Пол Крејг Робертс: О истини

 

IИлустрација: Red Nose Studio / Truth, Lies & Uncertainty - Scientific American

Концепт објективне истине западног света оспорио је Карл Маркс, који је истину прогласио класном истином. Капиталисти су имали своју, а радници своју истину. Истина радника имала је више пуноважности, јер су били угњетавани, док је истина капиталиста била самооправдавајућа.


Овај напад на објективну истину није успео, осим у ограниченом обиму и накратко у Совјетском Савезу, где је Лисенко оштетио совјетску биологију и пољопривреду по цену многих живота.


Напад на објективну истину у 21. веку заснован је на раси и полу, "џендеру". Раса и пол имају своје истине. Ваљане истине су истине потлачених - "људи од боје", феминисткиња, трансродних и сексуално изопачених особа. Невалидне истине су истине угњетача - белих хетеросексуалних мушкараца.


Објективна истина заснована на чињеницама и доказима стран је концепт младима којима је истина научени емоционални одговор. Медији понекад "слажу" у смислу објективне истине, али како је објективна истина белачка конструкција која служи белачком интересу, онда је то тлачитељска истина без ваљаности.


Данас, у медијима и у образовању, концепт лажи као супротности објективној истини одумире. Лаж је нешто што негира расно-џендерске истине потлачених.


У овој врсти система истине доказима у традиционалном смислу нема места. У систему који се заснива на емоцијама, докази су увреде нанесене спомеником, речју, фразом, историјским податком, сликом. Сходно томе, особи која уважава објективну истину немогуће је водити смислену расправу с особом с расно-џендерског концепта истинитости.


На страну проблем заклињања и заклетве таквог лица - да ће говорити истину и ништа осим истине - у друштву чији део има научни концепт истине, а део емоционални концепт истине, унутрашњи дијалог постаје немогућ.


Друштво у којем људи не могу разговарати једни с другима је друштво у распадању.


Друштво у којем је објективна истина прогнана је друштво без науке.


Мрачно доба на помолу.



Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Не рекоше нам цену мултикултурализма



Аутор: Пол Крејг Робертс

Извор: On Truth - PaulCraigRoberts.org

Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано / Линукс Такс Чачанин, на Бунсен лабс Линуксу



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!