"Десни сектор" преузео контролу над градом Лавов у западној Украјини

Екстремистичка организација "Десни сектор" је поставила контролне пунктове око града Лавов и де факто контролише град, саопштио је представник за штампу "Десног сектора" Лавовске области, Тарас Кузјак.

 







"Наша организација се одазива у свим хитним ситуацијама (преузимајући функције општинске полиције - примедба Кристине Рус) и де факто контролише град да би се избегле провокације. У том смислу, ми смо око града поставили барикаде", рекао је у уторак Кузјак, за Украјинске националне новине (УНН).

Екстремисти "Десног сектора" негирају умешаност у бомбашке нападе у близини полицијске станице у Лавову, који су се догодили у уторак ујутро, и кажу да су уверени да су организатори терористичких напада "антиукрајинске снаге".

Прва експлозија се догодила у уторак у близини полицијске станице у Лавову, када је службеник окружне полиције откључао канцеларију у улици Луговаја. Према Министарству унутрашњих послова, тада је експлодирала мина. Повријеђени поручник је превезен у болницу, његово стање се оцењује као критично.

Касније у току дана у Лавову се догодила још једна експлозија, овај пут у близини локалне полицијске станице, када је рањен инспектор окружног одељења.

Министарство унутрашњих послова Украјине две јутарње експлозије у полицијским станицама у Лавову повезује са догађајима у Закарпатској области, где је током викенда дошло до окршаја полиције и екстремиста из "Десног сектора". Одељење је експлозију означило као терористички напад.

Шеф посланичке групе "Самопомоћ" из Лавова (организације која је за децентрализацију Украјине и већа овлашћења Лавова - примедба К:Р.) у Врховној ради, Олег Бережјук, предложио је да се одржи хитна седница савета коалиције, на којој ће се прочитати извештаји Министарства унутрашњих послова, шефа Службе безбедности Украјине и тужиоца о бомбашким нападима у Лавову.


Ћирилизовано: "Десни сектор" је западноукрајинским с е п а р а т и с т и м а  сео као "кец на десет". Еуропатија се код те две групације само изражава на различите начине, код "Самопомоћи" кроз тамошњи вид познатог нам "а где су наши новци?" војвођанера. Више:

- Ћирилизовано: Невоље у западној Украјини: Хоће ли и Волин путем Донбаса?
- Ћирилизовано: Држављанин Украјине председнику Украјине: "Неопходно је да УОС на Лавов пусти 'Град'"

Са ранијих протеста
Ажурирано! Извор: Searchnews.info:

Украјинска јавност је склона мишљењу да су експлозије дело националиста из "Десног сектора" који желе контролу над културном престоницом Украјине (а таквом је постала због пољске и јеврејске баштине, пре него што су је почистили банерити - примедба К.Р.) где уживају велику подшку код месног живља.

"Десни сектор" у сукобу са садашњом украјинском владом однедавно подржавају и "Азов", "Торнадо" и "ОУН".

"Десни сектор" има 20 батаљона и предводи га Дмитриј Јарош. Таква сила је довољна за контролисање неколико областио западне Украјине. Може се десити да Антитерористичка операција сад буде вођена на два фронта.


Изворни текст на руском: Vzglyad
Извор: Fort Russ
Са руског на енглески превела: Кристина Рус
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!