Пређи на главни садржај

Либра, Фејсбукова дигитална валута за цензурисану потрошњу

 


Дуго очекивана дигитална валута Либра (Libra, срп. Вага) коју спрема Фејсбук можда ће бити покренута већ у јануару, пише Финаншел тајмс.

Тачан датум покретања Либре зависи од тога када ће пројекат добити одобрење за рад као услуга плаћања од швајцарске Надзорне службе за финансијско тржиште, али би могао кренути већ у јануару, најављује лист.

Либра је наизглед обичан, регулисани начин плаћања, као ПејПал, али то је Фејсбук“, каже Дејвид Џерард, историограф дигиталних валута и аутор  Attack of the 50-foot Blockchain (и истоименог сајта - прим. прев.).

Треба напоменути да Либра заправо није јединствена дигитална валута. Планирана је као серија различитих дигиталних новчића, а да сваки од њих подржава различита државна валута. Такође ће бити издата либра као „дигитални скуп“ неких од тих новчића, која ће бити доступна за међународне и трансакције у земљама без дигиталне валуте.

Вредност Фејсбуковог "новца" ће варирати у складу са дешавањима на тржиштима физичких валута.

Другим речима, Либра није толико нова „валута“, више је букет различитих валута с једним "цветићем" за корпу валута. Али са озбиљним могућностима за издавача: биће му лако пратити потрошњу и друге активности и да спречава поједине трансакције.

Данте Диспарте, потпредседник пројекта Либра, изјавио је за Финаншел тајмс да ће дигитална природа новчића можда чак и олакшати надзор, да пружа више могућности од физичке валуте. „Постоје одређене ствари које бисте могли да урадите са блокчејн системом плаћања [као што је Либра], а не можете са алтернативама, попут ограђивања (geofence) политички санкционисаних земаља, блокирања сумњивих адреса, идентификовања сумњивих активности у [безмало] реалном времену“, рече Данте.

Пакао у најави. Јер то значи да Либра има потенцијал за спречавање  "политички некоректне" и потрошње противне "социјалној правди".


Претходно од истог аутора:

УПОЗОРЕЊЕ: Европска централна банка се припрема за издавање дигиталног евра (видео)

Трампово обраћање нацији: Ја, све и свја за економију

ПредлогSHOCKING: 21% of All U.S. Dollars Were Printed in 2020! USD Value Falling – The Duran


Аутор: Роберт Венцел

Извор:

EconomicPolicyJournal.com: What a Horror: Facebook’s Libra "Currency" to Launch Next Year


Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Дебијан Линуксу

Коментари

Популарни постови са овог блога

Who is the Saker?

Almost a year ago to the day, I had the distinct displeasure of meeting the man who calls himself the Saker. Our professional relationship lasted less than a month, for reasons I will outline below. We parted on rancid terms and I swore to him that I would make his identity and ideological shortcomings public. I have waited until now due to milestone events in my own life and because, frankly, I was waiting to see what the loon would come up with next. As of the end of last year, I had been following the Saker blog for several years to get news of events in Donbass and when I learned he was looking for volunteers for a Serbian sister site, I applied for the job. My original idea was to contribute some translations on an ad hoc basis but Saker had just had a major falling out with the whole Serbian team and sacked the previous team leader, Aleksandar Jovanovic. He described Mr. Jovanovic as ,,a talented translator with paranoid psychotic tendencies". I didn't delve too de

Данијела Ружичић: Јеврејска окупација Србије ће постати све окрутнија и агресивнија (1)

Идеја о измештању становништва и институција у случају слома јеврејске државе датира још од првог арапско-израелског рата. У време хладног рата Израел је био свестан да је његов опстанак везан за судбину Америке и Британије. Без америчке подршке, Израел би нестао и поред великих губитака уједињене арапске војске. Израелско руководство је било у дилеми на који начин да одбрани после толико година поново успостављену државу.

Како красти без учинка: "Србин инфо"

Јооој ти Срби... Не наилази увек на разумевање код читалаца, али бука што је дижем кад неко покраде или другом припише продукцију "Ћирилизовано" даје резултате - крађа је све мање и мање, што се да видети на страницама Плагирано и непотписано (1) и Плагирано и непотписано (2 ) . Али лоповлука ипак има. Зашто је то важно, да крађа преводилачке продукције не буде?