Ф. Виљем Енгдал: Глобалисти приватизују и природу


Назив јој је Компанија за природна добра. Њујоршка берза са њом планира, како открива најекстремнији и потенцијално најопаснији план до сада, да направи трилионе долара од нечега што је природно право и наслеђе читавог људског рода - природе, природних добара, од ваздуха, слатке воде, прашума...чак и пољопривредног земљишта. План се промовише као начин да се подстакне очување природе. У ствари то су ђаволска посла трилионске финасијализације природе, што у крајњем значи да финансијска глобалистичка елита планира да контролише и саму природу. Суоснивач Компаније природних добара је Рокфелерова фондација. Ортаклук те и такве фондације и берзе требало би да нам буде знак за узбуну.

Израз финасијализација означава чин претварања нематеријалних и/или недодирљивих вредности у финансијске инструменте. Скривајући се иза такозване Зелене агенде, Уједињене нације и давоски Светски економски форум,заједно са владама водећих држава чланица Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), Вол стритом и највећим светским финансијским институцијама сада промовишу шему финансијализације буквално читаве природе. Чак су ангажовали Меккинси и сличне компаније да јој процене доларску вредност. По њима, природа вреди 4 квадрилиона или 4 000 билиона долара. Рокфелерова фондација Пројект Њујоршке берзе за стварање нове врсте акција, и да се акцијама Компаније за природна добра тргује исто као Епловим, акцијама Боинга или Шеврона, развијен је у сарадњи са Рокфелеровом фондацијом и нечим што су они створили а назив му је ИЕГ, скраћено од Интристик берзанска група (IEG - Intrinsic Exchange Group). Ша је ИЕГ? Да цитирамо њен сајт, ИЕГ је створена од Рофелерове фондације и подружнице Светске банке, Интер-америчке банке за развој (Inter-American Development Bank, IDB). Пре две године, ИЕГ је започела рад на пројекту Њујоршке берзе. Њихов „стратешки саветник“, Роберт Херц, био је председник Одбора за финансијске рачуноводствене стандарде (Financial Accounting Standards Board, FASB) од 2002. до 2010. године. То говори о многочему што се крије иза ИЕГ пројекта. Херц данас седи у одборима бројних корпорација, укључујући Морган Стенли банку и америчку фирму за некретнине, Фани Меј.

Такође пише да је ИЕГ створила "нову врсту имовине која се заснива на природи и бенефитима које природа пружа (назваћемо их услугама екосистема). Ове услуге укључују, између осталог, сакупљање угљеника, плодност тла и пречишћавање воде". ИЕГ планира да то постигне стварањем од Њујоршке берзе признатог новог облика корпорације под (заједничким) називом Компанија за природна добра. Споразум са Њујоршком берзом послужиће као њихова „платформа за упис ових компанија у списак компанија за трговање, тиме омогућавајући конверзију природних добара у финансијски капитал. Капитал компанија за природна добра уноси суштинску и продуктивну вредност природе и пружа складиште вредности засновано на виталним средствима која подупиру целу нашу економију и омогућавају живот на земљи...ИЕГ предлаже трансформационо решење према којем природни екосистеми нису само трошак за управљање, већ инвестициона производна имовина која обезбеђује финансијски капитал и извор богатства за владе и његове грађане". Обратите пажњу на оно "извор богатства за владе и грађане".

И, шта ту има лоше? Рецимо то што исти они Рокфелери који су створили нафтни труст и патентирали по живот опасна семена усева сада хоће да процењују вредност и продају природу и сва природна добра. А то је пука финансијализација природе, никакве добре намере добротвора, него профитерство инвеститора, глад за још више, силног профита. Кључно за све је ко дефинише „природну агенду“. Можете бити сигурни да су то корумпирани "одрживи" циљеви Агенде 2030 и Великог ресета Светског економског форума из Давоса. Агенда се намеће свима, одозго на доле, и није добра.

Како функционише

Компанија ће бити створена путем иницијалне јавне понуде (IPO) као и сваки други нови stock listing. Затим ће јавно продавати акције инвеститорима - међу којима могу бити и највећи институционални инвеститори као што су Блек рок са 9,5 билиона долара, Вангард група или, рецимо, државни инвестициони фондови Норвешке или Кине. При чему, а згодно је то, први човек Блек рока, Лари Финк, седи у Швабовом Управном одбору Светског економског форума, промотера Агенде 2030 Уједињених нација и "великог ресета" светског економског система у "одржив" систем.

ИЕГ описује могућности:"Како природни асети буду напредовали дајући сталан или све већи проток услуга екосистема, компанија треба у складу са тим да процењује и пружи повратак улагања. Акционари и инвеститори компаније, путем секундарних понуда, могу профитирати продајом акција. Ова продаја се може проценити тако да одражава повећање вредности вредности акција, отприлике у складу са њеном профитабилношћу, стварајући новчани ток заснован на чврстоћи компаније и њене имовине.”

Акције Компаније за природна добра могу купити и други, али очигледно је да ће главну реч водити највећи финансијски играчи, као и све битне берзе. Нова компанија, рецимо она која тврди да власник дела прашума Амазона, тада ће бити подложна рачуноводственим стандардима, укључујући ИЕГ-овом новоствореном по називом "Изјава о еколошким перформансама: Финансијска вредност протока услуга екосистема и имовине коју производи. Цена, вредност која се ставља на проток услуга екосистема је кључна, а то контролишу људи попут ИЕГ-овог Роберта Херца, члана одбора Морган Станли банке.

ИЕГ, преко платформе Њујоршке берзе: "ИЕГ претвара вредност природних добара у финансијски капитал како би власницима пружио начин да финансијски профитирају од вредности свог власништва у природним добрима." Али награде би такође ишле акционарима попут Блек рока и других сличних стварањем "финансијских трансакција које вреднују природна добра која омогућавају институционалним инвеститорима да препознају, учествују и сачувају вредност природе". Што ће рећи да профитирају на акцијама. Овде су врата широм отворена за манипулацију. Што ће рећи да су прилике за злопотребу застрашујуће. Јер из изјаве ИЕГ-а произилази да од њених акција могу, ако их купе, профитирати и корумпирани режими, да Украјина, Мексико, Либан... са тим могу да купују оружје или шта год им буде по вољи.

Чињеница да ову превару оркестрира Рокефелерова фондација разоткрива све, јер та фондација стоји иза сваке велике трансформације глобалне економије више од једног века, да би се контрола ставила у руке глобалне олигархије посвећене смањењу становништва. Фондација Рокефеллер створила је деструктивне ГМО биљке и патентирала их заједно са отровним противкоровима као што је глифосат, које уништавају исхрану и трују нам воде. Фондација игра кључну улогу у пандемијском "закључавању", као и у реорганизацији светске производње хране, е да би се уништила самодовољна пољопривреда у корист „одрживог“ узгоја без угљен-диоксида. Њујоршка берза и њен пројекат у ортаклуку са Рокефеллеровом фондацијом не обећава добробит за човечанство и природу, већ само за инвестиционе фондове.

https://journal-neo.org

Преведено прошле године: Тројица стварних газда Америке

А пре седам година: Ф. Виљем Енгдал: Зашто Рокфелери намеравају да униште све фармере на свету?


Аутор: Ф. Виљем Енгдал

Извор: Њу истерн аутлук

Превод, да би било јасније откуд оволико самопоуздање намесничке власти код Рио Тинта и Закона о експропријацији: Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!