Борци украјинског батаљона "Ајдар" опколили Генералштаб у Кијеву (Фото-видео репортажа)


Борци озлоглашеног батаљона "Ајдар" протестују у Кијеву против свог распуштања, покушавају да провале у Генералштаб украјинског Министарства одбране и оптужују редовну војску да је намерно тешком артиљеријом гранатирала положаје "Ајдара" .

Најозлоглашенији украјински добровољачки батаљон, "Ајдар", којег је Амнести интернешенел осудио због дела беспримерне бруталности у источној Украјини, наводно је био под ватром ракетних система "Град" и "Смерч" регуларне војске, у близини града Шастје у Луганској области.

"(Украјинска) артиљерија туче по положајима батаљона "Ајдар"', рекао је командант тог батаљона и посланик украјинске Радикалне партије Сергеј Мељничук током протеста испред зграде Министарства одбране у Кијеву. Наводећи речи својих бораца, Мељничук је рекао да је артиљерија Кијева гађала положаје батаљона "15 до 20 пута".



Мељничук и његови борци су позвали на митинг испред седишта Генералштаба у петак, пошто је добровољачки батаљон распуштен - или "ребрендиран" - како рекоше у министарству одбране.

"Батаљон је расформиран пре три дана. Чега у документима нема. Министар одбране и начелник Генералштаба кажу да нису потписали такво наређење. Међутим, документи који потврђују да таква јединица не постоји, као и печат нове јединице већ су послати на ратиште", рекао је Мељничук за публикацију Апостроф.

Према секретару за штампу батаљона, Јулији Евдокимовој, добровољачке јединице су расформиране "јер је штетно имати драговољачке постројбе на фронту". Сви добровољачки батаљони ће бити "реформатирани у друге организације, припојени другим бојнама и другим постројбама, и темељито очишћени", рекла је Евдокимова за украјинску Правду.



Међутим, следећег дана је на Фејсбук страници оспорено распуштање батаљона и порекнуто да Евдокимова представља "драговољце".





Конфузија у вези статуса батаљона трајала је и у петак - неких педесетак бораца "Ајдара" се окупило да протестује зато што их сопствена команда "подцењује". У формалном погледу, сви добровољачки територијални батаљони су одреди Министарства одбране Украјине.

Мељничук је рекао да његов одред "неће напустити фронт, нико неће напустити положаје чак и ано нас наши нападну, а таквих случајева имамо" - како га је цитирао НТВ канал.

Командант је за руски медиј рекао да одлука да се отараси националистички  оријентисаног контингента произлази из неспремности кијевских власти да плате за услуге "Ајдара".

"Сада морају да нас исплате, али ако нас распусте, нико не мора да плати никоме", рекао је Мељничук.

"Нека покажу коме су из "Ајдара"платили, коме су помогли. Али ми ћемо наставити да се боримо без обзира на све."


Мељничук је у интервјуу за украјински Канал 112 рекао и то да је могуће да је главна команда "добила велике паре" да Шастје препусти побуњеничким снагама. Он тврди да се и њему слично нудило - 20 милиона долара да "Ајдар" напусти Шастје - али да је понуду одбио.

Министарство одбране, у ствари, тврди супротно,  да ће добровољачке снаге бити "ојачане" под новим брендом."Ребрендирање" је наводно потребно да "би се спречила злоупотреба печата и докумената који су раније изгубљени и постали инструмент преваре ..."



"За обављање основних задатака, батаљон "Ајдар" ће бити још појачан, а његови војници опремљени са свиме што је потребно", наводи се у саопштењу и додаје да су промене извршене само на службеном печату јединице и њеној бројној ознаци..

У међувремену, украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков је за поступак бораца "Ајдара" рекао да је то "издаја".

"Блокирање министарства одбране земље у рату, током активних борби на ратишту - је издаја", рекао је он.

Ћирилизовано: Овакав догађај  је на известан начин најавио и руско-украјинси блогер Јурасуми. Ако већ нисте, предлажемо вам да прочитате његову анализу: Ћирилизовано: Кијев на... дрљао како год окренеш (анализа познатог руско-украјинског блогера Јурасумија)


Извор: Ukraine’s Aidar battalion fighters besiege military HQ in Kiev (PHOTOS, VIDEO) — RT News
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!