у контексту претходног и препоруке.
      Али нисам знао то за заповести, хвала.

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!